2 hodiny
12 porcií
Čo budete potrebovať?
Na snehové cesto:
- 70 g bielkov
- 95 g kryštálového cukru
- (voliteľné) štipku kypriaceho prášku
- 130 g datlí nasekaných na drobné kúsky
- 50 g mletých vlašských orechov
- hrsť horkej čokolády
Na mangový krém:
- 300 g mrazeného manga
- 50 ml vody
- 4 lyžice citrónovej šťavy
- 1 vanilkový cukor
- 50 g kryštálového cukru
- 30 g vanilkového pudingového prášku
- 1 lyžicu masla
- 200 g smotany na šľahanie (40%)
Na želé:
- 1 zrelé mango
- polovicu vanilkového cukru
- 0,5 dcl bieleho vína
- 1 lyžicu citrónovej šťavy
- 2 plátky želatiny
Postup
1. Snehový základ
Najprv upečieme snehové kolieska, ktoré budú tvoriť základ dezertu. Z bielkov a cukru ušľaháme pevný a krásne sa lesknúci sneh. Ak máte doma, pridajte doň aj štipku kypriaceho prášku. Bokom si nasekáme orechy, datle a pripravíme malé kúsky čokolády.
Na papieri na pečenie si ceruzkou predkreslíme kolieska s priemerom asi 6 cm. Obkresliť môžete zavárací pohár, alebo si kolieska namaľujte na obyčajný papier, ktorý následne vložíte pod ten na pečenie. Vyšľahaný sneh s čokoládou, datľami a orieškami potom nanesieme na papier na pečenie. Použite lyžičku, budú sa vám pekne tvarovať kolieska. Malo by ich byť zhruba 12.
Plech so snehovými kolieskami vložíme do predhriatej rúry a pečte asi 15 minút na 160 °C horúcim vzduchom kým sneh nezačne ľahko zlatnúť. Po vytiahnutí necháme základ dezertu úplne vychladnúť a až potom zlúpneme.
2. Mangový krém
Na krém povaríme mango s vodou a citrónovou šťavou, kým nebude mäkké a rozmixujeme ponorným mixérom. Pridáme do pyré oba cukry, pudingový prášok a premiešame. Do hrnca pridáme maslo a varíme asi 3–4 minúty. Nezabudnite neustále miešať! Po odstavení necháme vychladnúť, potom prikryjeme potravinovou fóliou tak, aby sa dotýkala povrchu a dáme do chladničky vychladiť. Medzi tým si vyšľaháme šľahačku. Keď nám základ na krém vychladne, prešľaháme ho v šľahači a stierkou do neho vmiešame ušľahanú smotanu.
3. Želé na ozdobu
Pre dokonalé hniezda nám ešte chýba čerešnička z mangového želé. Do hrnca vložíme čerstvé mango, víno, cukor a citrónovú šťavu a povaríme na miernom ohni. Plátky želatíny namočíme do studenej vody, a až zmäknú, vyžmýkame ich a vmiešame do mangovej zmesi. Zmes by mala byť pri vmiešavaní želatíny teplá, ale nie vriaca! Želé necháme vychladiť (a zatuhnúť) v chladničke.
4. Zostavujeme a zdobíme!
A ako vytvoriť tak krásny dezert, ako vytvorili dievčatá z @undercakepressure?
Snehové kolieska môžete zarovnať okrúhlym vykrajovačom, pokiaľ sa vám nepodarili tak perfektne. Ak máte radi trošku freestyle, pokojne ich nechajte ľahko šišaté… Aspoň bude mať každý kúsok dušu! Na snehové kolieska zdobiacim vreckom nanesieme krém, hore do neho urobíme lyžičkou jamku a dovnútra posadíme trošku mangového želé.
Zvršok ozdobíme buď odkrojenými kúskami snehových koliesok alebo tropickým ovocím. A ak práve nemáte žiadne čerstvé po ruke, využite výhody toho lyofilizovaného! Napríklad také mrazom sušené figy tam vyzerajú rovnako skvostne ako tie čerstvé. Tak dobrú chuť.