Raisetrade: spravodlivá cena čokolády

 

Určite to poznáte, máte chuť na niečo sladké, a tak siahnete po čokoláde. Premýšľali ste ale niekedy nad tým, odkiaľ čokoláda, ktorú tak radi maškrtíte, pochádza? Pozrite sa dnes s nami, čo znamená označenie Raisetrade a prečo by sme mu mali venovať pozornosť.

 

Čo sa v článku dozviete:

 
kakao-raise-trade
 

Čo je to Raisetrade

Organizácia Raisetrade pôsobí na Madagaskare a pomáha primárne zlepšovať kvalitu života v mieste pôvodu suroviny. Svojimi aktivitami sa snažia oceniť skutočnú hodnotu pôvodnej suroviny, v našom prípade kakaových bôbov. Zároveň, na rozdiel od Fairtrade, certifikácia myslí aj na jej ďalšie spracovanie v mieste produkcie, čím znižuje ekonomickú priepasť medzi poľnohospodármi a dovozcami, a tiež zvyšuje povedomie o potrebe podpory tamojších farmárov.

 

Čo je cieľom 

Raisetrade sa snaží zvýšiť HDP v krajinách pôvodu. Miesto pôvodnej suroviny by sa mal vyvážať už konkrétny hotový produkt. Teda: namiesto vývozu kakaových bôbov sa zo zeme exportuje čokoláda, čo zároveň zvyšuje hodnotu pôvodnej suroviny. Celá myšlienka potom stojí na troch základných pilieroch.

 

profile-1

Jedným z hlavných cieľov je zvýšenie povedomia o hodnote a kvalite pôvodných surovín. Organizácia upozorňuje na fakt, že základné suroviny sa veľakrát iba skrývajú za značkami bohatších ekonomík. Výsledkom je tak pomalé prehlbovanie ekonomickej priepasti medzi krajinou pôvodu a spotrebiteľskými krajinami. Raisetrade sa snaží prinútiť spotrebiteľov k tomu, aby venovali pozornosť pôvodu jednotlivých zložiek konečného produktu.

 

 

value-1

Raisetrade sa snaží o zvýšenie hodnoty produktu aj tým, že kladie dôraz na pestovanie, vyvíjanie i výrobu prémiových produktov priamo v mieste pestovania. Cena konečného výrobku, teda čokolády, totiž zahŕňa viac než len cenu surových bôbov. Dôležitými článkami procesu sú aj spracovanie, preprava, distribúcia, daň či marža maloobchodníka. Čím viac z týchto aktivít prebehne priamo v mieste pôvodu, tým lepšie pre lokálnu ekonomiku i samotných farmárov.

 

 

wealth-1

Ďalším pilierom je zvýšenie príjmov miestnych obyvateľov. Okrem snahy o dôstojné zaplatenie všetkých pracovníkov má tento prístup ešte ďalší benefit. Za hotový produkt sa totiž na trhu platí viac peňazí, čo znamená aj väčšie príjmy z daní. Tie pomáhajú zaistiť pohodlnejší život, možnosť základného vzdelávania, zdravotnej starostlivosti alebo prístup k energetickým zdrojom pre väčšiu časť populácie. To všetko znižuje nerovnosti medzi krajinami a obmedzuje ekonomickú migráciu.

 

Skutočná cena čokolády

Aká je vlastne skutočná cena čokolády? Aj napriek tomu, že čokoládu častokrát považujeme za luxusný a doplnkový tovar, jej pôvod by sme našli v tých najchudobnejších krajinách sveta. Práve tie totiž pestujú kakao, ktoré je základnou surovinou pre výrobu čokolády. Paradoxom je, že aj napriek exkluzivite kakaa a skutočnosti, že sa výnosy z tejto plodiny pomaly ale isto znižujú, dostane sa k farmárom na plantážach len malé percento z ceny, ktorú platíme v obchodoch. Často zarábajú mizivé čiastky a nemôžu si dovoliť dôstojný život.

