Oslavujeme medzinárodný deň pekanov 🎊 Iba dnes pri nákupe polkilovky pekanov doprava do výdajní Packety ZADARMO! 🚚💨

Kváskový ražno-špaldový chlieb so semienkami

10. 1. | 10392× prečítané


Chrumkavá kôrka, dokonalá vôňa a chuť, ktorej sa nehovorí nie. Kváskový chlieb so semienkami z ražno-špaldovej múky to jednoducho vie. Upečte si tento „majstrštyk“ tiež a okúzlite vašich blízkych domácim chlebom, pred ktorým ostatné pečivo zbledne závisťou...

Zdieľať



Kváskový ražno-špaldový chlieb so semienkami
60 minút*
1 chlieb

 * Treba k času pripočítať aj prípravu rozkvasu a dobu, kedy cesto nechávame oddýchnuť.

Čo budete potrebovať?

Na rozkvas:

  • 2 lyžice kvásku
  • 150 ml vlažnej vody
  • 150 g celozrnnej ražnej hladkej múky 

Na cesto:

Postup prípravy kváskového chleba

Deň vopred začnite prípravou rozkvasu. 2 lyžice kvásku rozmiešajte v 150 ml vlažnej vody. Potom primiešajte 150 g ražnej múky. Misu zakryte fóliou a nechajte pri izbovej teplote 12 hodín pracovať. 

Po 12 hodinách odoberte 2 lyžice z rozkvasu do pohára a v chladničke uchovajte na ďalšie pečenie.
Do zvyšku rozkvasu prilejte vlažnú vodu a premiešajte metličkou. V ďalšej mise zmiešajte múky so semienkami, soľou a rascou.

TIP: Aj pri pečení kváskového chleba sa môžete odviazať. Stačí zmiešať viacero druhov semienok alebo do cesta pridať aj kúsky obľúbených orechov.

Prilejte rozkvas (v ňom prípadne rozmiešajte feniklové kvapky) a spracujte cesto. Cesto preložte do chlebovej formy na pečenie. Môžete ju predtým dôkladne vytrieť maslom alebo ju vyložiť papierom na pečenie. Mokrými rukami uhlaďte povrch a posypte semienkami. 

Nechajte 3-4 hodiny stáť na teplom mieste. 

Rúru rozpáľte na 250 °C. Do takto silne vyhriatej rúry preložte opatrne formu s cestom a pečte 2–3 minúty. Potom stlmte na 230 °C a pečte 30 minút. Po tejto dobe ešte stlmte na 200 °C a dopekajte ďalších 20-25 minút.

Po upečení chlieb opatrne vyberte z formy a nechajte chladnúť na mriežke. Papier potom zlúpnete, keď chlieb vychladne.

Recept a foto:  @zdrave–zivena

Neviete, čo namazať na chleba?

pomazánka z brynzy
Čo tak dokonale vychutenú nátierku z bryndze? Stačí ozdobiť reďkovkou, klíčkami a chrumkavými semienkami. Bon apetít!
vajíčková pomazánka
Tradičnú „vajíčkovku“ zvládne každý a je hotová v raz dva. Čo ju ale trošku ozvláštniť? Kôprom alebo napríklad domácou majonézou?

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok?

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Menu

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?