30 minút
8–12 lievancov
bez lepku
Čo budete potrebovať?
Na lievance zo špaldovej múky:
- 100 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 1 vajce
- 70 g hustého bieleho jogurtu
- 2 lyžice čakankového sirupu
- nastrúhaná citrónová kôra alebo lyžička citrónového púdru (môžete nahradiť aj pomarančovým)
- 60 g jemných ovsených vločiek
- 40 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
- štipka soli
- ½ lyžičky škorice alebo kvapka škoricového extraktu
- 1 menšia lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- kokosový olej na smaženie
Na bezlepkové lievance:
- 100 g najemno nastrúhanej mrkvy
- 1 vajce
- 70 g hustého bieleho jogurtu
- 50 ml vody alebo mlieka
- 2 lyžice čakankového sirupu
- nastrúhaná citrónová kôra alebo lyžička citrónového púdru (môžete nahradiť aj pomarančovým)
- 60 g bezlepkových ovsených vločiek
- 110 g ryžovej múky
- ½ lyžičky škorice alebo kvapka škoricového extraktu
- štipka soli 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- kokosový olej na smaženie
Na dozdobenie:
- tvaroh
- javorový alebo čakankový sirup
- najemno nasekané lieskové oriešky (množstvo podľa chuti)
- troška vanilkového extraktu
- ovocie podľa chuti
Postup (rovnaký pre obe varianty):
Nastrúhanú mrkvu, vajcia, jogurt (popr. mlieko), čakankový sirup a citrónovú kôru alebo púder dobre prešľahajte. Pridajte ovsené vločky, múku, škoricu, štipku soli a kypriaci prášok a miešajte, kým sa ingrediencie dôkladne neprepoja. Vznikne vám hustejšie cesto, ktoré by sa na panvici nemalo roztekať.
Rozohriaty lievanečník (alebo panvicu) potrite trochou kokosového oleja a do každej jamky rozotrite po lyžici cesta. Pozvoľna smažte lievance z oboch strán (cca po 3 minútach).
Pred podávaním prešľahajte tvaroh so sirupom, orieškami nasekanými na jemno a vanilkovým extraktom. Mrkvové lievance servírujte s obľúbeným ovocím.
Recept a foto: @zdrave_zivena