Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ráno robí deň: Dajte šancu slaným raňajkám

9. 6. | 573× prečítané


Ste tím sladké raňajky? Napriek tomu je tento článok aj pre vás. Ešte než sa vrhneme na konkrétne recepty, vám totiž naservírujeme predjedlo – pádne argumenty, prečo nad slanými raňajkami predsa len zauvažovať a aspoň občas ich do týždenného menu zaradiť.

Zdieľať



Ráno robí deň: Dajte šancu slaným raňajkám

Co se v článku dozvíte?

Nenechajte cukor robiť vlny

Osladiť si deň hneď ráno nie je vždy ten najlepší nápad, obzvlášť pokiaľ vás čaká náročné dopoludnie. Pre energiu z jednoduchých cukrov totiž platí známe príslovie rýchlo nadobudol, rýchlo stratil. U citlivejších jedincov tak môžu sladké raňajky, v ktorých navyše často chýbajú bielkoviny, zbytočne rozkolísať hladinu cukru v krvi. Výsledkom býva únava, roztržitosť a neodbytné chute.

Slané raňajky sú preto prísľubom stabilnejšieho výkonu a dlhšieho pocitu zasýtenia. Zároveň je v rámci zdravého životného štýlu strategickým krokom. Keď si totiž nevyplytváme svoju dennú porciu sladkého hneď ráno, môžeme sa tešiť na sladkú desiatu alebo „bezvýčitkovú“ sladkú bodku po obede.

Základné stavebné kamene zdravých raňajok

Vyvážené raňajky, rovnako ako ostatné hlavné jedlá, by mali obsahovať:

1. Kvalitné sacharidy

Áno, aj v slaných raňajkách môžeme mať sacharidy. Väčšinou sú to sacharidy komplexné, napríklad z kváskového či celozrnného pečiva, alebo ovsených vločiek, ktoré nám dodajú energiu na celé dopoludnie.

2. Bielkoviny

Vajíčka, mliečne výrobky, ako tvaroh, zrejúci jogurt alebo syr, kvalitná šunka, proteínový prášok či strukovinová nátierka. Bielkoviny zasýtia a podporia regeneráciu a rast svalovej hmoty.

3. Zdravé tuky

Najväčšími raňajkovými superhrdinami sú oriešky, semienka a orechové maslá. Nezabúdajme ale ani na avokádo, kvalitné maslo či olej, ktoré zasýtenosť ešte navýšia, a navyše sa postarajú o zdravie nášho kardiovaskulárneho a hormonálneho systému aj krásne vlasy.

Tuky navyše umožnia vstrebanie vitamínov zo zeleniny, ktorá k zdravým slaným raňajkám neodmysliteľne patrí. Pokiaľ však máte citlivejšie trávenie, voľte ráno ľahšie stráviteľné druhy, ako je napríklad paradajka alebo olúpaná uhorka – naopak sa vyhnite paprike či kalerábu. Príjemnou zmenou potom môže byť kus menej sladkého ovocia.

Hitom posledných rokov sú klíčky a microgreens, ktoré nielenže dodajú ďalšie nevyhnutné nutrienty, ale zároveň vaše raňajky vyšvihnú do luxusnej insta-friendly podoby.

A aká je ideálna porcia? Záleží na individuálnych potrebách. Drobná žena so sedavou prácou väčšinou nepotrebuje na raňajky takú nálož ako fyzicky pracujúci stokilový svalovec. Ak teda nefandíte kalorickým tabuľkám, jednoducho sa riaďte intuíciou, pocitom hladu a požiadavkami na dobu zasýtenia – čaká vás dopoludňajšia desiata, alebo potrebujete vydržať do obeda?

Aby ste sa na cestách nemuseli spoliehať na biely rožok s paštétou, pribaľte si sušené paradajky a lyofilizované syry. S kuskusom alebo kúskom kvalitného pečiva a avokáda tak vykúzlite labužnícke raňajky napríklad aj v stane.

