Siričitany v potravinách

 

Siričitany zlúčeninami síry, ktorá sa nachádza všade okolo nás - vo vzduchu, v pôde i v rastlinách. Príjem síry je pre nás v malom množstve dokonca nevyhnutný, podieľa sa totiž na chode nášho metabolizmu. V potravinách sa môžu siričitany vyskytovať prirodzene, často sú však do potravín umelo pridávané v procese tzv. sírenia. Ako sírenie ovplyvňuje kvalitu potravín? A siričitany naozaj tak nebezpečné, ako sa hovorí?

 

sirene-a-nesirene-ovoce

Sírené a nesírené marhule – poznáte, ktoré sú ktoré?

 

Prečo sa siričitany do potravín pridávajú?

V niektorých potravinách sa siričitany môžu nachádzať aj prirodzene - napríklad vo víne alebo v pive, kde sú siričitany produktom kvasiniek. Siričitany majú antioxidačné a antimikrobiálne účinky, pridávajú sa preto do potravín z niekoľkých dôvodov:

  • znižujú riziko kazenia potravín
  • zamedzujú množeniu baktérií
  • spomaľujú proces hnednutia ovocia a zeleniny
  • majú bieliaci efekt
  • zlepšujú vlastnosti mrazeného pečiva

 

V sušenom ovocí môžeme nájsť štyri druhy siričitanov a to oxid siričitý (E220), siričitan sodný (E221), disiričitan sodný (E223) a hydrogensiričitan draselný (E228). Prijateľná denná dávka siričitanov je 0-0,7 mg/kg telesnej hmotnosti.

 

Ako prebieha sírenie ovocia?

Siričitany majú podobu prášku, ktorý sa rozpustí v určitom množstve vody. V tomto roztoku sa potom čerstvé ovocie namáča 5-15 minút v závislosti na veľkosti kúskov. Po vybratí z roztoku sa voda z ovocia nechá odkvapkať a nasleduje proces sušenia. Sírené ovocie spoznáte na prvý pohľad - je krásne farebné, niekedy nezdravo. Poctivé ovocie sušené na slnku prirodzene hnedne, čo ide vidieť napríklad u našich sušených marhúľ. Pamätajte: len tie tmavé tie pravé!

 

nesirene-merunky

Nesírená marhuľa sušená na slniečku. Len tmavá je tá pravá!

 

Vplyv siričitanov na naše zdravie

Pre väčšinu ľudí nie je konzumácia sírených potravín nebezpečná, u citlivých jedincov však môže dôjsť k alergickej reakcii, ktorá sa prejaví vyrážkou na pokožke alebo ťažkosťami s dýchaním. V krajnom prípade môže reakcia vyvolať astmu alebo anafylaktický šok. 

K ďalším negatívnym účinkom siričitanov patria:

  • znižujú krvný tlak
  • dráždia žalúdok
  • nie sú vhodné pre deti
 

sirene-a-nesirene-ovocie.png

 

Prečo u nás nenájdete sírené ovocie?

Naše ovocie sa snažíme zachovať sušenou v čo najprirodzenejšom stave. Suroviny dozrievajú na slniečku a zberajú sa plne dozreté plody, ktoré sú sladké a šťavnaté, preto nie je potrebné ich vylepšovať sírením ani dosladzovaním. Jedinou nevýhodou nesíreného ovocia je kratšia doba minimálnej trvanlivosti. Našťastie naše suroviny neležia dlhé roky v regáloch obchodných reťazcov - na sklad nám dorazia vždy čerstvé a hneď putujú rovno k vám, nie je preto potrebné ich síriť. 

 

logo_small