Lyofilizácia

 

Máte radi sušené ovocie? A už ste skúšali to lyofilizované? "Lyofilizácia" znie ako termín z laboratória, jedná sa však o inovatívny spôsob sušenia. Nie teplom, ako sme zvyknutí, ale mrazom! Vďaka tomu si suroviny zachovajú farbu, chuť a predovšetkým obsah vitamínov!

 lyofilizovane-merunky
 
Lyofilizované marhule si na rozdiel od tých sušených zachovajú svoju pôvodnú kyslastú chuť.
 
 
 
Čo je to lyofilizácia?

Lyofilizácia čiže sušenie mrazom je proces, kedy dochádza k vysušeniu prirodzene obsiahnutej vody v produkte za extrémne nízkej teploty a tlaku. Voda prestupuje z pevného skupenstva (ľad) priamo do plynného (para), bez toho aby došlo k jej premene na kvapalnú fázu (vodu). V dnešnej dobe je možné lyofilizovať takmer čokoľvek - ovocie i zeleninu, mäso, mlieko, kvety vrátane byliniek, huby, hmyz alebo tiež archeologické nálezy.

 

Ako lyofilizázia prebieha?

Pre úspešnú lyofilizáciu je potrebné suroviny dôkladne pripraviť. Čím väčšia je plocha a menšia hrúbka, tým lepšie je výsledný produkt zlyofilizovaný.

1. Pomalé mrazenie - suroviny sa najprv hlboko zmrazia na teplotu medzi -50 až -100 °C. Tento proces trvá 12-35 hodín. Ak by surovina nebola dokonale premrznutá, častice vody by sa pri nízkom tlaku začali variť a vznikla by para, ktorá by surovinu potrhala a spálila

2. Primárne sušenie - následne dochádza k pomalému zvyšovaniu teploty, ale naopak k znižovaniu tlaku. Pri postupnom zvyšovaní tepla dochádza k sublimácii a vzniknutá vodná para odchádza do kondenzátora, kde sa znovu premení na ľad. Primárne sušenie trvá spravidla niekoľko hodín až dní a plody prídu až o 95 % vody.

3. Sekundárne sušenie - kúsky, ktorým prvé sušenie nestačilo, prechádzajú ešte druhou fázou sušenia. Pri tejto fáze sa odstránia zostávajúce molekuly vody, ktoré sa držia na povrchu. Teplota v sušiacej komore sa niekedy zdvihne až nad 0 °C, čo naruší väzby medzi vodou a pevným materiálom. Tlak sa zvyčajne ešte viac zníži. Po druhom sušení v surovinách zostáva už len 1-4 % vody. Sú tak v tej najlepšej lyofilizovanej kondícii, pripravené vyraziť na cestu do skladu

 lyofilizovane-maliny 

Výhody lyofilizovaných potravín

  • zachovali si vitamíny, minerály, nutričné ​​hodnoty aj chuť
  • sú oveľa skladnejšie ako čerstvé ovocie a zelenina
  • pri správnom skladovaní vydržia aj roky
  • vždy pripravené, stačí otvoriť vrecko a maškrtiť
  • je možné ich čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby

Hlavnou výhodou je zachovanie dôležitých vitamínov a minerálov, tvaru, farby aj chute mrazom sušenej suroviny. Ovocie sušené tradične prichádza o veľkú dávku vitamínov A a C, ktoré sa teplom ničia, pri lyofilizácii však zostávajú zachované rovnako ako vláknina a antioxidanty. Lyofilizované suroviny spĺňajú tiež podmienky tzv. živej (raw) stravy, kedy pri výrobe nesmie byť prekročená teplota 42 °C.

 

Nevýhody lyofilizácie

Je to nepochybne jedna z najdrahších metód sušenia, kvôli potrebe špecializovaného zariadenia, tzv. lyofilizátora.

lyofilizovany-ananas-2

Ananás sušený mrazom (vľavo) a klasickým spôsobom (vpravo)

 

Skladovanie

Mrazom sušené suroviny môžete skladovať v izbovej teplote, vrecko alebo dózičku však vždy starostlivo uzatvárajte, aby suroviny nenatiahli vlhkosť. Vďaka tomu zostanú krásne chrumkavé a navyše sa nezačnú kaziť. Pokiaľ ich skladujete zodpovedne, suroviny si svoj tvar, chuť, farbu a nutričné ​​hodnoty uchovajú aj niekoľko rokov!

 

lyofilizovane-jahody

 

Lyofilizované suroviny v kuchyni

Mrazom sušené suroviny odporúčame nielen všetkým vyznávačom zdravého stravovania, ale aj mlsným jazýčkom. Aj napriek tomu, že lyofilizované ovocie neobsahuje žiadne umelé sladidlá, je krásne sladké a chutné. Rovnako ako naše sušené ovocie totiž nedozrievalo v kontajneri, ale pekne na slniečku. Je farebné a chrumkavé, poslúži preto ako zdravá desiata deťom, ktoré ho milujú.

Lyofilizované prášky zase poslúžia ako zdravé prírodné farbivo plné vitamínov a ovocnej chute, ktoré môžete pridať do smoothie alebo s nimi zafarbiť palacinky.

Sušiť mrazom vieme aj zeleninu. Dá sa použiť ako dochucovadlo, ale aj ako základ do polievok, omáčok alebo ako chrumkavá zložka do šalátu.

Lyofilizované suroviny možno čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby a sú vždy pripravené na konzumáciu - nemusíte teda strácať čas oplachovaním, lúpaním a krájaním, stačí otvoriť vrecko a pridať suroviny do vývaru, šalátu, kaše alebo rovno začať chrúmať!

Mrazom sušené potraviny vydržia v rovnakej kondícii po celý rok, a vy tak máte od nákupu veľa času na rozmyslenie, ako s nimi naložíte. Ochutnávajte, skúšajte a podeľte sa s nami o zaujímavé recepty!


lyofilizovana-mandarinka
 
 

Sčítané podčiarknuté, lyofilizácia je podľa mnohých budúcnosť stravovania. Nezabudnite len, že počas lyofilizácie stráca suroviny iba z hmotnosti, nie živín! Môže sa vám tak ľahko stať, že ich zjete oveľa viac, než by ste chceli. My sme vás varovali! :)

 

logo_small