asi 3,5 hodiny vrátane kysnutia
12–15 šišiek
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 15 g kvasníc
- 190 ml plnotučného mlieka
- 40 g kryštálového cukru
- 50 g masla v izbovej teplote
- 175 g hladkej múky
- 185 g polohrubej múky
- 1 vajce
- štipku soli
- 1–1,5 l repkového oleja na smaženie
Na jablčnú náplň:
- 2 veľké alebo 3 menšie jablká
- 50 ml vody
- šťava z 1/2 citrónu
- 1/2 lyžičky škorice
Na lieskoorieškový krém:
- 200 g krémového syra
- 30 g práškového cukru
- 120 g lieskoorieškového masla
Na ozdobu:
Než sa pustíme do práce
Na čom smažiť šišky?
Na šišky budete potrebovať liter až liter a pol oleja. No áno, ale ktorý olej vybrať? Ideálny je repkový olej, ktorý má vyšší dymový bod (teda sa menej prepaľuje) ako slnečnicový olej.
Ako plniť šišiky?
šišky je ideálne plniť pomocou cukrárskeho vrecka s úzkou zdobiacou špičkou – ideálny je priemer asi 3 mm. Šišky na boku narežete, do dierky vsuniete špičku a naplníte.
Postup
Cesto na šišky
Do veľkej misy rozdrobte kvasnice, zalejte ich vlažným mliekom, pridajte cukor a rozmiešajte. Prikryte utierkou a nechajte misu na teplom mieste, kým nevzíde kvások.
Potom do kvásku pridajte maslo, oba druhy múky, vajcia, soľ a vareškou vypracujte vláčne cesto. Pokiaľ sa vám bude príliš lepiť na ruky, môžete pridať ešte trochu múky.
Cesto ešte nechajte asi hodinu kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Potom vykysnuté cesto na šišky rozdelíme na kúsky a z každého kúsku vyvaľkáme guľôčku. Kúsky sú ideálne o váhe asi 50 g, záleží, aké veľké šišky chcete smažiť. Vyskladáme ich na dosku a necháme ešte pol hodinky dokysnúť.
Ako na náplň
Medzi jednotlivým kysnutím si pripravíme jablčnú náplň a lieskovoorieškový krém, ktorými šišky dochutíme.
Jablká nakrájame na kocky a spolu s vodou, citrónovou šťavou a škoricou dáme do hrnca. Potom privedieme do varu a varíme približne 15 minút, kým sa jablká nezačnú rozpadať.
Necháme vychladnúť a rozmixujeme tyčovým mixérom, kým nebudeme mať krásne hladké pyré.
A ako na lieskovoorieškový krém? Krémový syr a cukor vyšľaháme dohladka a potom do neho ešte zašľaháme lieskoorieškové maslo.
A je čas smažit!
Na vyprážanie sa hodí hrniec s vyššími stenami, aby vriaci olej nepoprskal vás ani kuchyňu. Nalejeme do hrnca olej a necháme zhruba 10–15 minút rozpáliť.
Do oleja vkladáme šišky len po niekoľkých kusoch, aby sa k sebe neprilepili. Strana, ktorá bola pri kysnutí hore, pôjde do oleja smerom dole. Podľa teploty oleja zmažte šišky pár minút z každej strany. Nechajte ich tam tak dlho, aby boli dozlatista.
Zdobenie šišiek
Šišky nechajte vychladnúť na tanieri vyloženom papierovými obrúskami, ktoré vysajú prebytočnú mastnotu. Vychladnuté šišky z boku narežte a naplňte ich jablčným pyré. Hodí sa no to cukrárske vrecko s úzkou špičkou.
Zvonku šišky ozdobíme krémom – a nešetrite, pokojne dajte jednu vrchovatú lyžička krému na každú šišku. Nakoniec zdobíme lieskovými orieškami, lyofilizovaným ovocím, jablčnými chipsmi a quinoou.
Tak dobrú chuť!
Recept a foto: Děvče u plotny