Čo sa v článku dozviete?
Moje meno je makadamia celistvolistá
Tak by sa vám predstavil až 20 metrov vysoký strom plodiaci semená guľovitého tvaru známe ako makadamové orechy. Makadamia pôvodne pochádza z východnej Austrálie a teraz je rozšírená v tropických oblastiach takmer po celom svete.
Plodí tie najguľatejšie oriešky na svete. Cesta k nim je ale pomerne tŕnistá.
Makadamie začínajú poriadne plodiť pokojne až po 10 rokoch od vysadenia. Plody nedozrievajú všetky naraz, ale postupne, čo komplikuje a predražuje ich zber. A to ešte nie sme na konci.
Škrupina makadamu je tak silná, že si s ňou poradí len špeciálny narezávací stroj. Ale stojí to za to! Vo vnútri sa totiž ukrýva maslovo jemný oriešok, ktorý sa vo svojej najvyššej obchodnej triede môže predávať len vcelku. A to nie je sranda.

Čo makadamy obsahujú?
Makadamy majú pomerne vysokú energetickú hodnotu. A to hlavne kvôli vysokému obsahu tukov. Potraviny s vysokým podielom tukov a vysokou energetickou hodnotou predtým bývali priamo démonizované. My ale bojujeme za to, aby to tak už nikdy nebolo a na nutričné hodnoty sa konečne pozeralo komplexne.
Odsúdiť makadamy kvôli tuku by bola večná škoda. Zo spektra tukov totiž obsahujú viac ako 75 % mononenasýtených mastných kyselín – to sú tie „dobré tuky“, ktoré prospievajú nášmu zdraviu. A ešte jednu schopnosť majú. Vďaka nim sú makadamové orechy zo všetkých orechov najmenej náchylné k zatuchnutiu!
Aj cez svoju sladkastú chuť majú makadamy nízky glykemický index (nezvyšujú hladinu cukru v krvi) a sú tak vhodnou pochúťkou aj pre diabetikov. V makadamových orieškoch nájdeme aj zdraviu prospešnú rozpustnú vlákninu, bielkoviny, vitamíny a minerály. Nájdete v nich dôležité antioxidanty, vitamíny skupiny B, vitamín E, mangán, fosfor a meď.
Ako nám to pomôže?
Zdravotné benefity makadamov sú široké. Nebojte sa ich zvýšeného obsahu tukov a mrknite sa na 8 dôvodov, prečo si ich dopriať každý deň!
Pre zdravé srdce
Konzumácia makadamových orechov znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Diéta bohatá na mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa v makadamoch nachádza, sa podieľa na znižovaní množstva LDL cholesterolu v krvi, a tak preventívne pôsobí proti infarktu myokardu. Zároveň pomáhajú čistiť tepny a znižujú aj krvný tlak. Naznačujú tiež odborné štúdie.
Prevencia bunečného starnutia
Vďaka obsahu flavonoidov, polyfenolov, mangánu a selénu majú makadamové orechy antioxidačné účinky. Predchádzajú starnutiu buniek a poškodeniu nášho tela látkami z vonkajšieho prostredia. Antioxidanty ničia voľné radikály v tele a pomáhajú tak predchádzať rakovinovému bujneniu.

Zasýtia
Rozpustná vláknina spoločne s bielkovinami a tukmi spôsobujú pocit zasýtenia, čo pomôže zvlášť tým, ktorí sa snažia schudnúť. Zdravé spektrum tukov v makadamoch navyše reguluje a zlepšuje metabolizmus tukov. Pri konzumácii makadamov dochádza k zníženiu voľných triacylgricerolov (tukových častíc) v krvi.
Zlepšujú metabolický syndróm
Metabolický syndróm je súbor rizikových faktorov zahŕňajúcich vysoký krvný tlak, zvýšenú glykémiu, znížené množstvo zdraviu prospešného HDL cholesterolu, zvýšenej triacylglyceroly v krvi a celkovo zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky. Konzumácia mononenasýtených mastných kyselín v makadamových orechoch znižuje všetky tieto rizikové faktory. A navyše si ešte pochutíte! No kto by to nebral?
Znižujú riziko diabetu mellitu
Diabetes mellitus 2. typu býva často spôsobený kombináciou rizík metabolického syndrómu. Mononenasýtené mastné kyseliny v makadamoch tak chránia aj pred cukrovkou 2. typu. Z dlhodobého hľadiska totiž konzumácia makadamov pomáha znižovať glykémiu.
Zdravý mozek a lepší paměť
Vitamín E obsiahnutý v makadamoch účinkuje ako ochrana mozgových buniek a pôsobí preventívne proti Parkinsonovej a Alzheimerovej chorobe.
Meď zasa podporuje tvorbu červených krviniek a neurotransmiterov pre prenos signálov v mozgu a nervovom systéme. Vďaka obsahu medi tak makadamové orechy môžeme s kľudom zaradiť medzi tzv. brainfood – teda potraviny, ktoré podporujú činnosť mozgu.

Horčík pre silné svaly
Vďaka obsiahnutému horčíku a vápniku makadamy prispievajú k správnemu priebehu svalovej kontrakcie. To platí aj pre srdcový sval, kde horčík ovplyvňuje správny srdcový rytmus.
Spevnite chrup aj kosti
Fosfor a vápnik v makadamoch sa podieľa na zdravej stavbe kostí a zubov. Sú kľúčové pre ich výstavbu a udržanie pevnosti. Ich zvýšenú potrebu tak majú malé deti vo vývine a starší ľudia v prevencii osteoporózy (rednutie kostí).
Koľko makadamov denne zjesť?
Rovnako ako u iných orechov, aj u makadamov je dobré sa držať odporúčaného denného množstva, ktoré predstavuje asi 30 gramov. Koľko je to makadamov? Približne 20–30 kusov tých z najvyššej obchodnej triedy. Ak si strážite energetický príjem, je potrebné myslieť na ich vyššiu energetickú hodnotu a tomu prispôsobiť zvyšok jedálnička.
Dennú dávku makadamovej lásky si môžete dopriať aj vo forme makadamového masla. Je krásne jemné, naozaj maslové a má sladkastú chuť. Hodí sa do jogurtov (rastlinných i živočíšnych) alebo do pečenia. Z makadamov sa vyrába aj kvalitný makadamiový olej. Ten sa vám hodí najmä do studenej kuchyne, svoju prácu ale odvedie aj v kozmetike!

Vďaka svojej chuti sa makadamy perfektne hodia ako pre sladkú kuchyňu, tak do pikantných pokrmov, kde stiahnu všetky divoké chute. Ich jemná a lahodná maslová štruktúra ale najlepšie naplno vynikne, keď ich budete jesť samotné – bez akýchkoľvek ďalších prísad. Tak, ako si ich odnesiete zo Světa plodů.