80 minút aj s chladnutím
4 porcie
Čo budete potrebovať?
Gazpacho:
- 800 g sladkých cherry paradajok
- 1 väčšia zelená paprika (cca 200 g)
- 1 šalátová uhorka (cca 320 g)
- 1 strúčik cesnaku
- 30 g extra panenského olivového oleja
- 2 polievkové lyžice červeného vínneho octu
- 5 kvapiek Tabasca
- 5 g soli
- 1 lyžička talianskeho korenia (rozmarín, tymián, oregano, bazalka)
Bazalkové pesto:
- 25 g čerstvej bazalky
- 50 g extra panenského olivového oleja
- 1 malý strúčik cesnaku
- 25 g píniových orieškov
- 30 g parmezánu
- štipka soli
- 5 kvapiek citrónovej šťavy
Na ozdobu:
- píniové oriešky
- lyofilizovaná mozzarella
- kúsky papriky
Postup prípravy gazpacha
Recept na gazpacho je jednoduchý: paradajky, papriku aj uhorku dôkladne umyte, uhorku navyše zbavte šupky, cesnak olúpte. Paradajky nakrájajte na polovičky a dajte do misy, pridajte k nim na kúsky nakrájanú papriku a uhorku. Ochuťte cesnakom, olivovým olejom, vínnym octom, soľou, korením a Tabascom a všetko rozmixujte dohladka.
Akonáhle budete mať hladkú polievku, gazpacho ešte prepasírujte, aby ste sa zbavili semienok a výsledok bol dokonale hladký. Gazpacho nechajte vychladiť ideálne na 1 hodinu v chladničke. Predsa len je to studená polievka.
Bazalkové pesto
Otrhajte lístky bazalky a dajte ich do vysokej mixovacej nádoby. Čo im dodá tú správnu chuť? Olúpaný strúčik cesnaku, soľ, olivový olej, citrónová šťava, píniové oriešky a najemno nastrúhaný parmezán. Všetko rozmixujte, v prípade potreby pridajte do pesta viac olivového oleja. Konzistencia pesta nemusí byť úplne hladká.
Servírovanie gazpacha s pestom a krutónmi
Gazpacho servírujte pokvapkané bazalkovým pestom, s na sucho opraženými chlebovými krutónmi, píniami, paprikou a mozzarellou. Dobrú chuť!
Recept a foto: @_milluji_