Čo sa v článku dozviete
Prečo patria mandle medzi najzdravšie potraivny na svete?
Mandle sú zdrojom širokej škály minerálnych látok, medzi ktoré patrí napríklad mangán, horčík, meď, vápnik a fosfor. Okrem toho majú vysoký obsah vlákniny, ktorá napomáha k správnemu tráveniu. Obsahujú vitamín E, významný antioxidant, a vitamín B2 dôležitý pre náš metabolizmus.
50% hmotnosti jadier mandlí tvoria tuky. Medzi tie patria napríklad aj mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré v ľudskom tele pomáhajú znižovať koncentráciu nezdravého LDL cholesterolu, ktorý má na svedomí zanášanie tepien. Mandle obsahujú cukor v nízkych koncentráciách a majú nízky glykemický index, sú preto vhodné aj pre diabetikov. Dôležité sú fenolové zložky, pretože majú významné antioxidačné účinky a pôsobia ako ochrana voči nežiadúcim reakciám v ľudskom organizme.
Čo sú fenoly a prečo sú dôležité pre náš organizmus?
Fenoly sa vo veľkom množstve nachádzajú takmer vo všetkých rastlinách. V šupke mandlí nájdeme flavonoidy a fenolové kyseliny, ktoré v laboratórnych podmienkach preukázali antioxidačnú aktivitu voči mnohým druhom voľných radikálov. Fenolové látky v mandliach preukázali v spojení s vitamínom C a E ešte silnejšiu antioxidačnú aktivitu, než v samostatnej podobe. Štúdie ukázali, že práve fenoly obsiahnuté v mandliach priaznivo pôsobia proti rastu a množeniu vírusov a baktérií.
Antivirotická aktivita
Polyfenoly v mandliach, napríklad kaempferol a kvercetín, sú účinné v boji proti vírusom. Medzi také patria napríklad vírus chrípky a herpes simplex vírus HSV-1 a HSV-2, ktoré u človeka spôsobujú infekcie pokožky. Polyfenoly zabraňujú prichytenie vírusu na zdravé bunky a taktiež zabraňujú množeniu vírusov.
Fenoly prítomné v šupke mandlí sú atraktívnym kandidátom na vývoj nových prírodných antivirotík.
Antimikrobiálna aktivita
Flavonoidy obsiahnuté v mandliach sú zase účinné proti rade patogénov prenosnými potravinami. Extrakty z mandlí pôsobia proti spektru baktérií, ako napríklad Salmonella enterica var. Typhimurium. Najvyšší antibakteriálny potenciál je predovšetkým v prírodných mandliach so šupkou, pretože množstvo prítomných flavonoidov v šupke je desaťkrát vyšší ako v mandliach blanšírovaných (bez šupky). Vplyv týchto látok na bakteriálne bunky obvykle spôsobí poškodenie ochrannej membrány a narušenie genetickej informácie, čím zabraňujú rastu a množeniu baktérií.
Čisté formy flavonoidov z mandľovej šupky by sa dali v budúcnosti využiť ako prírodné konzervačné látky v potravinách. Antimikrobiálne vlastnosti flavonoidov môžu byť tiež využité pre vývoj nových antibiotík.
Ak budeme jesť mandle, budeme odolní voči chorobám?
Odpoveď je áno aj nie a to preto, že správnou vyváženou stravou plnú antioxidantov dosiahneme zvýšenej imunity, ktorá bojuje práve proti chorobám zvonku. Že nám mandle pomôžu zbaviť sa chrípky, ale nie je pravda. Treba brať do úvahy, že všetky výskumy zmienené vyššie sa robili na látkach o vysokej koncentrácii, ak by ste teda chceli docieliť výsledkov spomínaných v štúdii, museli by ste zjesť kilá mandlí denne. Všetkého ale veľa škodí a práve u stravy by sme sa mali držať hesla „menej znamená viac“. Jedno je ale isté – ak zaradíte mandle do svojho jedálnička, mrazivé počasie už vašu imunitu len tak neprekvapí.