70 minút
7–10 kusov
Čo budete potrebovať?
Na odpaľované cesto:
- 180 g polohrubej múky
- 6 vajec
- 240 ml vody
- 125 g masla
- 1 lyžica kryštálového cukru
- ½ lyžičky soli
Na krém:
- 500 ml mlieka
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- 150 g kryštálového cukru
- 30 g hladkej múky
- 30 g Zlatého klasu (vanilkový prášok na prípravu krémov)
- 500 ml smotany na šľahanie
Na karamelovú polevu:
- 150 g krupicového cukru
- 100 ml smotany na šľahanie
- lyofilizované maliny na posypanie
Postup
Do hrnca dáme vodu a maslo nakrájané na kocky a privedieme do varu. Pridáme cukor, soľ a múku. Miešame, kým sa cesto nespojí, a následne ho odpaľujeme približne 2–3 minúty. Cesto necháme mierne vychladnúť a potom postupne primiešavame vajíčka. Odpaľované cesto naplníme do cukrárskeho kornútka a na plechu, ktorý je vyložený papierom na pečenie vytvoríme kruhy. Pečieme na 180 °C približne 20 minút.
Z mlieka, vajec, cukru, múky a Zlatého klasu si uvaríme puding. Hotový puding zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho v chladničke stuhnúť. Smotanu vyšľaháme do polotuha a vmiešame do pudingu. Pokiaľ milujete kyselkavú chuť malín, vmiešajte malinový prášok tiež do náplne. Krásne ju osvieži!
Teraz je čas na karamelovú polevu. Cukor za stáleho miešania pomaly zahrievame, až sa sfarbí dozlatista. Potom ho zalejeme smotanou a na miernom plameni vymiešame hustú a hladkú polevu. Ak náhodou príliš zhustne, prilejte ešte trochu smotany.
Vychladnuté veterníky rozkrojíme napoly. Vrchné korpusy namočíme v karamelovej poleve, posypeme lyofilizovanými malinami a necháme polevu stuhnúť. Na spodný korpus nanesieme cukrárskym kornútom pudingový krém a priklopíme horným dielom.

Recept a foto: @skatulkavkuchyni