Aké kokosové guľky si s nami (ne)upečiete?
Guľky s vaječným koňakom
30 minút
25–30 kusov
Čo budete potrebovať?
Na guľky:
- 200 g strúhaného kokosu
- 200 g jemne mletých blanšírovaných mandlí alebo mandľovej múky
- 120 g kokosovej pasty
- 120 ml vaječného koňaku
- 6–10 polievkových lyžíc ryžového sirupu (podľa chuti)
Na obalenie a ozdobu:
Postup prípravy guliek
Kokosovú pastu si dáme do menšej misky alebo plecháčika a v teplom vodnom kúpeli si ju necháme úplne rozpustiť. Potom pridáme ryžový sirup (množstvo záleží na tom, ako chcete mať guličky sladké) i vaječný koňak a premiešame, kým sa hmota neprepojí.
Vo väčšej miske zmiešame kokos a jemne mleté mandle. Pridáme tekutú zmes a prepracujeme. Pokiaľ by sa cesto príliš drobilo, nebojte sa pridať ešte kvapku sirupu alebo vaječného koňaku.
Teraz môžeme začať tvarovať guľky. Do dlane si vezmeme porciu cesta na kokosovú guľôčku o veľkosti približne pingpongovej loptičky. Zmes v dlani zovrieme a vytvoríme guľku. Tú potom prstami rozpolíme (roztvoríme) a vložíme do nej jedno jumbo hrozienko. Potom opäť obe polovice spojíme a v dlaniach dotvarujeme tú najguľatejšiu guľku.
Hotové guľky nakoniec obalíme v strúhanom kokose alebo v kakaovom prášku.
Recept a foto: @gazdina
Kokosové guľky s rumom
30 minút
25–30 kusov
Čo budete potrebovať?
Na guľky:
- 1 a pol šálky kokosovej múky
- 6 lyžíc plnotučného kokosového mlieka (v plechovce, použite iba krémovú časť)
- 6 lyžíc javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a pol lyžice rumu
- 1/3 šálky nasekaných mandlí
Na obalenie:
- pol šálky strúhaného kokosu
Postup prípravy guliek
Vo väčšej miske zmiešame najskôr všetky sypké ingrediencie – kokosovú múku a nasekané mandle.
Potom pridáme javorový sirup (množstvo záleží na tom, ako chcete mať guličky sladké), vanilkový extrakt, rum a kokosové mlieko a premiešavame, kým sa hmota neprepojí.
Aj pri tomto recepte platí, že ak by sa cesto príliš drolilo, nebojte sa pridať ešte kvapku sirupu alebo rumu.
Vzniknuté cesto vložíme do chladničky a necháme 1–2 hodiny stuhnúť.
Potom môžeme začať tvarovať guľky. Do dlane si vezmeme porciu cesta na kokosovú guľku, ktorá bude veľká približne ako pingpongová loptička. Zmes v dlani zovrieme a vytvoríme guličku. Hotové guľky nakoniec obalíme v strúhanom kokose.
Pretože „guľovačky“ nikdy nie je dosť
Pri receptoch na nepečené guľky sa oplatí schovať hotové pečivo v chladničke v plastovej alebo plechovej nádobe, kde nám vydrží asi týždeň... Alebo do prvého nájazdu všetkých milovníkov sladkého kokosového pečiva.
Recept a foto: @ivka_veggierecipes