⭐️ DOPRAVA ZADARMO ⭐️ – S 2 kusmi akýchkoľvek arašidov v cestíčku v košíku platíme poštovné my!

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Egyptské korenie Dukkah: orientálna zmes do šalátov a nátierok

21. 9. | 144× prečítané


Pokiaľ ste o ňom ešte nepočuli, zbystrite pozornosť. Martina z blogu Zdravě živená pre nás vytvorila recept na orientálnu zmes korenia a orechov dukkah. Obsahuje pistácie, lieskové orechy, vlašské oriešky, sezam, rascu, koriander a fenikel. Egyptskou koreniacou zmesou dukkah môžete dochutiť šaláty, obložené chleby, avokádové toasty, vajcia, zeleninové pokrmy, hummus aj ďalšie nátierky. Skvele doplní aj Budha bowl. Tak hor sa do orientu!

Zdieľať



Egyptské korenie Dukkah: orientálna zmes do šalátov a nátierok
20 minút
200–250 g korenia

Čo je dukkah korenie

Dukkah je orientálna zmes orechov a korenia. Najčastejšie obsahuje pistácie, lieskové orechy, vlašské oriešky, sezam, rascu, koriander a fenikel. Každý recept je ale trochu odlišný.

Čo budete potrebovať?

Na dukkah korenie:

Postup

Žádné viditelné produkty

Pistácie, lieskové a vlašské orechy vložte na panvicu a zvoľna nasucho opekajte, kým nezačnú voňať a nebudete počuť praskajúci zvuk. Počas opekania orechy prehadzujte, aby sa nepripálili a nezhorkli. Po chvíli pridajte sezam (môžete použiť biely, čierny, alebo ich zmiešať) a opäť párkrát prehoďte.

Opekajte 1–2 minúty, kým nezačne sezam zlátnuť. Potom stiahnite z platne a nechajte úplne vychladnúť. Pokiaľ ste použili nelúpané lieskové orechy, bude sa z nich odlupovať šupka. Dajte si tú prácu, oriešky pozbierajte a šupku z nich odstráňte medzi dlaňami. Môžete ich tiež upiecť samostatne.

Orechy po vychladnutí prudko rozmixujte najemno. Nemixujte ešte vlažné orechy a nemixujte orechy ani príliš dlho, aby nezačali púšťať olej a zmes zostala sypká.

Koriander, rímsku rascu a fenikel nasucho opekajte na panvici, aby korenie začalo pekne voňať Nechajte vychladnúť, a potom rozdrvte najemno v mažiari alebo rozmixujte.

Orechy premiešajte s korením, soľou a čiernym korením. Podľa chuti pridajte mrazom sušenú mätu. Hotovú zmes uzavrite do vzduchotesnej nádoby, aby sa žiadna z vôní dukkah korenia nestratila. Takto uskladnené spotrebujte do 1 mesiaca.

dukkah koření recept
kořenicí směs dukkah

Ako použiť dukkah korenie

Egyptskou koreniacou zmesou dukkah môžete dochutiť šaláty, avokádové toasty, vajcia, pečené zeleninové hranolky a ďalšie zeleninové pokrmy, hummus aj klasické nátierky. Skvele doplní aj Budha bowl alebo krémové omáčky.

Budha bowl s dukkah korením a tahini dipom

Ingrediencie na 1 porciu

Buddha bowl

  • 1 menší batát
  • 50 g tofu
  • 2 hrste šalátu
  • hrsť varených fazúľ (červených)
  • ¼ cukety
  • 1 menšia mrkva
  • ¼ avokáda

Tahini dip

  • ½ lyžice tahini
  • 2 lyžice vody
  • ½ lyžice citrónovej šťavy
  • štipka soli

Tip! Neviete, ako na domáce klíčenie? Máme pre vás jednoduchý návod!

orient koření recepty
dukkah koření orient

Postup prípravy

Olúpaný batát nakrájajte na kocky (cca 2×2 cm). V mise zľahka pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Premiešajte a rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie.

Slabé plátky tofu zľahka potrite olivovým olejom a položte vedľa batátov na plech. Ľahko osoľte a poprášte mletým zázvorom, rímskou rascou a paprikou. Pečte pri 200 °C 15–20 minút.

Do hlbokého taniera alebo misky vyskladajte fazuľu a zeleninu (natrhaný šalát, cuketu nakrájanú na prúžky, rezančeky z mrkvy), avokádo a klíčky. Pridajte opečené batáty a tofu. Na záver pokvapkajte tahini dresingom a posypte dukkah korením.

Dobrú chuť!

Recept a foto:  @zdrave_zivena

Pozvite do kuchyne vône a chute z celého sveta

Žádné viditelné produkty

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?