60 minút
4–5 porcií
Čo budete potrebovať?
Na omáčku:
- 80 g sušených húb (1:1 suchohríby a dubáky)
- 200 ml vývaru z mäsa alebo zeleniny
- 3 lyžice masla alebo ghí
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- korenie: kmín, tymián, rozmarín, čierne korenie, soľ
Dalšie ingredience:
- 500 g kuracieho mäsa
- ryžové cestoviny alebo ryža či cestoviny
Postup
Sušené huby si na chvíľu namočíme do studenej vody, potom ich scedíme a ešte raz riadne prepláchneme. Dáme ich do menšieho hrnca, zalejeme litrom vody, osolíme a varíme domäkka. Huby si scedíme, ale vodu z nich si ponecháme!
Kuracie mäso si nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a opražíme na troche oleja alebo ghí. Počas toho, ako sa bude restovať mäso, môžeme si nachystať základ omáčky.

Na masle či ghí osmažíme cibuľku pokrájanú na kocky. Akonáhle začne zlátnuť, pridáme cesnak pokrájaný na plátky a vzápätí zasypeme múkou. V prípade bezlepkového variantu použite múku ovsenú alebo cícerovú. A ešte jeden tip: Nenechávajte cesnak restovať dlho – zhorkol by.
Zápražku necháme restovať cca 5 minút a potom k nej pridáme 200 ml vývaru z mäsa či zeleniny. Rozmiešame vývar s zápražkovým základom a potom môžeme postupne pridávať ešte aj vodu z húb – riedime až do tej doby, než budeme mať požadovanú omáčkovú konzistenciu. Pokiaľ nemáme vývar, pridávame do zápražky rovno vodu z uvarených húb.

Recept a fotky: @gazdina.cz
Teraz prichádza na rad voňavá mágia. Do omáčky pridáme korenie – základom je rasca, rozmarín, tymián, čierne korenie a soľ podľa chuti. Hubovú omáčku povaríme ďalších 10 minút. Pokiaľ by sa nám omáčka podstatne zredukovala, pridáme ešte trochu vody z húb.
Nakoniec omáčku prepasírujeme cez sitko, pridáme do nej uvarené huby, orestované mäso, prípadne ešte dochutíme korením a máme hotovo.
Podávame s cestovinami, ryžou alebo ryžovými cestovinami – záleží len na vašich preferenciách. Tak dobrú chuť a hubám zdar!