11.10.24 | 22125× prečítané | 2 minúty
Ruby 48,8% čokoláda
Ach, tá oslnivá farba! A tá ovocná chuť! Som revolučný objav vo svete čokolády! Uchvátila som veľa kuchárov a cukrárov po celom svete a som si istá, že ani Ty nebudeš výnimkou!
- bez pridaných farbív
- pre netradičné pečenie
- z rubínových kakaových bôbov
Ruby 48,8% čokoláda
Informácie o produkte
Ruby čokoláda sa vyrába z kakaových bôbov špeciálnej odrody Ruby cocoa, ktorá sa líši od všetkých ostatných. Tieto bôby sú totižto prirodzene ružovkasté a následným spracovaním sa farba ešte viac zvýrazní. Okrem vzhľadu je ruby čokoláda charakteristická tiež jemnou ovocnou chuťou, ktorá svojou ľahko kyslou sviežosťou dodá šmrnc vašim dezertom. Chcete vedieť, ako sa čokoláda vyrába?

Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Použitie a temperácia
Ľahko sa rozpúšťa a hodí sa hlavne ako poleva či dekorácia, do maslových krémov a tiež je z nej skvelá horká čokoláda. Odporúčame ju pri spracovaní čo najmenej miešať s ďalšími surovinami, najlepšie sa s ňou pracuje v najčistejšej podobe. Výsledné produkty sa potom skvele párujú s malinami, pistáciami, ale aj s kozím syrom. Vyskúšajte napríklad naše mandľové koláčiky a ružovou vodou a ruby čokoládou.
Temperácia: Ideálna teplota pre rozpustenie 43 až 45 °C, schladenie 26 °C a použitie pri 28,5 až 29,5 °C.
TOP informácie o ruby čokoláde
- Obsahuje minimálne 47,3% kakaa, 35,9% kakaového masla a minimálne 26,3% mlieka.
- Patrí medzi 4 prírodné druhy čokolád - ďalšími sú biela, mliečna a horká.
- Pri kontakte s vlhkosťou, vzduchom a svetlom čokoláda šedne.
- Ľahko kyslastá chuť, podobne ako bobuľové ovocie.
- Bez pridaných farbív a ovocných príchutí.
Ako sa spracovávajú kakaové bôby?
V plode (struku) kakaovníka sa nachádzajú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50. Trvá približne 5–6 mesiacov, než sú pripravené na zber. Tieto kakaové struky majú bežne červenú alebo žltú farbu. Zber sa robí dvakrát ročne a bôby sa z kakaového struku musia vybrať ručne. Uvoľnené bôby sa následne fermentujú päť až sedem dní pri teplote 38–50 °C. Fermentáciou dochádza k zamedzeniu klíčenia semien, dochádza k chemickým a biologickým zmenám a znižuje sa trpká chuť bôbov. V dôsledku oxidácie trieslovín vzniká červenohnedá farba. Semená sa ďalej sušia na obsah vody 6–8 %, a to buď na slnku, alebo v sušiarňach.
Následne sa bôby triedia podľa ich kvality a putujú do tovární na čokoládu, kde sa ďalej spracovávajú. Kakaové bôby sa triedia, čistia a potom sa pražia pri teplote 130–150 °C počas 10–35 minút. Pražením získavajú bôby vytúžené čokoládové aróma, farbu a tiež dochádza k prasknutiu osemenia a následnému oddeleniu zrna. Pražené bôby sa môžu alkalizovať (odkysliť) uhličitanom draselným, sodným alebo vápenatým. Alkalizáciou dochádza k zlepšeniu chuťových vlastností, k tmavšiemu sfarbeniu a zjednodušeniu získavania kakaového masla. Následne sa bôby drvia a oddeľujú sa od nich šupky a klíčky. Takéto bôby sú pripravené na ďalší proces a tvorbu rôznych kakaových produktov, ako sú napríklad kakaová hmota, maslo, prášok alebo čokoláda.
Zaujímavosti a recepty
Recenzia nakupujúceho
Jsem milovník vysokoprocentní hořké čokolády. Bílá je moc sladká, mléčná mi dokonce ani nevoní. Nemám ráda kombinaci čokolády s ovocem. Tohle všechno ovšem padá v případě Ruby čokolády. Vyráběla jsem z ní pralinky s náplní z mrazem sušených jahod a ta chuť je prostě návyková. Kdyby obsahovala ještě o něco méně cukru, neměla by konkurenci.
Příjemně navinulá chuť přesně pro kombinaci s ovocnou náplní. Krásně se s ní pracuje.
Růžová barva :D
Recenzia nakupujúceho heureka.sk
S čokoládou Ruby som sa stretla pred nedávnom, kedy mi kamarátka priniesla tortu s touto čokoládou. Hneď som si ju zamilovala, pretože má jemnú chuť s príchuťou ovocia. Využívam ju pri pečení do krémov, ale i na ozdobu. Ružová čokoláda má nezameniteľnú chuť, určite vyskúšajte :)
Ružová čokoláda má nezameniteľnú chuť, určite vyskúšajte :)
Je trochu drahšia.
Základné špecifikácie
Kompletná špecifikácia ku stiahnutiu tu- Zloženie cukr, kakaové máslo, sušené plnotučné mléko, sušené odstředěné mléko, kakaová hmota, emulgátor sójový lecitin, regulátor kyselosti kyselina citronová, přírodní vanilková příchuť; obsah kakaové sušiny nejméně 48,8 %
- Surovina Ruby čokoláda
- Diéta Bez lepku
- Spracovanie Kôstky
- Farba Ružová
- Alergény Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂.
- Krajina pôvodu Belgicko
- Skladovanie Skladujte v chlade, suchu a tme. Chráňte pred priamym slnečným žiarením.
- Balenie znovuuzatvárateľné ZIP vrecko
- Veľkosť 12 mm
- Úprava kúsky
- Značka Callebaut
Makroživiny na 100 g
- Energetická hodnota na 100 g 2356 kJ / 563 kcal
- Tuky 35,9 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny 21,5 g
- Sacharidy 49,6 g
- z toho cukry 48,5 g
- Vláknina 0,7 g
- Bielkoviny 9,3 g
- Soľ 0,27 g
Hodnotenie našich zákazníkov
Recenzia nakupujúceho
Jsem milovník vysokoprocentní hořké čokolády. Bílá je moc sladká, mléčná mi dokonce ani nevoní. Nemám ráda kombinaci čokolády s ovocem. Tohle všechno ovšem padá v případě Ruby čokolády. Vyráběla jsem z ní pralinky s náplní z mrazem sušených jahod a ta chuť je prostě návyková. Kdyby obsahovala ještě o něco méně cukru, neměla by konkurenci.
Příjemně navinulá chuť přesně pro kombinaci s ovocnou náplní. Krásně se s ní pracuje.
Růžová barva :D
Recenzia nakupujúceho heureka.sk
S čokoládou Ruby som sa stretla pred nedávnom, kedy mi kamarátka priniesla tortu s touto čokoládou. Hneď som si ju zamilovala, pretože má jemnú chuť s príchuťou ovocia. Využívam ju pri pečení do krémov, ale i na ozdobu. Ružová čokoláda má nezameniteľnú chuť, určite vyskúšajte :)
Ružová čokoláda má nezameniteľnú chuť, určite vyskúšajte :)
Je trochu drahšia.
Recenzie návštevníka
famózna