Čo sa v článku dozviete?
Prečo klíčiť?
Rovnako ako naše ospalé telo potrebuje kvapku vody, aby sa správnou nohou postavilo do slnkom zaliateho dňa, aj semienkam voda prospieva. A stačí jej len troška! Čo s nimi urobí? Vďaka vode a slnku semienka začnú klíčiť a vnútri nich exploduje bomba vitamínov a minerálov, ktoré povzbudia náš metabolizmus!
Klíčky sú skvelé na podporu imunity, trávenie, pomáhajú do tela dostať prírodnou cestou tak potrebné minerály a obsahujú aj veľa vitamínov! Obyčajnú desiatu tak dokážu ako mávnutím čarovného prútika premeniť v luxusný gurmánsky zážitok.
Čo sa v semienku deje?
Určite si to pamätáte z detstva, na kúsok vaty ste dali semienka, pár dní ste ich chodili zalievať a čoskoro vyrástli malé rastlinky, ktoré vám mamička dala na chleba s maslom. Bolo to ako zázrak. Z čoho tie rastlinky vzali silu pre rast?
Klíčku naozaj stačí len voda a svetlo. Znie to možno jednoducho, ale vo vnútri sa dejú divy! Pod šupkou čakajú všetky živiny na to, kedy sa semienko dostane do vhodného prostredia. Až potom sa v ňom prebudí jeho skrytá sila a vnútri dôjde k explózii energie a živín! Semienko je do slova a do písmena malou časovanou bombou. A čo to prináša telu za výhody?

Klíčenie zvyšuje antioxidačnú aktivitu semienok, napríklad tým, že sa v nich razantne zvyšuje obsah vitamínu E. Stúpa taktiež množstvo vitamínu C a vitamínov skupiny B. Zároveň vďaka enzýmom dochádza k premene zložitých škrobov na jednoduchšie sacharidy, ktoré sú pre telo lepšie stráviteľné, a prebúdzajú sa aj minerály ako vápnik, horčík, železo a fosfor. Pokiaľ si počkáte na prvé lístočky žeruchy alebo brokolice, nadopujete telo i chlorofylom.
Podľa druhu klíčkov sa samozrejme líši aj konkrétne zloženie vitamínov. Trebárs v mungo klíčkoch sa po ôsmich dňoch od začiatku klíčenia zvýši obsah vitamínu C 24krát! V prípade obilnín sa zase často stretávame s ďaleko sladšou chuťou, a to predovšetkým vďaka vzniknutým jednoduchým cukrom. Štúdia preukázali, že napríklad lucerna má rozdiel obsahu vitamínu A medzi semienkom a klíčkom viac ako tisícnásobný! Vyšší obsah bol nameraný aj u skupiny vitamínov B, a zvýšili sa aj podiely všetkých ďalších sledovaných prvkov – napríklad železa, draslíka, zinku alebo sodíka.

Čo klíčiť?
Určite odporúčame vybrať si na klíčenie semienka v BIO kvalite. Sú cenovo dostupné a hlavne máte istotu, že nie sú chemicky ošetrené. Príroda zvládne všetko sama. Stávkou na istotu je siahnuť po surovinách alebo zmesiach, ktoré sú priamo určené na klíčenie.
Aké semienka nechať klíčiť?
Na klíčenie sú vhodné strukoviny, obilniny, niektoré semienka zeleniny a ďalších rastliniek. Zo strukovín vám naklíči celá nelúpaná šošovica (červená aj klasická), hrach, semienka mungo alebo adzuki fazule a tiež cícer. Medzi vhodné obilniny radíme raž, pšenicu, jačmeň a ovos. Veľmi obľúbené na klíčenie sú taktiež žerucha, rukola, reďkovka, lucerna alfalfa, brokolica alebo senovka. Na trhu nájdete aj priamo zmesi rôznych semienok, aby ste si vychutnali viac chutí naraz!
Pri ďalších semienkach a orechoch sa tomuto procesu hovorí aktivácia. Podrobne sme sa aktivovaným orechom a ich výhodám venovali v našom článku.

Čo nie je vhodné na klíčenie?
Nie všetky semená sú na klíčenie vhodné. Napríklad také klíčky melónu honeydew sú dokonca jedovaté a veľká fazuľa dokáže váš tráviaci trakt tiež poriadne potrápiť. Veľká fazuľa obsahuje za surova nestráviteľné látky, ktoré ak tepelne neupravíte, a iba ich necháte naklíčiť, môžu spôsobiť vážne črevné problémy.
Rozhodne potom nejedzte a nenakličujte semienka určené pre výsadbu, bývajú ošetrené pesticídmi! Tepelne upravené semienka a strukoviny vám doma nevyklíčia, problematické je to aj u strukovín určených na varenie.
Na klíčenie všeobecne nie sú vhodné semienka, ktoré po namočení vytvoria gél. Medzi tie najznámejšie patria napríklad chia semienka alebo ľan. Nakličovať takéto semienka je zbytočné a najvhodnejšie je rovno spracovať vzniknutý gél – urobte si napríklad chia puding s ovocím, ľanový gél je zasa skvelý prírodný zázrak pre vaše vlasy!
Spôsoby domáceho klíčenia
Spôsobov ako doma nechať vyklíčiť semienka je mnoho. Od rôznych kutilských vynálezov z pet fliaš či zaváracích pohárov alebo s cedidlom, až po osvedčenú klasiku s vatou a tanierikom. Prečo si ale pridávať starosti, keď existuje ďaleko jednoduchšie riešenie.
1. Čo klíčiť v nádobe

