60 minút
12–15 porcií
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 5 vajec
- 100 g krupicového cukru
- 140 g hladkej múky
- 50 g strúhaného kokosu
- 3 lyžice repkového oleja
- štipku soli
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 150 g smotany na šľahanie
- 50 g drviny z lyofilizovaného manga
- 2 lyžice práškového cukru
- 70 g kokosového krému
Na ozdobu
Postup
- Rúru predhrejete na 160 °C a plech o rozmere asi 40x30 vystelte papierom na pečenie.
- Začnite s prípravou cesta. Vajíčka spoločne s cukrom a štipkou soli vyšľahajte v robote či ručným šľahačom do svetlej a nadýchanej peny, na strednej rýchlosti to trvá cca 5-8 minút. Akonáhle sú vajíčka dokonale vyšľahané, pridajte repkový olej a rýchlo zašľahajte dohladka. Teraz začnite postupne pridávať hladkú múku a pomocou cukrárskej stierky ju zapracujte do cesta. S cestom pracujte opatrne, aby ste nenarušili vzduchové bubliny. Po zapracovaní všetkej múky pridajte kokos a opäť ľahko zapracujte.
- Hotové cesto prelejte na pripravený plech a rozotrite do rovnomernej vrstvy. Vložte do predhriatej rúry a pečte asi 20 minút, cesto by po upečení malo byť zlatisté a mäkké. Ihneď po vybratí z rúry ho preklopte lícom – vrchom cesta – na čistú utierku. Opatrne odlepte papier na pečenie, ten by mal ísť odlepiť veľmi ľahko. Horúce cesto zarolujte do rolády aj s utierkou kratšou stranou tak, aby bolo cesto viac zatočené a roláda hrubšia. Nechajte úplne vychladnúť.
- Než roláda vychladne, vrhnite sa na prípravu krému. Mascarpone spolu s kokosovým krémom vyšľahajte do hladkého a hustého krému, potom pridajte smotanu na šľahanie a práškový cukor a opäť vyšľahajte dotuha, trvá to niekoľko minút. Nakoniec pridajte drvinu z lyofilizovaného manga a len krátko prešľahajte.
- Studenú roládu rozviňte a potrite krémom až do krajov. Nejaký krém si nechajte aj na ozdobu. Premazaný korpus opäť zatočte rovnakým smerom, ktorým bola roláda zatočená už predtým.
- Nakoniec roládu ozdobte krémom, zľahka posypte lyofilizovaným mangom, sušeným mangom a kokosovými plátkami.
- Už sa vám zbiehajú sliny? Ešte musíte vydržať! Dajte roládu vychladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Akonáhle je roláda vychladená a krém pekne tuhý, nakrájajte ju asi na 2 cm hrubé plátky a servírujte. Dobrú chuť!
Recept a foto: @lzickacukru