30 minút + 4 hodiny tuhnutia
8 porcií
Čo budete potrebovať na lotuskový cheesecake?
Na základnú vrstvu:
- 160 g sušienok Lotus
- 60 g rastlinného masla
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja (alebo podľa potreby)
Na krémovú vrstvu:
- 180 g kešu orieškov
- 2 plechovky kokosového mlieka
- 3 polievkové lyžice lotus nátierky
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
Na ozdobu:
- lotus nátierku
- kokosový olej
- kúsky kešu alebo iných orieškov
Postup prípravy
Deň vopred
Kešu oriešky si cez noc namočíme do vody. Vďaka tomu sa budú lepšie mixovať, vzniknutá pasta bude jemnejšia a jej chuť výraznejšia.
V deň (ne)pečenia
Do mixéra alebo kuchynského robota vložíme lotus sušienky a rozmixujeme. Vysypeme ich do misky a pridáme rozpustené rastlinné maslo a kokosový olej. Miešame, kým zmes nedrží pohromade.
Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a dovnútra natlačíme zmes sušienok. Bude tvoriť základ lotuskového cheesecaku. Vtlačiť hmotu môžete lyžicou, alebo si pomôžte pohárom. Potom základ nechajte odležať v chladničke.
Medzitým si pripravíme náplň. Namočenú kešu scedíme a dáme do mixéra (či robota). Pridáme (iba!) hustú časť z kokosového mlieka, lotus nátierku a rozpustený kokosový olej. Mixujeme na najvyššom stupni zhruba 5 minút, pokiaľ nebude krém úplne hladký.
Náplň nalejeme do formy, uhladíme a vložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny, aby lotuskový cheesecake dokonale stuhol.
Ideme podávať!
Cheesecake vytiahneme z chladničky, posypeme rozdrobenými lotus sušienkami a orieškami, prípadne môžeme pripraviť polevu z lotus nátierky a rozpusteného kokosového oleja. Na záver posypeme nasekanými kešu orieškami, a potom sa už len kocháme, ako sa všetci hostia olizujú až za ušami! Dobrú chuť.
Recept a foto: @ivka_veggierecipes