80 minút
Čo budete potrebovať?
Na bábovku:
- 180 g kryštálového cukru
- 3 vajcia
- nastrúhaná kôra z 1 limetky
- šťava z 1/2 limetky
- 105 ml repkového alebo slnečnicového oleja
- 155 ml mlieka
- 150 g hustého bieleho jogurtu
- štipka soli
- 145 g hladkej múky
- 60 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva (11 g)
- 135 g pistáciovej múky + cca 30 g na vysypanie formy
Na ozdobu:
- 85 ml smotany na šľahanie
- 75 g ruby čokolády
- menšiu hrsť lyofilizovaných malín na ozdobu
Recept a foto: @devceuplotny
Pred pečením
Formu na bábovku vymažte olejom a vysypte pistáciovou múkou. Tento postup sa nám osvedčil v hliníkovej forme, ale pokiaľ máte s vašou formou inú skúsenosť s vymazaním a vysypaním, použite osvedčenú metódu.
Rúru predhrejte na 165 °C na rovnomerné pečenie zhora a zdola. Mriežku na pečenie majte v spodnej tretine rúry.
Postup
Do veľkej misy dajte cukor a pridajte kôru z limetky. Odporúčame zmes premiešajte, aby sa z kôry uvoľnilo čo najviac chuti a arómy. Potom pridajte vajcia, limetkovú šťavu, olej, mlieko, jogurt, štipku soli a metličkou rozmiešajte dohladka.
Do druhej misy preosejte oba druhy múky, prášok do pečiva a premiešajte, následne prisypte aj pistáciovú múku a prípadné hrudky rozdrvte medzi prstami.
Sypkú zmes nasypte do misy s tekutými surovinami, metličkou premiešajte a vlejte do pripravenej formy. Pečte približne 60 minút. Pred vytiahnutím z rúry skontrolujte špajľou, či je bábovka naozaj prepečená. Špajla musí vyjsť von suchá.
Až bude hotové, nechajte bábovku 15 minút ešte chladnúť vo forme a potom ju opatrne vyklopte na servírovací tanier. Nechajte ju úplne vychladnúť.
Teraz je čas si pripraviť polevu. Do malého hrnca vlejte smotanu a nechajte ju prísť do varu. Potom odstavte z platne, vsypte čokoládu a nechajte pár minút rozpúšťať. Potom polevu na bábovku rozmiešajte dohladka.
Na záver prelejte bábovku polevou (stačí na to obyčajná lyžica) a nakoniec posypte kúskami lyofilizovaných malín. Nechajte asi hodinu stuhnúť a môžete servírovať. Bábovka vydrží až tri dni v izbovej teplote. Mňam!