Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Žltý kráľ: ako vybrať ten najlepší ananás a jednoducho ho olúpať?

13. 4. | 362× prečítané | 7 minut čítanie


Taktiež patríte medzi milovníkov exotiky? Sladký ananás je ovocím, ktoré dokáže rozsvietiť aj pochmúrne dni. A pod svojou strapatou korunou ukrýva ananás drahocenné, zdraviu prospešné látky. Ako si ale vybrať ten pravý, ako ho správne naporcovať a prečo ho vlastne jesť? Vedeli ste napríklad, že vám pomôže pri trávení, alebo že naštartujte váš metabolizmus?

Zdieľať



Žltý kráľ: ako vybrať ten najlepší ananás a jednoducho ho olúpať?

Čo sa v článku dozviete?

Ako poznať ten najlepší ananás

Čerstvý ananás sa zberá ešte zelený, tesne pred dozretím. Po odtrhnutí síce ešte trochu „dôjde", ale jeho sladkosť sa už nemení. Jednoducho bude sladký len tak, ako sa zožne. Po zbere čaká ananás dlhá cesta do Európy. V lodných kontajneroch k nám exotické ovocie putuje pokojne aj niekoľko týždňov! Často však nie je zrelý ešte ani vo chvíli, keď sa s ním stretnete na pultoch obchodov.

Ako teda vybrať ten správny ananás? Najprv je dôležité zhodnotiť, či nie je scvrknutý a či vyzerá zdravo. Šaty robia človeka a šupka robí ananás. Už podľa nej totiž môžete spoznať, že je vo vnútri niečo v neporiadku. Šupka nesmie byť otlčená a popraskaná, mala by byť pekne čistá, bez hnedých fľakov alebo iných kazov. Nezabúdajte, správny ananás je hore zelenkavý a dole zlatisto žltý.

Potom si ananás vezmite do ruky. Ak je vláčny a na povrchu príliš mäkký, alebo naopak prehnane tvrdý, berte nohy na ramená. Ideálny ananás je tak trošku oboje. Ľahko poddajný, ale zároveň zostáva pevný vo všetkých svojich častiach. Jeho kvalitu spoznáte aj podľa lístočkov. Mali by byť krásne zelené a svieže. Pri odtrhnutí by mal lístoček klásť nepatrný odpor. Ak je ananás zelený, tvrdý a pri pokuse odtrhnúť lístok zvádzate s plodom malou bitku, vyberte si radšej iný kus. Nezrelý ananás obsahuje veľké množstvo kyselín, ktoré môžu dráždiť sliznicu a spôsobiť nepríjemné zažívacie ťažkosti. Rozhodne nespoliehajte ani na to, že vám ananás dozreje doma. Skôr sa začne scvrkávať a kaziť.

Ananas
Náš sušený ananás vás prekvapí svojou sladkou vôňou a chuťou.

Zrelý plod spoznáte podľa vône. Mala by byť sladká, svieža a jemne exotická. Nevoňavé alebo priam kyslo páchnuce plody nechajte v obchode. Ak cítite ľahkú alkoholovú alebo octovú vôňu, pravdepodobne sa už ananás začal kaziť.

Poctivý ananás, ktorý dozrel na slniečku, je sladký, chutí ako trópy a krásne vonia aj na diaľku! S takým sa v našich supermarketoch bohužiaľ nestretnete, ale aj napriek tomu si to potešenie môžete dopriať. Ochutnajte náš sušený ananás z Kostariky, ktorý dozrel na slnku a zožali sme ho vo vrcholnej forme. Potom sme ho pomaly a šetrne usušili, aby sa zbavil nadbytočnej vody a zachoval si maximum vitamínov i živín. Až potom vyrazil na cestu k nám do Světa plodů. Akonáhle otvoríte vrecúško, dýchne na vás vôňa exotiky a horúceho tropického dňa. Hneď pochopíte, o čom hovoríme! Navyše sme ho olúpali a nakrájali, a tak sa môžete rovno pustiť sa do maškrtenia. 

A že si aj tak radšej pochutnáte na šťavnatom čerstvom ovocí? Čítajte ďalej, poradíme vám, ako čerstvý ananás správne olúpať, aby neprišiel nazmar ani kúsok šťavnatej dužiny.

Ako olúpať ananás

Krásny ananás ste si už vybrali a zdobí vám kuchynskú linku. Ale ako sa dostať cez pichľavú a tvrdú šupku? Pripravte si drevenú dosku a ostrý dlhý nôž. Položte ananás naležato a odkrojte hornú korunu listov aj s trochou dužiny, potom urežte spodnú časť plodu. Ananás si tak budete môcť pohodlne postaviť na dosku a nebude sa vám kotúľať. Postupne orezávajte šupku odhora až dolu. Na ananáse vám môžu zostať malé hnedé kolieska, ktoré jednoducho diagonálne vyrežete.

Potom už ananás narežte podľa vlastných predstáv. Odporúčame rozkrojiť telo ananásu na štvrtiny a následne krájať na malé kúsky či plátky.

Prečo jesť ananás?

Výber, lúpanie, krájanie. A prečo všetko toto vlastne podstupovať? Toto exotické ovocie je nielen ozdobou všetkých ovocných mís a tanierov, ale má aj mnoho benefitov! Prinášame vám 7 dôvodov, prečo ho zaradiť do svojho jedálnička.

1. Ananás je vitamínová bomba

Dužina plodu obsahuje predovšetkým vodu, ale ukrýva v sebe aj veľa vitamínov. Napríklad takého vitamínu C obsahuje 100 gramov ananásu až 80 % odporúčanej dennej dávky! Okrem toho v ňom nájdete aj horčík, draslík či železo.

