🤩 Neodolateľná ponuka! Dnes DOPRAVA ZA 1,8 € na výdajné miesta BALÍKOVO 🚚 💨

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Vychutnajte si leto v pokoji: Ako sa vyhnúť salmonele?

10. 7. | 5183× prečítané | 7 minút čítania


Horúčka a úporné hnačky a dokážu spláchnuť všetky letné plány do záchodu – obrazne aj doslova. Salmonela pritom číha aj tam, kde by ste to možno nečakali. Prezrite jej skrýše a zistite, ako minimalizovať riziko, že sa touto preháňavou potvorkou nakazíte.

Zdieľať



Vychutnajte si leto v pokoji: Ako sa vyhnúť salmonele?

Čo sa v článku dozviete?

Salmonely majú v lete pré

Salmonelóza je infekčné ochorenie tráviaceho traktu prenášané baktériami rodu Salmonella, ktoré ľahko a rady priľnú na povrchoch niektorých potravín. A pretože najlepšie prospievajú pri teplotách okolo 37 °C, milujú leto rovnako ako my. Salmonelózou sa tak – najčastejšie v letných mesiacoch – nakazí približne 10 tisíc Čechov ročne.

Prvé príznaky sa dostavujú 6 až 48 hodín po požití kontaminovaných potravín: najprv sa o slovo prihlási nevoľnosť a bolesti brucha nasledované nekončiacimi hnačkami a zvracaním. Výnimkou nie je ani horúčka, alebo naopak zimnica. Táto črevná párty potom trvá týždeň až dva. 

Salmonelóza sa väčšinou nelieči antibiotikami, ale diétou (obzvlášť dôležitý je pitný režim!) a pokojom na lôžku, ktorý je pod ťarchou celkového vyčerpania vlastne aj vítaný. V prípade komplikácií prichádza na rad hospitalizácia. 

Nákaze salmonelózou našťastie môžeme predchádzať.

salmonela salmonelóza bakterie
Salmonelózou sa každoročne nakazí až 10-tisíc Čechov.

Surové vajcia len na vlastné nebezpečenstvo

Najznámejším zdrojom salmonelózy sú bezpochyby vajíčka. Málokto už ale vie, že sa baktérie držia hlavne na škrupine, odkiaľ niekedy putujú do bielka a žĺtka. Vajcia preto pred uložením do chladničky rozhodne neumývajte – narušili by ste prirodzenú ochrannú bariéru a umožnili baktériám, aby škrupinou prenikli dovnútra.

Náchylnejšie na výskyt salmonelózy pritom môžu byť domáce chovy sliepok, ktoré nepodliehajú žiadnym kontrolám. Cez neustále sa zvyšujúce hygienické štandardy ale občas vypľujú kontaminované vajíčko aj veľkochovy. Rozvoju baktérií potom pomáhame zlým a príliš dlhým skladovaním.

 

Ako sa vyhnúť salmonely z vajec? 

  • Nekupujte poškodené vajcia.
  • Vajcia skladujte v chladničke v príslušných priehradkách.
  • Spracujte ich do dátumu minimálnej trvanlivosti.
  • So surovými vajcami manipulujte oddelene od ostatných potravín a následne umyte použité náčinie, pracovné plochy aj vlastné ruky.
  • Vyhnite sa konzumácii surových vajec.

Zdroj: bezpecnostpotravin.cz

vejce salmonela
Jedným z najčastejších zdrojov salmonely sú surové vajcia.

Zvážte teda, či si v lete pochutnáte na domácej majonéze (kupovaná je vďaka pasterizácii bezpečnejšia), tataráku a dezertoch so žĺtkovým krémom. Salmonela ale môže číhať aj v nepasterizovanom mlieku či zmrzline

Mäso vždy dostatočne prepečte

Z mäsa je bezkonkurenčne „najsalmonelózovatejšia“ hydina, ale ani ostatné druhy nie sú úplne bez rizika. Mäso a morské plody navyše často obsahujú ďalšie patogénne zárodky (napríklad Campylobakter), a tak s nimi vždy zaobchádzajte so zvýšenou opatrnosťou. 

Pravidlom číslo jedna je potraviny dôkladne tepelne spracovať. Baktérie totiž pri teplotách nad 75 °C umierajú. Dostatočne prehriať sa ale musia všetky časti pokrmu – obzvlášť dôkladný preto buďte pri veľkých kusoch mäsa, ktoré pripravujete aj s kosťou. 

