Medzinárodný deň mandlí je u nás celý týždeň! 💛 Nakúpte mandle všetkých chutí so zľavou až 20 %. 🔥

Mrkvové lievance s tvarohom

17. 8. | 6447× prečítané


Dochádza vám inšpirácia na sladké raňajky? Vyskúšajte zdravé mrkvové lievance s orieškovým tvarohom. Dnes vám prezradíme, ako ich pripraviť dokonca na dva spôsoby – so špaldovou múkou aj v bezlepkovom variante. Tak nažhavte panvičku alebo lievanečník, ide sa maškrtiť!

Zdieľať



Mrkvové lievance s tvarohom
30 minút
8–12 lievancov
bez lepku

Čo budete potrebovať?

Na lievance zo špaldovej múky:

  • 100 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 1 vajce
  • 70 g hustého bieleho jogurtu
  • 2 lyžice čakankového sirupu
  • nastrúhaná citrónová kôra alebo lyžička citrónového púdru (môžete nahradiť aj pomarančovým) 
  • 60 g jemných ovsených vločiek
  • 40 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
  • štipka soli
  • ½ lyžičky škorice alebo kvapka škoricového extraktu
  • 1 menšia lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • kokosový olej na smaženie

Na bezlepkové lievance:

  • 100 g najemno nastrúhanej mrkvy
  • 1 vajce
  • 70 g hustého bieleho jogurtu
  • 50 ml vody alebo mlieka
  • 2 lyžice čakankového sirupu
  • nastrúhaná citrónová kôra alebo lyžička citrónového púdru (môžete nahradiť aj pomarančovým)
  • 60 g bezlepkových ovsených vločiek
  • 110 g ryžovej múky
  • ½ lyžičky škorice alebo kvapka škoricového extraktu
  • štipka soli 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva 
  • kokosový olej na smaženie

Na dozdobenie:

  • tvaroh
  • javorový alebo čakankový sirup
  • najemno nasekané lieskové oriešky (množstvo podľa chuti)
  • troška vanilkového extraktu
  • ovocie podľa chuti

Postup (rovnaký pre obe varianty):

Nastrúhanú mrkvu, vajcia, jogurt (popr. mlieko), čakankový sirup a citrónovú kôru alebo púder dobre prešľahajte. Pridajte ovsené vločky, múku, škoricu, štipku soli a kypriaci prášok a miešajte, kým sa ingrediencie dôkladne neprepoja. Vznikne vám hustejšie cesto, ktoré by sa na panvici nemalo roztekať. 

Rozohriaty lievanečník (alebo panvicu) potrite trochou kokosového oleja a do každej jamky rozotrite po lyžici cesta. Pozvoľna smažte lievance z oboch strán (cca po 3 minútach).

Pred podávaním prešľahajte tvaroh so sirupom, orieškami nasekanými na jemno a vanilkovým extraktom. Mrkvové lievance servírujte s obľúbeným ovocím

Recept a foto:  @zdrave_zivena

Nechýbajú vám v špajzi?

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok?

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Menu

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?