60 minút*
1 chlieb
* Treba k času pripočítať aj prípravu rozkvasu a dobu, kedy cesto nechávame oddýchnuť.
Čo budete potrebovať?
Na rozkvas:
- 2 lyžice kvásku
- 150 ml vlažnej vody
- 150 g celozrnnej ražnej hladkej múky
Na cesto:
- rozkvas (kvások zmiešaný s vodou a múkou)
- 270 ml vlažnej vody
- 100 g celozrnnej hladkej ražnej múky
- 100 g ražnej chlebovej múky
- 100 g špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 50 g slnečnicových semienok + na posypanie
- 50 g dyňových semienok + na posypanieí
- 20 g ľanového semienka + na posypanie
- 2 lyžičky soli
- ½ lyžičky drveného kmínu
- Môžete dochutiť pár kapkami fenyklového extraktu
Postup prípravy kváskového chleba
Deň vopred začnite prípravou rozkvasu. 2 lyžice kvásku rozmiešajte v 150 ml vlažnej vody. Potom primiešajte 150 g ražnej múky. Misu zakryte fóliou a nechajte pri izbovej teplote 12 hodín pracovať.
Po 12 hodinách odoberte 2 lyžice z rozkvasu do pohára a v chladničke uchovajte na ďalšie pečenie.
Do zvyšku rozkvasu prilejte vlažnú vodu a premiešajte metličkou. V ďalšej mise zmiešajte múky so semienkami, soľou a rascou.
TIP: Aj pri pečení kváskového chleba sa môžete odviazať. Stačí zmiešať viacero druhov semienok alebo do cesta pridať aj kúsky obľúbených orechov.
Prilejte rozkvas (v ňom prípadne rozmiešajte feniklové kvapky) a spracujte cesto. Cesto preložte do chlebovej formy na pečenie. Môžete ju predtým dôkladne vytrieť maslom alebo ju vyložiť papierom na pečenie. Mokrými rukami uhlaďte povrch a posypte semienkami.
Nechajte 3-4 hodiny stáť na teplom mieste.
Rúru rozpáľte na 250 °C. Do takto silne vyhriatej rúry preložte opatrne formu s cestom a pečte 2–3 minúty. Potom stlmte na 230 °C a pečte 30 minút. Po tejto dobe ešte stlmte na 200 °C a dopekajte ďalších 20-25 minút.
Po upečení chlieb opatrne vyberte z formy a nechajte chladnúť na mriežke. Papier potom zlúpnete, keď chlieb vychladne.
Recept a foto: @zdrave–zivena