Aby ste zabránili tzv. krížovej kontaminácii, uistite sa, že sa surové mäso nedotýka iných potravín, ktoré nebudete tepelne upravovať. Zeleninu na šalát preto nekrájajte rovnakým nožom bez toho, aby ste ho starostlivo umyli. Dobre tiež očistite použité dosky. Samotné mäso ale pod tekutou vodou neumývajte – odrážajúce sa kvapôčky totiž ľahko postriekajú a infikujú okolité predmety aj plochy. 

TIP: Na cesty si zbaľte sušené mäso jerky. Pre vegánov a vegetariánov máme aj  hubovú variantu.

Melóny kupujte radšej v celku

Najväčším prekvapením v prehliadke salmonelózových skrýš býva šťavnatý symbol leta – melón. Pozor si dajte najmä na tie rozkrájané a zabalené do igelitu, ktoré sa celý deň vyhrievajú na trhoch alebo pred obchodom. Krájaním sa totiž baktérie z neumytej šupky dostanú do rezu, kde sa im vďaka cukru a tropickému podnebiu pod fóliou náramne darí. 

Pri výbere melónu preto dajte prednosť celým, nepoškodeným kusom. Doma ich vždy dôkladne umyte (najlepšie kefkou) a až potom rozkrojte. Dodržujte pri tom rovnaké hygienické pravidlá ako pri porciovaní mäsa. 

Nakrájaný melón potom okamžite vydlábnite, alebo ho uložte do chladničky. Pokiaľ s ním mierite na kúpalisko, výlet alebo piknik, nemal by byť v teple dlhšie ako 4 hodiny. Pripoistiť sa môžete kvalitným termoobalom alebo chladiacou vložkou.

meloun
Pre mnohých môže byť prekvapením, že častým zdrojom nákazy salmonelou je melón.

Problematické ale môže byť aj ďalšie ovocie a zelenina. Pred konzumáciou ich preto vždy starostlivo umyte a nakrájané uchovávajte v chladničke. Zároveň dajte prednosť kyslejším plodom (pomaranče, jablká, citróny či ananás), ktoré maškrtným voškám tak nešmakujú. 

Chcete maškrtiť ovocie bez starostí? Stavte na to sušené

Čerstvé ovocie a zelenina by v teple nemali byť dlhšie ako 4 hodiny. Pozor si dajte aj na uzavreté krabičky, ktoré zabudnete na slnku. Stačí totiž chvíľka a máte doslova zarobené na prob...lém. V lepšom prípade začne ovocie rýchlo kvasiť, v tom horšom sa doň pustia mikroorganizmy, na ktorých by ste si zmlsli len neradi. 

Pokiaľ si chcete letné radovánky užívať v pokoji, stavte na sušené ovocie. Na ňom si pochutnáte bez ulepených rúk aj bez obáv z toho, že sa rýchlo pokazí. Je skladné, ľahké a v plážovej taške nepretečie.

Cestujete naľahko? Lyofilizované ovocie je perfektnou desiatou k vode, na hory aj pod stan. Na túre pomôže rýchlo doplniť cukry aj energiu a pretože skoro nič neváži, poďakuje vám aj váš chrbát. Navyše nemusíte na cestách riešiť, kde ovocie umyť.

Poškodiť nám dokáže aj ľadové osvieženie

Aby toho nebolo málo, zdrojom nákazy môže byť aj obyčajná kohútiková voda. Najmä v destináciách, kde sú s hygienou trochu horšie, sa preto radšej vyhýbajte nápojom s ľadom. Rizikové môžu byť aj nepasterizované ovocné šťavy, čerstvé bylinky alebo kupované klíčky. zdroj

TIP: Pripravte si vlastný osviežujúci letný drink.

letní limonáda

Zhrnutie: Ako sa (nielen) v lete vyhnúť salmonelóze?

  • Živočíšne potraviny dostatočne tepelne upravujte.
  • Vyhraďte si špeciálnu doštičku na surové mäso a po použití ju vždy sparte horúcou vodou.
  • Pokrmy konzumujte ihneď po uvarení, alebo ich rýchlo schlaďte a uložte do chladničky.
  • Na dlhší prevoz potravín si kúpte termotašku.
  • Rozmrazené potraviny už znova nezamrazujte.
  • Ovocie a zeleninu starostlivo umývajte a po rozkrojení skladujte v chladničke.
  • Dbajte na hygienu rúk.
  • Stravujte sa len v dôveryhodných podnikoch. 

Trocha tej prevencie verzus pokazené leto – za nás je voľba jasná. A čo vy? Risknete to, alebo dáte nepozvaným návštevníkom stopku?


Dobroty na hory aj k vode, ktoré sa nepokazia

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?