45 minút
8 košíčkov
Čo budete potrebovať?
- 1 plechovku tuniaka (140 g) vo vlastnej šťave
- 90 g mandľovej múky
- 10 g lúpaného konopného semienka (alebo iné semienka podľa chuti)
- 1 jarná cibuľka
- 100 g nastrúhaného čedaru
- 2 vajcia
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica nasekaného koriandra
- pol lyžičky jedlej sódy
- koriander alebo iné obľúbené korenie
- štipka soli
Postup
Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pripravíme si silikónové formy na muffiny.
V mise metličkou rozšľaháme vajíčka. Pridáme do nich nahrubo nastrúhaný syr, nakrájanú jarnú cibuľku, olivový olej, citrónovú šťavu a znovu premiešame.
Z tuniaka zlejeme šťavu a pridáme ho k zmesi sypkých ingrediencií, ktorá pozostáva z mandľovej múky, konopného semienka, koriandra, jedlej sódy a soli. Soli pridáme naozaj len štipku. Syr aj tuniak sú už slané, tak pozor, aby sme si muffiny nepresolili.
Nakoniec všetko zmiešame dohromady.
Košíčky naplníme zmesou zhruba do 2/3. Tuniakové muffiny môžeme ešte navrch posypať syrom a dáme ich piecť na 180 stupňov 25 minút. Mali by byť na povrchu pekne zlaté, ale pozor, nech ich nevysušíte.
Po upečení necháme slané muffiny vychladnúť. Vynikajúco chutia len tak samostatne, alebo si k nim môžete pripraviť svieži dip z jogurtu, kyslej smotany alebo napríklad orieškového masla a orientálneho korenia dukkah.
Recept a foto: @michaela_foodphoto