Získajú si aj vaše 💖 naše srdcovky? Vyskúšajte ich s 20% zľavou pri nákupe nad 59,9 € s kódom: SRD20 💕

Hubová omáčka zo sušených húb

9. 12. | 36601× prečítané


Vôňa jesene? Čerstvé huby priamo z lesa. A čo keď práve nie je hubová sezóna a vás chytia chute? Potom nezostáva nič iné len siahnuť po recepte na hubovú omáčku zo sušených húb. Je perfektná s ryžou, cestovinami alebo rovno ryžovými cestovinami. Pridajte obľúbené mäso a poprajte dobrú chuť s ďalším jednoduchým a rýchlym receptom.

Zdieľať



Hubová omáčka zo sušených húb
60 minút
4–5 porcií

Čo budete potrebovať?

Na omáčku:

  • 80 g sušených húb (1:1 suchohríby a dubáky)
  • 200 ml vývaru z mäsa alebo zeleniny
  • 3 lyžice masla alebo ghí
  • 3 lyžice hladkej múky 
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • korenie: kmín, tymián, rozmarín, čierne korenie, soľ

Dalšie ingredience:

Postup

Sušené huby si na chvíľu namočíme do studenej vody, potom ich scedíme a ešte raz riadne prepláchneme. Dáme ich do menšieho hrnca, zalejeme litrom vody, osolíme a varíme domäkka. Huby si scedíme, ale vodu z nich si ponecháme!

Kuracie mäso si nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a opražíme na troche oleja alebo ghí. Počas toho, ako sa bude restovať mäso, môžeme si nachystať základ omáčky.

Hubová omáčka zo sušených húb si rozumie s kuracím mäsom, skúsiť ju môžete aj s tofu alebo tempehom.

Na masle či ghí osmažíme cibuľku pokrájanú na kocky. Akonáhle začne zlátnuť, pridáme cesnak pokrájaný na plátky a vzápätí zasypeme múkou. V prípade bezlepkového variantu použite múku ovsenú alebo cícerovú. A ešte jeden tip: Nenechávajte cesnak restovať dlho – zhorkol by.

Zápražku necháme restovať cca 5 minút a potom k nej pridáme 200 ml vývaru z mäsa či zeleniny. Rozmiešame vývar s zápražkovým základom a potom môžeme postupne pridávať ešte aj vodu z húb – riedime až do tej doby, než budeme mať požadovanú omáčkovú konzistenciu. Pokiaľ nemáme vývar, pridávame do zápražky rovno vodu z uvarených húb.

Recept a fotky: @gazdina.cz

Teraz prichádza na rad voňavá mágia. Do omáčky pridáme korenie – základom je rasca, rozmarín, tymián, čierne korenie a soľ podľa chuti. Hubovú omáčku povaríme ďalších 10 minút. Pokiaľ by sa nám omáčka podstatne zredukovala, pridáme ešte trochu vody z húb.

Nakoniec omáčku prepasírujeme cez sitko, pridáme do nej uvarené huby, orestované mäso, prípadne ešte dochutíme korením a máme hotovo.

Podávame s cestovinami, ryžou alebo ryžovými cestovinami – záleží len na vašich preferenciách. Tak dobrú chuť a hubám zdar!

Žádné viditelné produkty

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok?

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Menu

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?