Špeciálne vyrobená nádoba na klíčenie je praktická, ekologická a ľahko sa umýva. Nádoba je vyrobená zo zdravotne nezávadného a bezpečného skla. Uzatvára sa viečkom, ktoré má v sebe sieťku z nerezovej ocele. Tá klíčkom poskytuje dostatočný prísun kyslíka, aj keď je nádoba pevne zaskrutkovaná.
Sedí šikmo na kovovom stojane, vďaka čomu môže na keramický podstavec odtiecť všetka prebytočná voda, ktorá z klíčkov odkvapkáva po ich prepláchnutí. Nikde sa tak zbytočne nezdržuje, semienka si vezmú len toľko, koľko potrebujú a nezhnijú. Vo vnútri sa ale stále udržuje správna vlhkosť, aby mohli prebiehať všetky potrebné procesy. Semienkam sa tak bude skvele dariť, aj keď nie ste rodený záhradník. Zároveň vyzerá elegantne a hodí sa do každej kuchyne!
V nádobe by ste mali klíčiť väčšie semienka, prípadne zmesi určené na klíčenie. Sú teda vhodné:
2. Na čo použiť klíčiacu misku
Nie všetkým semienkam ale nádoba vyhovuje, menšie semienka – tzv. microgreens preto odporúčame dať skôr do klíčiacej misky. Klíčky s malými zelenými lístkami porastú krásne hore, nebudú zahnívať, jednoducho ich odstrihnete či odtrhnete a navyše ozdobia a rozjasnia každý stôl aj parapet.

Klíčiace misky značky Plastia sú vyrobené s ohľadom na životné prostredie a udržateľnosť. Plastový materiál, z ktorého ich na Vysočine vyrábajú, je z 10 % tvorený kávovou usadeninou. Nemusíte sa ho báť dať ani do umývačky, je testovaný na styk s potravinami a neobsahuje škodlivý Bisfenol A.
V miske sa budú mať perfektne tieto semienka:
Ako na klíčenie?
Príprava
Okrem bežne používaných semienok reďkovky alebo alfalfy môžete naklíčiť aj strukoviny alebo obilniny. Odporúčame ich ale pred klíčením prebrať a odstrániť poškodené alebo zlomené kúsky. Tie by nevyklíčili a boli by akurát živnou pôdou pre baktérie a plesne. Tiež vytrieďte kusy s neprirodzenou farbou. Nádobu na klíčenie aj misku majte vždy dokonale vymyté.
Namáčanie
Semienka najprv prepláchneme. Po dlhej ceste uvítajú kúpeľ! Len si musíme dávať pozor, či máme doma dostatočne jemné sitko, cez ktoré ich budeme následne cediť. Ak nie, je dobré semienka preplachovať už priamo v pohári a cez okraj dať kúsok bavlnenej látky, cez ktorý následne vodu zlejeme. Niektoré semienka potrebujú pred začiatkom klíčenia namočiť, iné nie. Vždy sa riaďte informáciami na obale. Semienka, ktoré to vyžadujú, vložíme do uzatvárateľnej nádoby a ponoríme do dostatočného množstva vody. Alfalfa, brokolica, cícer, jačmeň, mungo klíčky, reďkovka a väčšina predávaných zmesí potrebuje 8–12 hodín, žeruchu a rukolu stačí len prepláchnuť, namáčať sa nemusia.
Preplachovanie
Nádobu dáme na svetlé miesto. Klíčkom však nesvedčí priame slnko, takže za okno určite nepatria. Ideálna je izbová teplota okolo 18–20 °C. Potom prichádza najzložitejšia časť – udržať v tomto miniekosystéme vlhkosť. Najlepšie je semienka pravidelne kontrolovať, väčšinou stačí preplachovať tak 2× denne, ak ale máte doma teplo a voda sa odparuje rýchlejšie, nebojte sa im venovať starostlivosť aj 4× denne. Odmenia sa vám!
Ak máme klíčky na tanieriku s vatou, postačí vám k tomu sprejový rozprašovač, v nádobe je ale postup iný! Nádobu niekoľkokrát opatrne prepláchneme prúdom studenej vody z kohútika alebo ju ponoríme do veľkej misky so studenou vodou. Viečko z nádoby nie je potrebné odskrutkovať, je dobre priepustné.
Klíčkom tak nielen uhasíme smäd, ale predídeme riziku vzniku plesní, pretože voda bude fungovať ako filtrácia nečistôt. Nádobu na klíčenie potom vložíme do stojana dnom nahor. Najväčšou výhodou je, že už nemusíte nič nastavovať, ten správny uhol pre odtok vody už je prednastavený od nás! Klíčky zároveň nesmú vyschnúť, na vode sú závislé!
Zber
Pokiaľ máte klíčky na miske, musíte sa postarať o to, aby ste v jedle nakoniec nemali kúsky vaty alebo gélu. To znamená nechať napríklad žeruchu dostatočne vyklíčiť a jesť len výhonky s listom. To v nádobe nehrozí, môžete si tak vychutnať klíčky vo všetkých fázach – od tých najmenších až po dlhé výhonky. Najlepšie je pridať si ich do jedla hneď, ale aj zozbierané v chladničke v uzavretej nádobe vydržia ešte pár dní. Aby sa nevytvárala nežiadúca mikroflóra, je dobré uskladnené klíčky i po zbere pravidelne preplachovať.

