50 minút
4 kusy (2 porcie)
vegán
Čo budete potrebovať?
- 30 g jemných ovsených vločiek
- 30 g slnečnicových alebo konopných semienok
- 250 g (1 plechovka) červenej fazule
- 1 lyžica olivového oleja
- 2–3 lyžičky paradajkového pretlaku
- 1 šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička feniklových semienok
- 2 lyžičky mletej údenej papriky
- 1 lyžička sušeného oregana
- ½ lyžičky mletej rímskej rasce
- soľ a korenie
- olivový olej na potretie rúk
Postup
Semienka feniklu nasucho opečte na panvici, aby sa rozvoňali, a nechajte vychladnúť.
Ovsené vločky a slnečnicové alebo konopné semienka spoločne rozmixujte – zmes nemusí byť úplne najemno, ale môžete vytvoriť trochu hrubšiu konzistenciu. Preložte do misy.
Fazuľu prepláchnite, sceďte a nechajte odkvapkať. Potom preložte do mixéra a rozsekajte na hrubšiu konzistenciu. Pridajte lyžicu oleja a paradajkový pretlak a ešte chvíľu mixujte na nižších otáčkach, aby vznikla konzistencia pripomínajúca nátierku. Zmes preložte do misy k vločkám a semienkam.
Šalotku nakrájajte najemno a pridajte do misy. Do zmesi na fašírky vmiešajte tiež najemno nasekaný alebo prelisovaný cesnak, mletú papriku, oregano, rímsku rascu, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
Plech vyložte papierom na pečenie. Zmes rozdeľte na 4 rovnako veľké diely a z každého vytvarujte fašírku. Pred tvarovaním si ruky potrite olivovým olejom, zmes sa potom nebude tak lepiť na prsty. Fašírky naskladajte na pripravený plech.
Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 25 minút.
A čo naservírovať ako prílohu?
Vegánske fašírky podávajte napríklad so šalátom, ktorý ochutíte orientálnym orieškovým korením dukkah. Recept nájdete tu. Ak by ste radšej niečo sýtejšie, môžete fašírky doplniť pečenou alebo dusenou zeleninou, zemiakovým či zeleninovým pyré alebo kúskom pečiva.
Martina odporúča fašírky vychutnať s roztlačeným avokádom, ktoré ľahko pokvapkáte limetkou a osolíte, a s jogurtom (pre vegánov v rastlinnej variante) ochuteným troškou chilli.
Milujete dipy? Potom skúste napríklad domáci hummus alebo dip z orieškového masla a sójovej omáčky.
TIP! Na záver fašírky ešte posypte čerstvými bylinkami alebo klíčkami. Perfektne sa hodí napríklad kôpor, koriander alebo naklíčená žerucha.
Vypestujte si vlastné klíčky!
Recept a foto: @zdrave_zivena