Májové nákupy 🤩 ZĽAVA 15% na všetko s kódom: MAJOVEDNI 🚚💨 Navyše DOPRAVA ZADARMO od 12 € 📦

Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Veľkonočný mazanec

24. 3. | 13772× prečítané


Na Vianoce vianočku, na Veľkú noc mazanec. Kto by si dokázal jarné sviatky predstaviť bez tejto sladkej pochúťky? Je nadýchaný ako obláčik, vláčny, jemný a v ústach zanechá krásne sladkú chuť. Upečte si s nami ten najlepší veľkonočný mazanec. Veríme, že vám zachutí natoľko, že ho budete piecť nielen na Veľkú noc, ale po celý rok.

Zdieľať



Veľkonočný mazanec
60 minút
8–10 porcií

Čo budete potrebovať?

Na cesto:

  • 350 g hladkej múky
  • 150 ml vlažného mlieka
  • 50 g cukru
  • 20 g čerstvého droždia
  • 3 žĺtky
  • 80 g mäkkého masla
  • 2 lyžice medu 
  • lyžička pomarančovej kôry 
  • kvapka lieskoorieškovej arómy 
  • štipku soli 
  • 20 g hrozienok 
  • 40 g mandľových kúskov 

Na dozdobenie:

  • 30 g plátkových mandlí 
  • vajce

Postup

Najprv musíme nechať vzísť kvások. Ideálna k tomu bude priamo misa kuchynského robota. V nej zmiešame múku, cukor a štipku soli, premiešame a urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažné mlieko a nadrobíme droždie. Droždie v mlieku zľahka premiešame a misu prikryjeme utierkou, aby bolo kvásku pekne teplo. Chvíľu počkáme, než vzíde. Bude mu stačiť okolo 10 minút.

Ku kvásku pridáme žĺtky, maslo a med a hnetieme cesto asi 5 minút v robote. Pre neodolateľnú vôňu pokvapkáme ešte lieskovoorieškovým extraktom a pridáme lyžičku pomarančovej kôry. Mmmm!

Potom pridáme hrozienka a kúsky mandlí a ďalších 5 minút všetko poriadne miesime. Hotové cesto prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť. Až nám cesto v mise pekne narastie, vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujeme do tvaru okrúhleho bochníka. Bochník presunieme na plech, prikryjeme utierkou a necháme posledných 60–80 minút kysnúť.

A je čas na zdobenie! Mazanec potrieme vajcom a pre trošku chrumkavosti ho posypeme plátkami mandlí. Pečieme v predhriatej rúre na 160 °C asi 40 minút.

Velikonoční mazanec
Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?