Gazpacho s bazalkovým pestom

14. 7. | 4600× prečítané


Viete, čo je gazpacho? Je to paradajková polievka pôvodom zo Španielska, ktorá je najčastejšie podávaná v teplých letných dňoch. My sme k nej pridali bazalkové pesto a krutóny a olizovali sa až za ušami. Skúsite to tiež? Garantujeme vám, že vďaka nášmu receptu si túto španielsku studenú polievku zamilujete!

Zdieľať



Gazpacho s bazalkovým pestom
80 minút aj s chladnutím
4 porcie

Čo budete potrebovať?

Gazpacho:

  • 800 g sladkých cherry paradajok
  • 1 väčšia zelená paprika (cca 200 g)
  • 1 šalátová uhorka (cca 320 g)
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 30 g extra panenského olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
  • 5 kvapiek Tabasca
  • 5 g soli
  • 1 lyžička talianskeho korenia (rozmarín, tymián, oregano, bazalka)

Bazalkové pesto:

  • 25 g čerstvej bazalky
  • 50 g extra panenského olivového oleja
  • 1 malý strúčik cesnaku
  • 25 g píniových orieškov
  • 30 g parmezánu
  • štipka soli
  • 5 kvapiek citrónovej šťavy

Postup prípravy gazpacha

Recept na gazpacho je jednoduchý: paradajky, papriku aj uhorku dôkladne umyte, uhorku navyše zbavte šupky, cesnak olúpte. Paradajky nakrájajte na polovičky a dajte do misy, pridajte k nim na kúsky nakrájanú papriku a uhorku. Ochuťte cesnakom, olivovým olejom, vínnym octom, soľou, korením a Tabascom a všetko rozmixujte dohladka.

Akonáhle budete mať hladkú polievku, gazpacho ešte prepasírujte, aby ste sa zbavili semienok a výsledok bol dokonale hladký. Gazpacho nechajte vychladiť ideálne na 1 hodinu v chladničke. Predsa len je to studená polievka.

Bazalkové pesto

Otrhajte lístky bazalky a dajte ich do vysokej mixovacej nádoby. Čo im dodá tú správnu chuť? Olúpaný strúčik cesnaku, soľ, olivový olej, citrónová šťava, píniové oriešky a najemno nastrúhaný parmezán. Všetko rozmixujte, v prípade potreby pridajte do pesta viac olivového oleja. Konzistencia pesta nemusí byť úplne hladká.

Servírovanie gazpacha s pestom a krutónmi

Gazpacho servírujte pokvapkané bazalkovým pestom, s na sucho opraženými chlebovými krutónmi, píniami, paprikou a mozzarellou. Dobrú chuť!

Recept a foto:  @_milluji_

Chrumkavý element do polievok aj šalátov

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok?

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Menu

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?