2 hodiny
12–15 porcií
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 250 g olúpanej cukety
- 120 g polohrubej múky
- 120 g lieskoorieškovej múky
- 4 vajcia
- 100 g kryštálového cukru
- 60 g rozpusteného masla
- 20 g kakaa
- 1 kypriaci prášok (12 g)
- pol lyžičky mletej cejlónskej škorice
- štipka soli
Na ozdobu:
- 80 g čokoládových kúskov
- 1 lyžička kokosového oleju
- 2 hrste pražených blanšírovaných lieskových orieškov
Postup
Ako prvú si pripravíme obdĺžnikovú chlebíčkovú formu, ktorú vyložíme papierom na pečenie. Tip! Pokiaľ papier najskôr trochu pokrčíte a navlhčíte, bude sa vám do formy lepšie tvarovať.
Pripravíme si 2 misky, v ktorých premiešame nasledujúce ingrediencie:
Do misky číslo 1 vsypeme suché ingrediencie: polohrubú a lieskovoorieškovú múku, kakao, kypriaci prášok, mletú škoricu a štipku soli a zamiešame lyžicou.
Do misky číslo 2 dáme cukor, vajcia a najemno nastrúhanú cuketu, vďaka ktorej bude chlebíček krásne vláčny – premiešame ručným šľahačom a postupne prilievame vychladnuté rozpustené maslo.
Teraz obsah suchej misky (1) prisypeme do misky s vyšľahanou zmesou (2) a spoločne ešte raz premiešame ručným šľahačom. Takto pripravené cesto nalejeme do formy a dáme piecť.
Recept a foto: @gazdina
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 ° C po dobu 50–60 minút. Ku koncu už kontrolujeme špajdľou a pokiaľ sa na ňu cesto nelepí, máme hotovo. Keby sa vám zdalo, že chlebíček ešte chvíľku potrebuje, predĺžte dobu pečenia o ďalších 5 minút a znova skontrolujte špajdľou.
Upečený chlebíček vytiahneme z rúry, necháme chvíľku odpočinúť a potom ho spolu s papierom na pečenie vyberieme z formy na podnos, kde ho necháme úplne vychladnúť.
Čokoládovú polevu si pripravíme z čokoládových kôstok a lyžičky kokosového oleja, ktoré necháme spoločne rozpustiť vo vodnom kúpeli. Pokiaľ by ste nevedeli, ako právne rozpustiť čokoládu, poradí náš článok.
Rozpustenou čokoládou potom prelejeme vychladnutý chlebíček a dozdobíme nahrubo nasekanými lieskovými orechmi – najlepšie sú tie na sucho pražené!