60 minút
8–10 porcií
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
Na náplň a vrchnú vrstvu
- 8 hrušiek
- 2 vajcia
- cca 100–120 ml javorového sirupu
- 80 g pekanových orechov
Postup
1.Cesto
Múku, panelu (či trstinový cukor), maslo, vodu, korenie a prášok do pečiva spolu zmiešame a vytvarujeme cesto, ktoré natlačíme prstami do formy. Predpečieme ho asi 10 minút na 175 °C.
2. Hrušková náplň
Medzitým si rozkrojíme napoly 4 neolúpané hrušky bez jadrovníka, polejeme ich asi 3 polievkovými lyžicami javorového sirupu a dáme piecť na 25 minút do rúry. Teplotu zvýšime na 190 °C. Medzitým si zvyšné 4 hrušky ošúpeme a nakrájame na cca 0,5–1 cm hrubé plátky, ktoré skaramelizujeme na cca 2 lyžiciach javorového sirupu.
Po dopečení neošúpané hrušky rozmixujeme s 2 vajcami a náplň nalejeme na predpečený korpus pekanového koláča.
Na náplň poukladáme plátky skaramelizovaných hrušiek, pekanové orechy a celý koláč polejeme troškou javorového sirupu.
Pekanový koláč pečieme 35 minút na 175 °C. Nezabudnite stlmiť rúru po vytiahnutí hrušiek!
Tip!
Po 25 minútach môžete koláč znovu potrieť javorovým sirupom a ďalších 10 minút nechať dopekať.
Takto pripravený tradičný pekanový koláč s hruškami najlepšie chutí na jeseň pri popoludňajšej káve s priateľmi. Tak hor sa do pečenia!
Recept a foto: @pokladykuchyne