Teórie už bolo dosť, co myslíte? Tak hurá do kuchyne!

1. Opečený chlieb s guacamole a marinovaným cícerom

20 minút
5 porcií

Na guacamole:

  • 3 avokáda
  • 7 ks cherry paradajok
  • 1 lyžica nátierkového masla
  • 1 lyžička lyofilizovaného cesnaku
  • limetková šťava
  • soľ, čierne korenie, chilli

Recept a foto:  @trouba_z_palavy

Marináda na cícer:

  • 250 g cíceru
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice medu
  • lyžička lyofilizovaného cesnaku
  • soľ, čierne korenie, chilli
guacamole s cícerom

Postup

Guacamole: Avokáda roztlačíme vidličkou a vymiešame s lyžicou nátierkového masla na zjemnenie. Pridáme soľ, čierne korenie, chilli, limetkovú šťavu a prášok z lyofilizovaného cesnaku. Zmes rozmiešame a nakoniec pridáme najemno nakrájané cherry paradajky.

Marinovaný cícer: Do malej misky dáme všetky potrebné ingrediencie na výrobu marinády. Marinádu poriadne rozmiešame a pridáme do nej umytý cícer. Cícer v marináde vlejeme na rozpálenú panvicu a opekáme ju, kým nezačne karamelizovať a praskať ako popcorn.

Servírovanie: Guacamole naložíme na chrumkavý opečený chlieb a nakoniec pridáme dozlatista opečený cícer, dozdobíme reďkovkami a posypeme obľúbenými semienkami.


2. Repová nátierka

10 minút
6 porcií

Na repovú nátierku:

  • 1 balenie uvarenej repy / cvikly
  • 200 g nátierkového masla
  • 1 lyžica lyofilizovaného cesnaku
  • soľ, čierne korenie, šťava z citrónu
nátierka na raňajky
Nielen farba je u týchto slaných raňajok lákadlom!

Postup

Repu nastrúhame nahrubo a odlejeme z nej prebytočnú šťavu. Potom vmiešame nátierkové maslo a pridáme zvyšné ingrediencie – dochutíme čiernym korením, soľou a šťavou z citróna.

Nátierka je rýchla a vyzerá perfektne v malej mištičke ozdobená čerstvým rozmarínom, mungo klíčkami alebo posypaná semienkami.


3. Zapečený toast s vajíčkom, šunkou a syrom

20 minút
1 porcia

Čo budete potrebovať:

  • 2 toasty
  • 2 vajíčka
  • 2 plátky vysokopercentnej šunky
  • 2 plátky syru
  • soľ, čierne korenie, obľúbenú zmes korení

Na ozdobu

  • sezamové semienko
  • reďkovky
zapečený toust

Postup

Pozdĺž toastovej kôrky si lyžicou vytlačíme priestor, aby nám vznikla „vanička“. Takto vylisované toasty si jemne postriekame olejom. Na toast pridáme šunku, ktorú do našej vytvorenej vaničky vtlačíme a potom opatrne vyklepneme vajcia, ktoré osolíme a okoreníme. Toasty vložíme do rúry na 180 stupňov.

Po 12 minútach pridáme plátky syra a necháme zapiecť ešte na ďalšie 2 minúty. V momente, keď budeme pridávať syr, by mali byť vajcia na toaste polotekuté.

Po vytiahnutí z rúry servírujeme s čerstvým šalátom a posypané sezamovým semienkom. Tak dobrú chuť!

Hľadáte ďalšie tipy na raňajky?

Z čoho si poskladať vyvážené raňajky? No predsa z kvalitných surovín plných živín!

Čítajte tiež

Jahodový chia puding

Jahodový chia puding

16.06.22 | 670× prečítané

Brownies plnené arašidovým maslom

Brownies plnené arašidovým maslom

02.06.22 | 827× prečítané

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?