Pepermint lyofilizovaný (mrazom sušený) kúsky
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Rozmarín lyofilizovaný (mrazom sušený) kúsky
Informácie a výživové hodnoty
Mäta, pepermint, vetrové korenie alebo balsam, všetky tieto názvy označujú jedinú bylinu, mätu piepornú. Jej listy obsahujú silicu s mentolom, menthonom a ďalšími látkami, napríklad trieslovinami, flavonoidami alebo kyselinou octovou, vďaka ktorým má mäta svoju sviežu, chladivú vôňu a blahodarné účinky na tráviace ústrojenstvo. Využitie mätových lístkov je veľmi všestranné - od drinkov, tort, omáčok, šalátov až po zmrzlinu, ktorá vás v lete osvieži ako žiadna iná.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- je hybridom mäty vodnej a mäty klasnatej
- mätový čaj pôsobí proti nespavosti a bolestiam hlavy
- môžete ho použiť ako prírodné ochucovadlo
- pravdepodobne pochádza zo západnej Európy, teraz sa pestuje v miernom podnebí po celom svete
- skladujte pri 15 °C s nulovou vlhkosťou vzduchu
Zloženie | 100% rozmarín |
Krajina pôvodu | Litva |
Trvanlivosť | 3-8 mesiacov |
Balenie | dóza s viečkom |
Typ sušenia | sušenie mrazom |
Veľkosť | 25 g |
Úprava | kúsky rozmarínu |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
"Mrazom sušené suroviny vnímam ako budúcnosť potravín. Sú chuťovo ako čerstvé, dajú sa čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby, zachovávajú si nutričné hodnoty a v neposlednom rade sú mnohonásobne skladnejšie a trvácnejšie ako v čerstvej podobe. Pri správnom skladovaní vydržia aj roky, kdežto čerstvé ovocie a zelenina bez aditív plesnivejú a kazia sa už po pár dňoch. Nezáleží tak na sezóne, lyofilizované suroviny môžem mať celý rok v rovnakej kvalite."
Ako sa suroviny sušia mrazom?
Lyofilizácia, alebo inak sušenie mrazom, je metóda založená na sublimácii zamrznutej vody za nízkej teploty a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (pára), bez toho, aby došlo k premene na kvapalnú fázu (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia medzi teplotami -55 až -100°C. Keby sme pri sušení nezabezpečili dostatočne nízky tlak, dopadlo by to rovnako, ako by sme suroviny varili pri 100 °C - výsledný produkt by stratil všetky vlastnosti, vďaka ktorým je tak jedinečný.
Použitie
- na ochutenie jedál, hlavne rýb a kuchyne blízkeho východu
- do zmrzliny a limonád
- na prípravu horúcich nápojov
- na pečenie
- do domácich chladivých mastí
Tip
Vyskúšajte si pripraviť vegan cestoviny spolu s našimi koreninami!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bielkoviny | g |
Soľ | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.