 

pl_cokolada_sk_pl_sk_cena_cokolady

  V priemere len 3 % zo zisku putujú k poľnohospodárom a farmárom v mieste pôvodu. To sa snaží Raisetrade zmeniť. Zdroj
 

V priemere putujú priamo k farmárom z miesta pôvodu kakaových bôbov len 3 % tržby. Toto číslo sa však môže líšiť v závislosti od typu čokolády. U horkej 70% čokolády to môže byť až 6,7 % z ceny, ani to však nie je dosť. Pre porovnanie – marža maloobchodných predajcov je priemerne 43 % z celkovej ceny, ktorú spotrebiteľ zaplatí v obchode. Organizácia Raisetrade sa snaží, aby k samotným farmárom doputovalo až 33 % z ceny čokolády, čo výrazne zlepší ich ekonomickú situáciu a taktiež posilní hodnotu samotnej krajiny v procese výroby.

 

Environmentálne ciele

Raisetrade dohliada nielen na dodržiavanie ekonomických cieľov, zameriava sa aj na environmentálne ciele. Ako? Tým, že dohliada na spracovávanie ešte v mieste produkcie, znižuje uhlíkovú stopu produktu. Suroviny sa v tomto prípade neprevážajú niekoľkokrát okolo celého sveta, ale putujú z farmy priamo do továrne a až následne sú ako hotová čokoláda distribuované do sveta. Výsledkom je nielen pomoc planéte, ale aj vyššia čerstvosť bôbov pri spracovaní a teda aj najvyššia kvalita výsledného produktu.

Madagaskarská čokoláda je ale výnimočná ešte aj niečím iným. Kakaové bôby sa pestujú na farmách priamo v džungli! Tým sa zachováva miestna biodiverzita, ktorá napomáha chrániť životné prostredie v danej lokalite. Týmto pestovaním taktiež nedochádza k masívnej pôdnej erózii spôsobenej priemyselným pestovaním plodín na rozsiahlych plantážach, ale naopak sa pomáha zadržiavať voda v krajine. Chcete sa pozrieť, ako to na plantáži vyzerá?

 

Podmienky certifikácie

A čo teda musí produkt splniť, aby sa mohol pýšiť označením Raisetrade? Okrem už spomínanej ekonomickej podpory miestnych a zníženie negatívneho vplyvu na životné prostredie musí produkt alebo služba samozrejme spĺňať podmienky pre medzinárodný obchod. Zároveň musí pochádzať z krajiny, kde je HDP na obyvateľa nižšie ako 10 % HDP na obyvateľa v USA. Chcete sa dozvedieť, ktoré krajiny to sú? Môžete sa pozrieť na porovnávaciu mapu. Aktuálne dáta k HDP nájdete tu.

 

 Porovnanie krajín na základe HDP prepočítaného na obyvateľov v roku 2017. Zdroj

 

Aké máme Raisetrade produkty

Dostali ste pri čítaní chuť na čokoládu? Nečudujeme sa. Vo Světě plodů radi podporujeme férový obchod a vy nám s tým môžete kúpou madagaskarskej čokolády pomôcť.

Kakaové bôby pochádzajú z údolia Sambirano na severozápade Madagaskaru. Sú pritom opatrne roztriedené a pracovníci vyberú naozaj len tie najkvalitnejšie kúsky. Aby z nich mohla byť tá najlahodnejšia čokoláda, spracúvajú ich v továrni na čokoládu La Chocolaterie Robert, kde venujú všetku starostlivosť špecifickej aróme, ktorú kakao z Madagaskaru má. A majú byť na čo hrdí. Madagaskarská čokoláda vás očarí exotickými chuťami. Vyskúšate radšej horkú 100% kakaovú hmotu bez ďalších aditív, alebo napríklad mliečnu 40% vegan čokoládu s mliekom z prvotriednych kešu orechov?

 

horka-madagaskar-cokolada

Mliečna 65 % čokoláda z Madagaskaru je jemná a na jazyku sa rozplýva do ovocných tónov.

 

Čo ďalej?

Nemusí ísť len o čokoládu na Madagaskare. Raisetrade prístup sa môže aplikovať aj na podnikanie s inými surovinami v iných kútoch sveta. Môže ísť napríklad o čaj pestovaný a balený v Afrike; kávu pestovanú, praženú a balenú v Ugande a Etiópii; drobné domáce tovary vyvážané zo Rwandy a Ugandy alebo dokonca kvalitné africké víno vyrobené a fľaškované priamo v mieste pôvodu.

Nech sa už rozhodnete pre akýkoľvek produkt, môžete mať zo seba dobrý pocit. Odmenou vám budú tie najkvalitnejšie produkty a najlahodnejšia chuť. A viete vôbec, ako sa čokoláda vyrába? Prečítajte si o tomto fascinujúcom procese v našom článku.

 

 

logo_small