Májové nákupy 💛 Zľava 20 % s kódom MAJ20Darček k nákupu nad 25 €

Testovaním na pesticídy sme prešli. Nie všetci mali to šťastie…

31. 3. | 2826× prečítané


Kauza objavených pesticídov v lyofilizovaných jahodách sa nás síce netýka, ale pokojnými nás nenechala. Preto sme sa pozreli na zúbok nielen výsledkom uverejneným v časopise dTest, ale aj nášmu procesu kontroly kvality, ktorým tieto chrumkavé ovocné kúsky plné chuti pravidelne prechádzajú.

Zdieľať



Testovaním na pesticídy sme prešli. Nie všetci mali to šťastie…

Lyofilizované ovocie ide na trendy vlne a kto ho skúsil, už sa ho nechce vzdať. Vyhľadávajú ho rodičia detí, pre ktoré to je chutná a hlavne zdravá desiata, ktorá hravo nahradí komerčné sladkosti. Rovnako ide o zaujímavý zdroj vitamínov a vlákniny, takže sa hodí do jedálnička športovcov i všetkých, ktorí sa snažia o zdravý životný štýl. Lyofilizované kúsky môžete pridávať do smoothies, využijete ich pri pečení alebo ich môžete maškrtiť len tak.

Medzi najpredávanejšie lyofilizované ovocie patria dlhodobo jahody. Nahráva im obľuba snáď pri všetkých vekových kategóriách, ale aj fakt, že sezónnosť týchto sladkých plodov je pomerne krátka. A práve lyo jahody sa teraz dostali na pranier kvôli testom na pesticídy, bez ktorých v dnešnej dobe už takmer nemožno toto letné ovocie vypestovať. Je nám jasné, že keď zaznie slovo pesticíd, väčšine z nás vstávajú hrôzou vlasy na hlave. O tom, že by sa v potravinách nejaké pesticídy nachádzali, nechceme ani počuť. Ale aby sme boli fér, poďme si to uviesť na pravú mieru. My máme jahody aj svedomie čisté. Nie je to tak ale u všetkých predajcov, čo potvrdili nedávne výsledky nezávislého laboratória časopisu dTest.

Lyofilizované jahodové plátky

Ako to s tými pesticídmi teda je?

Najprv si poďme povedať, čo znamená a obnáša proces lyofilizácie. Sušenie mrazom alebo lyofilizácia funguje tak, že sa ovocie najskôr pomaly hlboko zmrazí. Následne sa zníži okolitý tlak a postupne sa zvýši teplota, aby voda v ovocí mohla sublimovať (vypariť sa).

Procesom lyofilizácie sa odstráni až 99 % vody, a tým pádom sú mrazom sušené potraviny skoro nedotknuteľné plesňami a inými nežiaducimi mikroorganizmami, ktoré ku svojmu životu potrebujú práve vodu. Pritom platí, že 100 g lyofilizovaného ovocia je vyrobených približne zo 600 – 800 g čerstvého. Čo znamená, že nielen vitamíny a minerály sú v ovocí vo vysokej koncentrácii, ale rovnako tak aj prírodné cukry. A tak platí naše obľúbené porekadlo - všetko s mierou. Ale kvôli cukrom tu nie ste, že?

Takže pesticídy. Európska únia uvádza zoznam pesticídov, ktoré je možné používať, ak chcete dovážať potraviny do ich krajín. S nimi musí počítať už samotný farmár, ak hovoríme o jahodách. Lyofilizáciou koncentrujeme čerstvú jahodu približne 10-násobne a tým koncentrujeme aj vyššie spomínané minerály a cukry, ale samozrejme aj rezíduá pesticídov. Pri hodnotení výsledkov je preto dôležité tento koncentračný faktor zohľadniť. Z dôvodu koncentrácie týchto látok preto tiež nachádzame pesticídy, ktoré by nebolo možné nájsť v čerstvom ovocí, pretože bez onej 10-násobnej koncentrácie je ich hladina nedetekovateľná. Niektoré pesticídy, ktoré boli v minulosti povolené, zostávajú v pôde dlhú dobu a rozpadajú sa veľmi pomaly. Tiež nesmieme zabúdať na pesticídy rozpustné vo vode, ktoré nám kontaminovali celý kolobeh vody na celom svete ako napríklad glyphosate. Také pesticídy, aj keď neboli použité pri pestovaní, možno po lyofilizácii ovocia nájsť v nízkych hladinách.

