Kešu oriešky pochádzajú z tzv. „kešu stromu". Tak sa hovorí obličkovcu západnému - tropickému stromu z Brazílie, ktorý sa teraz pestuje v teplých klimatických podmienkach po celom svete. Kešu orechy sú bohaté na živiny a ľahko sa dajú spracovať v kuchyni. Ako väčšina orechov, aj kešu môžu pomôcť zlepšiť vaše celkové zdravie. Sú spájané s výhodami, ako je chudnutie, lepšia kontrola hladiny cukru v krvi a zdravšie srdce. Poďte s nami zistiť, či je to pravda!
V článku sa dozviete:
- Čo obsahujú kešu
- Nutričné hodnoty kešu orechov
- 7 dôvodov, prečo jest kešu
- Ako využiť kešu v kuchyni
- 10 zaujímavostí, ktoré ste o kešu nevedeli
Čo obsahujú kešu?
Pýtate sa, čo všetko môže taký malý prírodný oriešok obsahovať? Prečo kešu jesť a ako môžu byť prospešné nášmu zdraviu? Najväčší podiel tvoria tuky, kešu však obsahujú prevažne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre telo prospešné, pretože pomáhajú udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v krvi. Okrem tukov nájdeme v kešu tiež bielkoviny, sacharidy a nesmie chýbať ani vláknina. Z vitamínov obsahuje kešu hlavne vitamín E - významný antioxidant, B-komplex a provitamín A. Z minerálov to sú draslík, fosfor, magnézium, vápnik, sodík, železo, zinok a selén.
Samozrejme, že nutričné hodnoty sa môžu u rôznych kešu orechov mierne líšiť. Záleží to na pôvode, odrode, ale predovšetkým na spôsobe spracovania. Pri vysokých teplotách sa veľa cenných látok ničí, ak teda chcete z kešu vyťažiť maximum, poslúžia prírodné oriešky lepšie ako tie pražené.
Nutričné hodnoty kešu orechov*
/sk_nutricni-hodnoty-kesu-makroziviny-.png)
7 dôvodov, prečo jesť kešu
1. Pomáhajú pri chudnutí
3. Priaznivo pôsobí na pokožku
V kešu orechoch sa nachádza olej, ktorý priaznivo pôsobí na ľudskú pokožku. Je to hlavne kvôli obsahu zinku, selénu a fosforu, ktoré zaručia, že vaša pokožka bude prirodzene vláčna a pružná.

4. Má blahodarné účinky na vlasy
Pravidelná konzumácia kešu napomáha aj zdraviu našich vlasov. Vďaka obsiahnutým kyselinám a minerálom pomôžu kešu zaistiť, že vaše vlasy budú stále zdravé, vyživené a hebké.
5. Pomáha udržať vaše kosti zdravé
Kešu obsahuje vápnik, horčík a draslík - látky potrebné pre udržanie zdravých kostí. Okrem toho sú zdrojom vitamínu K, ktorý spolu s vápnikom udržuje kosti vo forme, zabezpečuje ich dostatočnú mineralizáciu a chráni ich pred zlomeninami či osteoporózou.
6. Udržíte si zdravú ústnu dutinu
Žuvanie kešu orechov spôsobuje nadmernú produkciu slín, ktoré neutralizujú baktérie streptokokov v ústach. Okrem toho, žuvanie orechov masíruje ďasná a čistí inak ťažko prístupné miesta medzi zubami.
7. Ľahko ich zaradíte do jedálnička
Jednoducho kešu pridáte do jedál alebo z nich vyrobíte vlastné domáce produkty. Pre raw (ne)pečenie sa často využívajú kešu krémy, nasekané zase skvele podčiarknu chuť ázijských jedál, a hodia sa aj do sladkých kaší. A sú skvelou zásobárňou energie nielen na výlety!

