60 minút
20–25 kúskov
dokonalý jedlý darček
Čo budete potrebovať?
Na korpus:
- 50 g horkej čokolády
- 20 g kokosového tuku
- 70 g pekanových orechov
- 40 g jemných ovsených vločiek
- 15 g kakaa
- 150 g datľovej pasty
Na kokosovo-malinovú náplň:
- 150 g kešu orechov vopred namočených vo vode (aspoň 3 h)
- 20 g lyofilizovaných malín
- 60 g strúhaného kokosu
- 150 g kokosového mlieka
- 50 g čakankového sirupu
Na polevu:
- 150 g horkej čokolády
- 30 g ruby čokolády
- kokosový tuk
Postup
Čokoládu na korpus rozpustite vo vodnom kúpeli spoločne s kokosovým tukom. Neviete, ako správne na to? Pomôže vám náš podrobný návod Ako rozpustiť čokoládu.
Pekanové orechy a ovsené vločky rozmixujte najemno. Potom do mixéra pridajte kakao, na menšie kúsky natrhanú datľovú pastu a rozpustenú čokoládu. Ešte chvíľu mixujte, aby sa ingrediencie prepojili.
Hmotu preložte na rovnú podložku vyloženú papierom na pečenie. Prikryte druhým hárkom papiera a rozvaľkajte na štvorec alebo obdĺžnik (cca 20×25 cm) hrubý maximálne 0,5 cm. Uložte do mrazničky aspoň na pol hodiny.
Lyofilizované maliny nasypte do mixéra a rozmixujte najemno. Pokiaľ si chcete ušetriť prácu, môžete rovno použiť malinový prášok nebo drvinu. Pridajte strúhaný kokos a ešte krátko premixujte. Následne presypte do misy.
Kokosové mlieko vložte do teplého vodného kúpeľa, aby sa prepojila hustá časť s vodnatou. Premiešajte.
Kešu orechy si vopred namočte do vody (aspoň na 3 hodiny). Sceďte, prepláchnite vodou a nechajte odkvapkať. Nasypte kešu do mixéra a mixujte, kým nezačne byť zmes hutnejšia, pripomínajúca pastu. Pridajte kokosové mlieko, čakankový sirup a rozmixujte dohladka.
Všetky ingrediencie na kokosovo-malinovú náplň v mise dobre premiešajte varechou. Rozotrite zmes na vychladený korpus do vrstvy asi 1 cm a uložte naspäť do mrazničky aspoň na pol hodiny.
Zvyšok horkej čokolády určenej na polevu kokosových rezov rozpustite vo vodnom kúpeli spolu s menšou lyžičkou kokosového oleja.
Medzitým vytiahnite z mrazničky stuhnutý korpus a rozkrájajte ho na kocky ľubovolnej veľkosti. My sme zvolili veľkosť „tak akurát do úst“. Kocky máčajte alebo polievajte rozpustenou čokoládou, a potom ich opäť uložte do mrazničky.
Blížime sa do finále! Zatiaľ čo poleva tuhne, rozpustite aj ruby čokoládu (tentokrát bez pridaného tuku) a ozdobte kocky pramienkami. Pomôcť si môžete napríklad lyžičkou.
A je hotovo! Kokosovo-malinové kocky uchovávajte v chladničke.
Zabaľte pralinky do peknej krabičky a venujte ich ako darček od srdca – napríklad na Valentína.
Recept a foto: @zdrave_zivena