60 minút
25-30 kusov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 50 g strúhaného kokosu
- 100 g kryštálového cukru
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
- 2 vajcia
- 80 ml repkového oleja
- 200 ml mlieka
Ganache:
- 200 g bielej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie
Na ozdobu:
- 200 g bielej čokolády
- 200 g horkej čokolády
- 200 g ruby čokolády
- ľubovoľné mleté orechy, lyofilizované ovocie, kúsky mliečneho karamelu
Postup
- Začnite s prípravou ganache z bielej čokolády - smotanu pomaly zahrejte v menšej rajnici pod bod varu a následne ju nalejte na kúsky čokolády. Spoločne miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nespojí sa smotanou. Chvíľku to trvá, ale nakoniec vám vznikne krásne hladký krém. Ten dajte odpočinú to chladničky aspoň na hodinu, ideálne počas tejto doby párkrát premiešajte.
- Na cesto spolu najprv vo väčšej mise prešľahajte obe vajcia s mliekom, olejom a cukrom. Až sa všetky suroviny spoja, pridajte aj ostatné sypké suroviny - múku, kokos, prášok do pečiva a štipku soli. Opäť spoločne miešajte, aby vám vzniklo hladké cesto. To nalejte na plech s papierom na pečenie o veľkosti 20x30cm a dajte piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov zhruba na 30 minút, kým nezačne cesto zlátnuť.
- Po upečení nechajte korpus úplne vychladnúť a následne ho celý rozdrobte na čo najmenšie kúsočky - môžete si pomôcť mixérom, ale zvládnete to ľahko aj rukami. Potom k rozdrobenému korpusu pridajte pripravenú vychladnutú čokoládovú ganache a rukami vypracujte kompaktné cesto, z ktorého pôjdu tvarovať guličky. Pokiaľ by bolo cesto príliš drobivé, môžete pridať pár kvapiek smotany, ak naopak príliš mazľavé, pomôžte si trochou kokosu.
- Z pripraveného cesta tvarujte guličky s priemerom cca 3cm a skladajte ich ideálne na plech s papierom na pečenie - ten následne presuňte do chladničky a nechajte tam guličky 20 minút odpočívať.
- Na finálne ozdobenie rozpustite vybranú čokoládu vo vodnom kúpeli. Najprv do čokolády namočte špičku tyčinky na tortové lízanky (prípadne hrubú špajľu) a na tú potom napichnite pripravenú tortovú guľôčku. Tú následne ponorte do čokolády, aby bola zo všetkých strán obalená, nechajte odkvapkať a ozdobte podľa svojej fantázie. Použiť môžete akékoľvek nasekané orechy, krásne vyzerajú napríklad pistácie alebo mandle, ďalej potom farebné lyofilizované ovocie, alebo aj kúsky mliečneho karamelu.
- Hotové cake pops nechajte v chlade stuhnúť, ideálne ich neklaďte, ale zapichnite tak, aby boli postavené vodorovne. Použiť na to môžete napríklad polystyrén alebo akékoľvek nádoby vysypané kryštálovým cukrom. A po zatuhnutí už si ich môžete vychutnávať, dobrú chuť!