45 minút
6 porcií
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 100 g vlašského proteínu
- 40 g hladkej múky
- 250–300 ml rastlinného mlieka
- 2 vajcia
- štipku soli
Na nivovú náplň:
- kocku nivy
- 4 lyžice skyru
- 2 lyžice mlieka
- nasekané vlašské orechy
Na čatní:
- 4 blumy
- 3 cibule
- hrsť pekanových orechov
- ½ lyžičky citrónových kúskov
Postup
Najprv si pripravíme čatní. Blumy a cibuľu nakrájame na kocky a na troche oleja necháme pomaly za občasného miešania asi 20–30 minút karamelizovať. Tesne pred koncom do čatní primiešame citrónovú kôru a nasekané pekanové orechy a odstavíme zo sporáka.
Medzitým, kým sa nám karamelizuje čatní, vymiešame si cesto na palacinky. Do väčšej misy si vylejeme rastlinné mlieko a vmiešame doň dve vajcia a štipku soli. Postupne do neho zapracujeme vlašský proteín a trošku múky. Múku a proteín odporúčame preosiať, budú sa vám potom lepšie vmiešavať. Cesto miešame metličkou až do hladka.
Na rozohriatu panvicu kvapneme trošku oleja a po panvici ho rovnomerne rozotrieme. Nalejeme cesto a opekáme z oboch strán dozlatista.
Postup prípravy nivovej náplne je jednoduchý – stihneme ho pripraviť počas opekania prvých palaciniek. Nastrúhame si nivu na strúhadle, zmiešame ju so skyrom a trochou mlieka a vymiešame do hustej kaše. Aby sme palacinkám dodali trošku chrumkavosti, nasekáme vlašské orechy a pridáme ich do náplne.
Hotové palacinky potrieme nivovou náplňou, navrstvíme na ne blumové čatní a poskladáme ich na štvrtinky. Dozdobíme ich pekanovými orechmi a zvyškom vlašských orechov.