Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
29.08.24 | 34461× prečítané
Zľava 6 € nad 60 € - kód: ZLAVA6 🌟 Zľava 8 € nad 80 € - kód: ZLAVA8
Povedal by si do mňa, že mám 70? Nie rokov, ale percent! A práve vďaka tomuto číslu som v spoločnosti vysoko vážená. V obchode nemusím nikdy dlho tvrdnúť a do špajze sa ani nestihnem dostať.
Tak táto horká čokoláda zaručene nahradí tie z bežných obchodov. Nenechajte sa zmiasť, napriek priaznivej cene je jej kvalita vysoká. Obsahuje minimálne 70 % kakaa a kúpou dokonca podporíte domáci trh. Dajte si len tak hrsť na zlepšenie dňa alebo ju použite na pečenie. Jej chuť je horká, ale zároveň jemne sladká.
Čokoláda sa vyrába v Dvore Králové, v závode s tradíciou už od roku 1992. Počas výrobného procesu je kladom veľký dôraz na jeho kvalitu a udržateľnosť. Každý deň chutná čokolády desať odborníkov, aby bol docielený ten najlepší produkt. Výsledkom je tak čokoláda plná intenzívnej chuti, s príjemnou vôňou a univerzálnym použitím. Chcete vedieť, ako sa čokoláda vyrába?
Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Vďaka strednej až vyššej tekutosti je čokoláda vhodná na polevy, ganache, ale aj na duté figúrky s tenkou stenou či pralinky. Pri vianočnom pečení na ňu určite nezabudnite, až budete hľadať čokoládu, do ktorej namočíte vaše linecké, trubičky alebo marokánky. A keď dostanete chuť na sladké, dajte si pár kúskov len tak – určite si pochutnáte.
Temperácia: Ideálna teplota pre rozpustenie 45 až 50 °C, schladenie 28,5 °C a použitie pri 31 až 32 °C.
V plode (struku) kakaovníka sa nachádzajú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50. Trvá približne 5–6 mesiacov, než sú pripravené na zber. Tieto kakaové struky majú bežne červenú alebo žltú farbu. Zber sa robí dvakrát ročne a bôby sa z kakaového struku musia vybrať ručne. Uvoľnené bôby sa následne fermentujú päť až sedem dní pri teplote 38–50 °C. Fermentáciou dochádza k zamedzeniu klíčenia semien, dochádza k chemickým a biologickým zmenám a znižuje sa trpká chuť bôbov. V dôsledku oxidácie trieslovín vzniká červenohnedá farba. Semená sa ďalej sušia na obsah vody 6–8 %, a to buď na slnku, alebo v sušiarňach.
Následne sa bôby triedia podľa ich kvality a putujú do tovární na čokoládu, kde sa ďalej spracovávajú. Kakaové bôby sa triedia, čistia a potom sa pražia pri teplote 130–150 °C počas 10–35 minút. Pražením získavajú bôby vytúžené čokoládové aróma, farbu a tiež dochádza k prasknutiu osemenia a následnému oddeleniu zrna. Pražené bôby sa môžu alkalizovať (odkysliť) uhličitanom draselným, sodným alebo vápenatým. Alkalizáciou dochádza k zlepšeniu chuťových vlastností, k tmavšiemu sfarbeniu a zjednodušeniu získavania kakaového masla. Následne sa bôby drvia a oddeľujú sa od nich šupky a klíčky. Takéto bôby sú pripravené na ďalší proces a tvorbu rôznych kakaových produktov, ako sú napríklad kakaová hmota, maslo, prášok alebo čokoláda.
Recenzie návštevníka
Výborná čokoláda! Oceňuji veganské složení! Často využívám při pečení a zdobení muffinů.
veganské složení
Recenzia nakupujúceho
Tahle čokoláda je opravdu vynikající! Hořká, lehce kyselkavá, sametová textura, krásně vyvážená intenzivní chuť! Stačí pár kousků.
Recenzie návštevníka
Výborná čokoláda! Oceňuji veganské složení! Často využívám při pečení a zdobení muffinů.
veganské složení
Recenzia nakupujúceho
Tahle čokoláda je opravdu vynikající! Hořká, lehce kyselkavá, sametová textura, krásně vyvážená intenzivní chuť! Stačí pár kousků.
Recenzia nakupujúceho
Vynikající! V nekterych cítím takovou hořkost a pachuť a touto jsem velice mile překvapena. Ještě by ve Dvoře Králové mohli vyrábět pres 80procentní a byla bych nejspokojenejsi.:)
Bez přidané sušené syrovátky, což je super při mé intoleranci laktózy.