Ako dlho trvá klíčenie?
Každej surovine trvá inú dobu než vyklíči. Záleží od teploty a vlhkosti, väčšinou sa ale prvé klíčky objavia už po dvoch dňoch. Do celkového času musíte započítať aj dobu, ktorú budete potrebovať na ich namočenie. Žerucha a rukola sa nenamáčajú a vyklíčia vám veľmi rýchlo, dobré je ale klíčky zbierať, až na nich začnú pučať prvé zelené lístky. Strukovinám to trvá o niečo dlhšie, oplatí sa ale počkať! Záleží tiež na tom, aké dlhé klíčky chcete mať. Všeobecne počítajte s tým, že za 4–6 dní budete mať väčšinu semienok naklíčených do tej správnej veľkosti.
Tipy na použitie klíčkov v receptoch
Klíčky sa odporúča jesť čerstvé a príliš tepelne nespracované. Do varených jedál je dobré ich pridávať až nakoniec, aby si uchovali čo najviac vitamínov a minerálov.
Asi všetci poznáme ten najobyčajnejší recept – čerstvý chlieb s maslom posypaný klíčkami žeruchy alebo lucerny. Čo tak ale využiť tieto malé zázraky nápaditejšie?

- Robíte si radi zeleninové smoothie? Nakopnite ho ešte viac a pridajte si do neho hrsť klíčkov.
- Skvele sa hodia aj pri dozdobení polievok, napríklad v zime, kedy na záhradke nerastie pažítka, ozvláštni vašu polievku žerucha.
- Mungo klíčky skvele využijete v ázijskej kuchyni. Hodia sa do polievok Pho Bo, poke bowls, do zeleninových zmesí k ryžovým rezancom aj pod mäso.
- Mungo klíčky využijete aj do pikantných indických polievok a omáčok z kari. Skvele sa dopĺňajú s limetkovou šťavou a koriandrom.
- Naklíčená šošovica sa hodí k príprave šalátov v kombinácii s mrkvou a opraženou cibuľkou.
- Z cíceru vyrobíte výživný hummus alebo vylepšíte obľúbený Cícerový šalát.
- Klíčky reďkovky dodajú pikantné tóny vašej ľahkej tvarohovej alebo bryndzovej nátierke.
- Brokolicové klíčky majú veľmi výraznú chuť a hodia sa aj do cestovín. Alebo ich pridajte do svojho obľúbeného šalátu z quinoa? Možností je veľa!
Na čo si dať pri klíčení pozor?
Strukoviny a väčšie semienka je dobré pred celým procesom prebrať, vyradiť poškodené kúsky a úlomky. Tie aj tak nevyklíčia, akurát by mohli v zmesi začať kvasiť a byť živnou pôdou pre baktérie a plesne.
Plesne sú najväčším ohrozením pre celý proces. Množeniu škodlivých mikroorganizmov možno predísť dôkladným a pravidelným preplachovaním. A ako spoznáte že niečo nie je v poriadku? Klíčky budú potiahnuté bielymi chumáčiky plesne, nádoba bude zaváňať hnilobou a taktiež sa bude zaparovať. Pozor! Klíčky reďkovky mätú telom. Ich malé biele korienky môžu vyzerať ako pleseň, v skutočnosti sú ale neškodné, takže ich nemusíte vyhadzovať.

Zároveň je nutné predísť usadzovaniu prebytočnej vody a zabezpečiť, aby klíčky mohli dostatočne dýchať. Pokiaľ ich nepriedušne uzavriete, zaparia sa a znehodnotia. Aj preto je ideálne využiť kovové sitko alebo nádoby na klíčenie, z ktorých voda prirodzene odteká.
Môže sa to zdať zložité, ale v skutočnosti je celý proces tak jednoduchý, že ho zvládnu aj deti! Vo výsledku ušetríte, dodáte telu živiny priamo z prírody a spestríte si svoj jedálniček. Tak nechajte škatuľky vitamínov v lekárni a poďte s nami túto jar klíčiť. Pripravili sme pre vás prehľadný návod, ktorý si môžete stiahnuť a vytlačiť. Budete tak mať všetky tipy na klíčenie vždy po ruke!