60 minút
8–10 porcií
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 350 g hladkej múky
- 150 ml vlažného mlieka
- 50 g cukru
- 20 g čerstvého droždia
- 3 žĺtky
- 80 g mäkkého masla
- 2 lyžice medu
- lyžička pomarančovej kôry
- kvapka lieskoorieškovej arómy
- štipku soli
- 20 g hrozienok
- 40 g mandľových kúskov
Na dozdobenie:
- 30 g plátkových mandlí
- vajce
Postup
Najprv musíme nechať vzísť kvások. Ideálna k tomu bude priamo misa kuchynského robota. V nej zmiešame múku, cukor a štipku soli, premiešame a urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažné mlieko a nadrobíme droždie. Droždie v mlieku zľahka premiešame a misu prikryjeme utierkou, aby bolo kvásku pekne teplo. Chvíľu počkáme, než vzíde. Bude mu stačiť okolo 10 minút.
Ku kvásku pridáme žĺtky, maslo a med a hnetieme cesto asi 5 minút v robote. Pre neodolateľnú vôňu pokvapkáme ešte lieskovoorieškovým extraktom a pridáme lyžičku pomarančovej kôry. Mmmm!
Potom pridáme hrozienka a kúsky mandlí a ďalších 5 minút všetko poriadne miesime. Hotové cesto prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť. Až nám cesto v mise pekne narastie, vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujeme do tvaru okrúhleho bochníka. Bochník presunieme na plech, prikryjeme utierkou a necháme posledných 60–80 minút kysnúť.
A je čas na zdobenie! Mazanec potrieme vajcom a pre trošku chrumkavosti ho posypeme plátkami mandlí. Pečieme v predhriatej rúre na 160 °C asi 40 minút.