Ako využiť kešu v kuchyni?
Keď sa povie kešu orech, väčšina z nás si vybaví chutné maškrtenie, ktoré ponúkneme priateľom na stôl, alebo s ktorým hrešíme večer pri filme. Existuje ale veľa tipov, ako orechy využiť priamo pri varení.
- Celé alebo mleté kešu možno pridať do rôznych pokrmov, od miešaného tofu s hranolkami, cez polievky, šaláty až po dusené mäso. Skúste orechy pred použitím opražiť na panvici. Uvidíte, ako sa zintenzívni och chuť a jedlo krásne prevonia!
- V indickej, thajskej a čínskej kuchyni sú kešu často kombinované s ryžou.
- Kešu orechy sú často používané aj pri raw zákuskoch, alebo ako základ korpusu, či domáceho orechového krému. Chcete to skúsiť? Náš krémový kešu zákusok chutná priamo božsky a bez pečenia je pripravený behom chvíľky. Stačí vychladiť!
- Kešu pastu zo 100% pražených kešu orechov nemusíte využiť len pri pečení. Namažte ich na toust, budete sa olizovať až za ušami!
- Chcete ozdobiť zákusok či tortu? Skúste tentoraz miesto mandlí kešu. Naše kešu sú výstavné kúsky najvyššej obchodnej triedy. V balení nájdete len minimum zlomkov a bucľaté oriešky urobia na dezertu ozajstnú parádu.
- Tak ako ďalšie orechy sa aj kešu môžu namlieť najemno a používať ako náhrada pšeničnej múky.
- Chutné kešu mlieko? Stačí vám kešu, voda a výkonný mixér! Robí sa rovnako ako to mandľové.
- Skúste kešu orechy namočiť a rozmixovať s jablčným octom alebo citrónovou šťavou. Pripravíte si tak vlastnú bezmliečnu vegánsku kyslú smotanu alebo krémový syr. Použite ich na dochutenie jedál alebo k príprave vašich obľúbených dezertov bez mliečnych výrobkov.
Majte na pamäti, že niektoré pražené a solené kešu orechy môžu obsahovať značné množstvo pridaných olejov a soli. Ak je vaším cieľom obmedziť prebytočnú soľ alebo pridané tuky, je lepšie si vybrať niektorú z nasucho pražených alebo surových nesolených variánt.
Kešu môžu spôsobiť alergickú reakciu
Tak ako u iných potravín, aj kešu nám môžu spôsobiť komplikácie ako napríklad alergickú reakciu. Tá je spôsobená kyselinou anakardovou. Najrizikovejšou skupinou sú malé deti. Medzi príznaky patrí svrbenie kože, ťažkosti s dýchaním a bolesti brucha, ktoré môže sprevádzať zvracanie a hnačka.
Príznaky alergie na kešu sa obvykle objavia okamžite po vystavení alergénu. Zriedkavo príznaky začínajú aj neskôr po konzumácii. Ak by sa u vás prejavil niektorý z príznakov, určite vyhľadajte lekára.

10 zaujímavostí, ktoré ste o kešu nevedeli
- Na spodnej strane kešu jabĺčka nájdeme nám známe „oriešky". V skutočnosti sa jedná o semená tohto plodu.
- Z jedného jabĺčka môžeme získať iba jeden kešu oriešok.
- Z dreva kešu stromu sa vyrába nábytok známy tiež ako biely mahagón.
- Z kešu jabĺk sa vyrábajú džem či kompóty.
- Tiež sa z nich lisuje šťava, z ktorej sa vyrába víno, pálenka alebo ocot.
- Semeno je obklopené dvojitým plášťom - škrupinou, ktorá obsahuje žieravú fenolovú živicu (silný toxín dráždiaci pokožku).
- Zo škrupín kešu orechov sa získavajú látky, ktoré možno použiť v mnohých smeroch: ako mazivá, hydroizoláciu alebo farby.
- Kešu nikdy nie sú tak úplne RAW. Kešu orechy sú pred odstránením škrupiny vždy ošetrené pražením, varením alebo horúcou parou. Tým sa neutralizuje toxický olej, ktorý môže dráždiť pokožku, a tvrdá škrupinka ide potom ľahšie rozlúsknuť.
- Takzvané „raw kešu", ktoré sú k dostaniu v obchodoch boli varené, ale nie pražené.
- Kešu orechy majú zvyčajne pred pražením zelený odtieň.
Zařaďte si kešu do svého jídelníčku! Pomůže vám k tomu třeba i naše produktivní krabička. Naplňte její část přírodními či praženými kešu ořechy, které vám dodají energii ve škole, v práci, na tréninku i na výletě.
Zaraďte si kešu do svojho jedálnička! Pomôže vám k tomu napríklad aj naša produktívna krabička. Naplňte jej časť prírodnými alebo praženými kešu orechmi, ktoré vám dodajú energiu v škole, v práci, na tréningu aj na výlete.