Čo sa v článku dozviete?
- Ako rozpustiť čokoládu
- Recepty na sladké valentínske pohostenie
Trocha teórie, než začnete kúzliť: Ako rozpustiť čokoládu?
Nám sa najviac osvedčil klasický vodný kúpeľ. Ak ste ostrieľaní domáci cukrári, postup pri rozpúšťaní čokolády vo vodnom kúpeli určite poznáte. Pre istotu ale zopakujeme základné pravidlá:
- miska s vodou sa nesmie dotýkať vodnej hladiny
- čokoláda sa nesmie prepaľovať (úplne stačí teplota vody okolo 50 °C)
- zabráňte tomu, aby sa voda dostala do čokolády
- najlepšie na rovnomerné rozpúšťanie je čokoláda v lentilkovom tvare
V hrnci ohrejte vodu a po dosiahnutí požadovanej teploty ho odstavte z platne. Na hrniec postavte misku s čokoládou a metličkou premiešavajte, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Pokiaľ nemáte skúsenosti, nie ste kuchynskí kaskadéri a neradi experimentujete, odporúčame sa na chvíľu zastaviť a prečítať si podrobný návod na rozpustenie čokolády krok po kroku.
Jednoduché valentínske recepty
Urobiť efektné valentínske pohostenie alebo originálny darček k Valentínovi s nami zvládne každý. Ovocie máčané v čokoláde, ružové čokoládové hrudky plné sviežej chuti malín a višní alebo vlastnoručne vyrobená domáca čokoláda zdobená orieškami a ovocím. S jednoduchými čokoládovými receptami na Valentína nešliapnete vedľa – čokoláda je totiž zmyselná a sladká ako láska sama.
1. Namáčanie ovocia v čokoláde
Aj obyčajné ovocie v čokoláde urobí veľa parády. Stačí do prípravy vložiť štipku lásky, pol lyžičky snahy, veľký hrnček kreativity a poriadnu porciu kvalitných surovín.
Ako na to?
Ak máte čerstvé jahody, povýšte ich na novú úroveň. Namočte ich v rozpustenej čokoláde a ozdobte kúskami karamelu alebo lyofilizovaných malín. Budú vyzerať na zahryznutie a chutiť priamo božsky.
Jahody v zime však často nebývajú nič moc. Čo s tým? Spoľahnite sa na lyofilizované ovocie! Dozrelo na slniečku do dokonalej sladkosti a vďaka sušeniu mrazom vydrží v perfektnej kvalite aj v zime.
Ovocie namočíme v čokoláde, položíme na papier na pečenie a necháme v chladničke stuhnúť. Pre lepší efekt môžete ovocie namočiť iba z polovice alebo každú polovicu namočiť do iného druhu čokolády. Ovocie v čokoláde potom môžete napichať na špajli a vytvoriť tak láskyplný špíz.
2. Čokoládové hrudky
Čo budete potrebovať?
- 200 g ruby čokolády
- 100 g sušených čerešní
- 20 g sušených brusníc
- 5 g lyofilizovaných malín
- 50 g kúskov pistácií
Postup prípravy:
Čokoládu rozpustenú vo vodnom kúpeli rozdelíme na dve časti. Jednu časť zmiešame so sušeným ovocím a pistáciami a druhú polovicu dáme zatiaľ bokom, budeme v nej hrudky obaľovať. Zo zmesi ovocia a čokolády vytvarujeme lyžičkou malé hrudky, ktoré dáme stuhnúť na 10 minút do chladničky.
Stuhnuté hrudky potom ponoríme do zvyšnej čokolády, ozdobíme lyofilizovaným ovocím alebo jedlými kvetmi a necháme opäť stuhnúť v chladničke. Potom už len maškrtíme pri romantickom filme alebo ako hriešnu dobrotu na večeru s kamarátkami.
3. Domáca dvojfarebná čokoláda
„Dáme si niečo vyrobené s láskou.“ Dohodli ste sa s partnerom či partnerkou na ručne vyrobenom darčeku a stále neviete, čím urobiť radosť? Zabudnite na zajačikov z ponožiek a vypálené CD s romantickými hitmi podľa vzoru Chandlera a Moniky zo seriálu Priatelia. Domácu čokoládu zvládnu s našou pomocou všetci a urobí veľa radosti.
Čo budete potrebovať:
- 200 g obľúbenej čokolády v lentilkách
- 200 g iného druhu obľúbenej čokolády v lentilkách
- na zdobení: lyofilizované ovocie, orechy, kúsky karamelu, jedlé kvety…
Aké kombinácie sme zvolili my?
- Ruby čokoláda + biela jogurtová čokoláda – zdobená malinami a pistáciami
- Mliečna čokoláda + horká čokoláda – zdobená kokosom, mandľami a jedlými kvetmi
- Mliečna čokoláda + biela čokoláda – zdobená lyo marhuľami a kakaovými bôbmi
Ako na prípravu domácej čokolády?
Postup je jednoduchý: každú čokoládu zvlášť rozpustíme vo vodnom kúpeli. Nachystáme si formu a čokoládu do nej postupne nalejeme – každú na svoju polovicu.
A teraz začína kreatívne vyčíňanie! Mramorovanie na čokoláde docielime jemným premiešaním čokolád lyžicou alebo špajdľou – čokoládu môžete premiešať pravidelnými vodorovnými ťahmi, urobiť na nej len jemný prechod alebo tabuľku „pokresliť“ rôznymi ornamentmi.
Nakoniec čokoládu posypeme lyofilizovaným ovocím, jedlými kvetmi alebo orieškami. Pri zdobení sa nebojte odviazať a skúšať rôzne kombinácie - veď láska má tiež veľa podôb! Potom už len vložte do celofánového vrecka, zaviažte stuhou a radujte sa s obdarovaným.
Čo ak nemáte silikónovú formu na čokoládu?
Poradíte si aj bez formy – len s bežnými vecami. Postačí vám obyčajná plastová dózička vystlaná fresh fóliou. Čokoládu môžete tiež naliať na kuchynskú doštičku obalenú fresh fóliou a vykrajovačom na perníčky vytvoriť vlastný tvar malých čokoládiek! Kolieska, kvietky, alebo valentínske srdiečka? Tie sa budú maškrtiť jedna báseň!
Aké kombinácie čokolády sa k sebe hodia?
Rovnako ako pri láske, ani pri orieškoch, ovocí a čokoláde nezáleží na tom, čo „je správne“, ale čo máte radi. Pokiaľ preferujete klasiku, stačí vám mliečna čokoláda a lieskové oriešky. V poslednej dobe sú ale čím ďalej obľúbenejšie prémiové kombinácie horkej čokolády s karamelom a soľou alebo biela čokoláda s mandľami pre všetkých milovníkov sladkého.
Pokiaľ hľadáte inšpiráciu, zostavili sme pre vás kombinácie, ktoré lahodia oku a v ústach rozohrajú dokonale zladenú symfóniu chutí. Tak nám dajte vedieť, či bol váš Valentín rovnako sladký ako naše čokolády!