🔥 Zľava 15 % s kódom DNES15 + doprava zadarmo do Balíkovo nad 33,99 € 🚛

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Makovec s citrusovou polevou

21. 4. | 9956× prečítané


Neviete, čo s makom? Skúste recept od Trouby z Pálavy na nadýchaný makovec s citrusovou polevou. Okrem citróna v nej totiž nájdete aj svieži prášok z lyofilizovaných mandarínok, ktorý poleve dodá krásnu žltkastú farbu a ešte lepšiu chuť. Tri, dva, jedna – chystajte si mak!

Zdieľať



Makovec s citrusovou polevou
90 minút
podlhovastá forma (26 cm)

Čo budete potrebovať?

  • maslo a mandľovú múku na vymazanie a vysypanie formy

Na cesto:

Na polevu a ozdobu:

Postup

Cesto na makovec

Najprv bude potrebné vyšľahať sneh. Bielky zľahka speníme so štipkou soli, potom postupne pridávame kryštálový cukor a šľaháme, kým sneh nie je pevný a lesklý. V menšej miske si bokom zmiešame tekuté ingrediencie: tri lyžice bieleho jogurtu, žĺtky a citrónový extrakt. 

Vo väčšej mise potom zmiešame sypké ingrediencie: mletý mak, mandľovú múku, škoricu a jedlú sódu. Zmes môžeme preosiať cez sitko, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek.

Kým sa nám ušľahá bielkový sneh, ešte si stihneme vymazať formu maslom a vysypať ju mandľovou múkou.

Do bielkového snehu pomaly pridávame sypkú zmes, rozpustené maslo a zmes z jogurtu, žĺtkov a citrónového extraktu. Až sa nám cesto krásne spojí, rovnomerne ho vlejeme do podlhovasté formy a pečieme na 165 ° C zhruba 40 minút.

Citrusová poleva

Prášok z lyofilizovaných mandarínok, práškový cukor, šťavu z polovice citróna a vodu zmiešame dohromady. Konzistencia má byť podobná ako u karamelu, nie veľmi hustá, ani nie veľmi riedka. Podľa potreby aj vašej chuti môžete pridať sypké alebo tekuté suroviny, aby ste docielili požadovanú konzistenciu. Polevu nanášame na vychladnutý makovec.

 

Recept a foto:  @trouba_z_palavy

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?