2. Ananás detoxikuje telo

Tým, že toto exotické ovocie obsahuje veľa vody pôsobí tiež močopudne. Telo tak vylúči viac škodlivín, a tým sa prečistí. Zároveň, v dužine obsiahnutý enzým bromelín preukázateľne napomáha tráveniu a pôsobí protizápalovo. Preto sa tiež často používa ako doplnok stravy. Obsahuje aj ďalšie antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať oxidačný stres.

3. Priaznivo pôsobí aj na ďalšie časti organizmu

Okrem protizápalového účinku a podpory trávenia pôsobí ananás, vďaka bromelínu, priaznivo aj na kardiovaskulárny systém. Spomaľuje zrážanie krvných doštičiek, a tým pomáha znižovať riziko vzniku trombózy.

Ananas
Zabaľte si ananás so sebou do práce alebo na výlet do nášho desiatonosiča!

4. Zuby ako perličky

S ananásom sa tiež spája predstava nádherne vybielených zubov. Ale pozor, dužina obsahuje veľké množstvo kyselín, ktoré v ústach zvyšujú pH, a tým postupne oslabujú sklovinu. Ananás teda môže pomôcť odstrániť nepríjemné škvrny, ale tiež so sebou berie prirodzenú ochranu nášho chrupu. Preto pri plánovaní jedálnička vyberajte aj iné ovocie než len ananás.

5. Naštartuje metabolizmus

Skúste ananás konzumovať ráno nalačno. Vďaka vysokému obsahu vody a vitamínu C vám skvele odštartuje deň a popoženie metabolizmus. A potom vás už nikto nedobehne!

6. Ozvláštni každé jedlo

Ananás na tisíc spôsobov. Môžete ho jesť nielen v osviežujúcom exotickom ovocnom šaláte alebo so zmrzlinou! Ananás sa dá aj grilovať alebo flambovať a skvele doplní napríklad sladko-kyslou zmes s mäsom na ázijský spôsob.

7. Dá sa využiť celý!

Niektorí ľudia nemajú radi tuhší stred ananásu a vyhadzujú ho do koša. Podľa nás je to ale škoda, pretože aj ten sa dá ľahko využiť. Vhoďte orezané kúsky do smoothie makeru a užite si exotické smoothie. Pre milovníkov sladkého odporúčame pridať banán a limetkovú šťavu, k ananásu sa však skvele hodí aj špenát, uhorka a troška zázvoru. Hotová vzpruha pre vašu imunitu!

Ananas
Náš sušený ananás nie je tak dráždivý ako ten čerstvý. Chutí ako dovolenka a je neskutočne voňavý.

Prečo nás po ananáse páli v ústach

Tiež sa Vám niekedy zdá, že viac ananásu už proste nemôžete zjesť? Nebojte, pálenie na jazyku alebo v celej ústnej dutine pociťuje väčšina ľudí. Je to spôsobené práve enzýmom bromelín, ktorý pomáha tráveniu. Jeho inou funkciou je aj štiepenie mliečnych bielkovín, čím stenčuje prirodzený ochranný povlak vo vašich ústach. Pálivý pocit sa teda dostaví až po pár kúskoch. Keď sa povlak poškodí, kyseliny z ananásu sa dostanú priamo na holú sliznicu a my pocítime pálenie. Nemusíte sa báť! Naše telo si ochranný povlak ľahko obnoví, preto pocit pálenia rýchlo ustupuje.

Naozaj ananás pomáha pri chudnutí?

Tým, že ananás neobsahuje takmer žiadny tuk, je často využívaný pri rôznych redukčných diétach. Je ale potrebné mať sa na pozore pred vyšším podielom sacharidov u ovocia. Medzi jeho výhody bezpochyby patrí nízky obsah kalórií, podpora trávenia a vysoký obsah prospešných látok. Avšak dôležité je uvedomiť si, že samotná konzumácia ananásu alebo akejkoľvek inej potraviny redukčný efekt neprináša. Vždy záleží na celkovej skladbe vašej stravy a ďalších faktoroch zdravého životného štýlu.

lyofilizovaný ananas
Lyofilizovaný ananás si zachoval všetky vitamíny a navyše božsky chrumká!

Vieme, že čerstvý chutný ananás nezoženiete len tak na počkanie. Ak vás prepadne náhla chuť, je dobré mať zásoby ovocia po ruke. Lyofilizovaný ananás obsahuje rovnaké množstvo živín ako ten čerstvý! Nie je samozrejme močopudný, pretože z neho bola všetka voda v procese spracovania odstránená, vitamíny si však zachoval všetky.

Ideálny na výlety či dlhé cesty je aj náš kráľovský sušený ananás, alebo rovno ananásová tyčinka. Tá je vyrobená zo 100 % ananásu a lisovaná do praktického tvaru na cesty. Prekvapí vás nielen ich sladká chuť, ale aj exotická vôňa, ktorá zaplní vzduch vždy, keď otvoríte vrecúško. Mmmm!

Sušeným ananásom ozdobíte napríklad tortu. A ak ho nezjete hneď, čo sa z našej skúsenosti stáva len málokedy, môžete si ho zbaliť do desiatonosiča. Pri správnom skladovaní vydrží lyofilizovaný ananás aj niekoľko mesiacov. Tak skúste namiesto čerstvého tentoraz siahnuť po týchto alternatívach. Milo vás prekvapia, to sľubujeme.

Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?