Ako to máme vo Svete plodov

Treba podotknúť, že naše lyo jahody v teste iniciovanom časopisom dTest neboli zastúpené. Ale chceme pre vás relevantné informácie, na ktoré máte právo. Naše jahody pochádzajú z Egypta a vedúci kvality nám priblížil proces, akým každá várka prechádza, kým sa tieto chrumkavé plody dostanú na náš sklad. "Môj tím detailne schvaľuje každého dodávateľa suroviny a pravidelne jazdíme vykonávať audity dodávateľov priamo do Egypta, kde kontrolujeme okrem iného použitie povolených pesticídov, dodržanie ochrannej lehoty a následné testovanie produktov a tiež čistenie a zmrazovanie surovín. Ku každej dodávke suroviny požadujeme od dodávateľov výsledky pesticídov z akreditovaného laboratória. testovaním v externom laboratóriu,” zhrnul proces kontrol vedúcej kvality zodpovedný práve za lyofilizované ovocie predávané vo Svete plodov.

Pokiaľ vás zaujímajú výsledky testovaných plátkov lyofilizovaných jahôd, na dokument z externého laboratória sa môžete pozrieť zde.

Kto mal s pesticídmi v ovocí problém?

Do rozporu s požiadavkami predpisov sa niekoľko výrobkov dostalo vo chvíli, keď pracovníci dTestu detailne študovali, ktoré pesticídy v nich laboratórium našlo. Vo zozname zachytených látok sa totiž objavili aj tie, ktorých používanie európska legislatíva neumožňuje. Konkrétne išlo o trojicu prostriedkov proti hmyzu (insekticídov) cyenopyrafén, dinotefurán a tolfenpyrad. Ako ďalej píše časopis dTest, použitie cyenopyrafénu pri pestovaní jahôd spomínajú napríklad čínske vedecké články. Dinotefurán sa smie používať napríklad v USA, avšak zaujímavé je, že podľa tamojších pravidiel ním nemožno ošetrovať jahody. Tolfenpyrad je japonský vynález určený pôvodne na ochranu čaju. Je tiež povolený v USA, a to aj pri pestovaní jahôd.

Európske úrady používanie ani jednej z týchto látok neschválili, avšak tolerujú ich stopy, ktoré boli nájdené aj pri štyroch vyššie zmienených testovaných vzorkách, ktoré sa bežne objavujú na českom i slovenskom trhu. Výsledky značiek, ktoré testom neprešli, nájdete v platenej sekcii článku dTestu (https://www.dtest.cz/clanek-11135/test-lyofilizovanych-jahod-2024).

Čo si z toho odniesť?

Je skvelé, že sa nezávislé inštitúcie púšťajú do týchto druhov testovania, najmä pokiaľ ide o obľúbené pochutiny pre deti.Čo sa týka pesticídov, určite sa nie je čoho báť. Ako sme už spomenuli vyššie, pesticídy sú už dnes súčasťou pôdy i vody, takže najmä pri lyofilizovanom ovocí sa stopy týchto látok budú vzhľadom na ich koncentráciu počas procesu nachádzať vždy. Pozor by ste si mali dať na tie, ktoré nie sú našou, respektíve európskou legislatívou schválené. Pokiaľ vás zaujímajú značky, ktoré nezávislými laboratórnymi testami neprešli, odporúčame si nechať odomknúť celý článok dTestu. U nás je kvalita na prvom mieste a dôkladné preverovanie dodávateľov je jej súčasťou, takže jahody aj svedomie máme čisté. Ak by vás aj tak niečo zaujímalo, nebojte sa nám napísať.

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok?

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Menu

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?