30 minút
300–400 g
Vajíčková nátierka s domácou majonézou a kôprom
Čo budete potrebovať?
Na majonézu:
- 1 veľký žĺtok
- 75 ml slnečnicového oleja
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžicu jablčného octu
- soľ a čierne korenie
Na pomazánku:
- 5 natvrdo uvarených vajec
- čerstvý syr
- 1 lyžicu horčice
- lyofilizovaný kôpor
Postup
Pripraviť domácu majonézu je celkom jednoduché. Navyše do nátierky neprídu žiadne zbytočná „éčka" a získame kontrolu nad tým, čo na jednohubkách alebo chlebíčkoch bude.
Odmeriame si 75 ml slnečnicového oleja do pohára a primiešame k nemu dve lyžice olivového oleja. Žĺtok dáme do úzkej nádoby a tyčovým mixérom začneme šľahať. Ku žĺtku postupne tenkým pramienkom prilievame zmiešaný olej a šľaháme, kým nie je zmes hustá. Nakoniec pridáme lyžicu jablčného octu, osolíme, okoreníme a naposledy zašľaháme.
Uvarené vajcia olúpeme a nakrájame na malé kocky. Veľkosť záleží len na vás. Potom si v mise zmiešame domácu majonézu, horčicu a čerstvý syr. Pridáme na kocky nakrájané vajíčka a jemne, ale dôkladne premiešame. Nátierku dochutíme lyofilizovaným kôprom, soľou a korením. Mrazom sušený kôpor má rovnakú silu ako ten čerstvý a nátierke dodá nevšednú chuť. Mňam!
Tip!
Pokiaľ si potrpíte na precízne kúsky a chcete si ušetriť čas, môžete využiť strunový krájač. Buď ten, ktorým bežne na Vianoce pretláčate zemiaky do šalátu, alebo ten, ktorý je určený na krájanie vajíčok na plátky. Pre dokonale malé štvorčeky potom len vajíčko otočíte o 90 stupňov a ešte raz prekrojíte. Jednoduché, že?
Fit vajíčková nátierka
Čo budete potrebovať?
- 5 natvrdo uvarených vajec
- 250 g skyru natural
- 1 lyžicu horčice
- 20 g konopného semienka
- 30 g nasekaných vlašákov
- soľ a čierne korenie
Postup
Vajíčka uvaríme natvrdo a olúpeme. Potom ich pozdĺžne rozkrojíme a vydlabeme lyžičkou žĺtky. Tie dáme do misky, roztlačíme a zmiešame so skyrom a horčicou. Nátierka tak bude mať krásne žltú jednotnú farbu. Bielky si nakrájame na jemné kocky a primiešame k zmesi. Na záver zľahka opražíme vlašské orechy a spoločne s konopnými semienkami ich vmiešame do nátierky. Opražené oriešky nátierku božsky rozvoňajú a dodajú jej šmrnc. Podľa chuti ešte pridáme štipku soli a korenia.
Vegan ‚vajíčková‘ nátierka
Čo budete potrebovať?
- 200 g tofu natural
- 3 lyžice sojanézy
- 2 lyžice rastlinného jogurtu
- 1 lyžička čiernej soli kala namak
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička lyofilizovaného prášku z cesnaku
- 1 lyžička lahôdkového droždia
- jarná cibuľka
Postup
V mise si najprv zmiešame sojanézu a rastlinný jogurt. Použiť môžete kešu, alebo ovsený – záleží len na vás. Pridáme čiernu soľ, kurkumu, cesnakový prášok a lahôdkové droždie. Tofu si nakrájame na malé kocky alebo roztlačíme vidličkou. Pridáme do zmesi v miske a premiešame. Jarnú cibuľku očistíme a nasekáme najemno. Má jemne štipľavé tóny a nátierke dodá sviežosť, takže s ňou nemusíte šetriť! Nátierku je dobré nechať v chladničke aspoň dve hodiny odležať. Potom si ju môžete natrieť na obľúbené krekry.