60 minút
1 beránok
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 3 vajcia
- 120–150 g xylitolu
- 250 g mäkkého tvarohu
- 60 ml kokosového oleja
- 1–2 lyžičky citrónového púdru alebo nastrúhaná kôra z ½ väčšieho citróna
- 1 lyžička vanilkovej pasty alebo vanilkového extraktu
- 100 g mandľovej múky
- 80 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 80 g svetlej špaldovej hladkej múky (alebo pšeničnej)
- 1 kypriaci prášok do pečiva bez fosfátov
- štipka soli
- maslo na vymazanie formy a hrubá múka na vysypanie
Postup
Vajcia s xylitolom vyšľahajte do hustej peny. Trvá to len chvíľočku.
Do vaječnej zmesi vmiešajte tvaroh, rozpustený (ale nie horúci) kokosový olej, citrónový púder alebo kôru a vanilkovú pastu.
Dobre premiešanú tekutú zmes zmiešajte s mandľovou a špaldovou múkou, kypriacim práškom a štipkou soli.
TIP! Špaldovú múku môžete použiť len celozrnnú, alebo naopak svetlú, či ju nahradiť pšeničnou. Záleží na vašich preferenciách a chuti.
Cestom naplňte vymastenú a vysypanú formu na baránka. Cesto zhora uhlaďte vareškou a zospodu formu párkrát poklepte (môžete klepnúť o stôl), aby si cesto do formy dobre sadlo a vo vnútri nevznikli žiadne bubliny, ktoré by baránka deformovali.
Pečte pri 170 °C 50 minút. Po upečení nechajte baránka asi 15–30 minút chladnúť vo forme a potom ho opatrne vyklopte na tácku.
TIP! Po vychladnutí môžete baránka pocukrovať alebo poprášiť citrónovým púdrom. Oči ľahko vyrobíte z mandlí alebo čokoládových kôstok. Potom už len pridať veľkonočnú mašličku a šibači môžu klopať na dvere.
Recept a foto: @zdrave_zivena