60 minút
asi 20 kusov
Čo budete potrebovať?
Na makrónky:
- 100 g odležaných bielkov
- 100 g krupicového cukru
- 90 g mandľovej múky
- 100 g práškového cukru
- 10 g pomarančového púdru
- oranžové gélové farbivo – nemusí byť
Na náplň:
- 200 g pomarančovej čokolády
- 100 g smotany na šľahanie
- 20 g masla
Postup
Začnite s prípravou korpusov. Bielky zmiešajte s krupicovým cukrom vo veľkej mise a vo vodnom kúpeli pomaly zahrievajte do teploty 50 stupňov, tú zmerajte potravinovým teplomerom. Zmes by mala ľahko zbelieť, byť tekutá a cukor by sa mal v bielkoch úplne rozpustiť – to spoznáte tak, že ak premiešate zmes medzi prstami, bude úplne hladká.
Akonáhle má zmes 50 stupňov, odstavte ju z vodného kúpeľa a začnite na najvyšších otáčkach v robote šľahať. Šľahajte cca 10 minút, kým nie je sneh naozaj lesklý a tak hustý, že z metličky nepôjde takmer oklepať. Na konci šľahania by mali sneh aj misa mať izbovú teplotu. Nakoniec len krátko zašľahajte oranžové farbivo.
Zatiaľ čo sa šľahajú bielky, premixujte mandľovú múku spolu s práškovým cukrom a pomarančovým púdrom, aby bola zmes čo možno najjemnejšia. Preosejte ju cez jemné sitko k našľahaným a zafarbeným bielkom. Teraz ju do zmesi zapracujte krúživými pohybmi. Vždy stierkou dvakrát obtočte misu a raz či dvakrát stred cesta. Hlavným cieľom je rozbiť všetky vzduchové bubliny, ktoré sa v bielkach vytvorili počas šľahania. Najprv sa vám môže zdať, že sa mandľová zmes do bielkov nikdy nezapracuje, ale musíte vydržať! Zapracovanie do správnej konzistencie trvá cca 5 minút. Tú spoznáte tak, že zmesou, ktorá vám steká zo stierky, ste schopní urobiť číslicu 8 bez toho, aby sa vám cesto trhalo.
Akonáhle je zmes hotová, preložte ju do cukrárskeho vrecúška s guľatou špičkou a veľký plech vystelte papierom na pečenie tak, aby nebol nikde nadvihnutý či pokrčený. Môžete tiež použiť podložku na makrónky. Začnite striekať jednotlivé makrónky, vrecúško držte kolmo k plechu v jednej polohe, nerobte krúživý pohyb. Snažte sa, aby boli všetky kusy rovnako veľké.
Teraz s plechom párkrát buchnite o linku, aby ste z makrónok dostali všetky vzduchové bublinky a nechajte ich na plechu zaschnúť cca 20 minút. Zaschnuté makrónky spoznáte tak, že keď sa ich ľahko dotknete prstom, nemali by už lepiť.
Pečte v predhriatej rúre na 150 °C cca 18 minút, každá rúra pečie trošku inak. Pokiaľ používate podložku na makrónky, pečte ich asi o 3 minúty dlhšie. To, že sú už upečené, spoznáte tak, že keď jednu jemne nadvihnete z plechu, mal by pod ňou zostať čistý papier na pečenie. Pokiaľ je na ňom ešte trocha zmesi, nie sú hotové. Správne upečené makrónky by mali mať povestný prstienok okolo, byť tvrdé na povrchu a zospodu naopak mäkké.
Akonáhle sú makrónky upečené, pripravte náplň. Pomarančovou čokoládu nasypte do misky a pridajte maslo. Smotanu začnite pomaly zahrievať, akonáhle sa na nej objavia prvé bublinky, stiahnite ju z platne a ihneď prelejte cez čokoládu a maslo. Zmes nechajte stáť cca 2 minúty, potom rozmiešajte do hladkej omáčky.
Dajte náplň stuhnúť do chladničky asi na hodinu – každých 15 minút premiešajte, aby stuhla rovnomerne.
Stuhnutú náplň preložte do cukrárskeho vrecka s guľatou špičkou a naplňte makrónky. Zlepte druhou časťou a nechajte odležať v chladničke aspoň 2 hodiny. Pred podávaním nechajte makrónky 30 minút pri izbovej teplote.
Recept a foto: @lzickacukru