Upozornenie: Z dôvodu prechodu na nový systém je pre prihlásenie nutné obnoviť si heslo.

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako pripraviť domáci vanilkový extrakt?

12. 8. | 113× prečítané | 5 minut čítanie


Dokonale voňavá, ľahko exotická, s výraznou chuťou. To je pravá vanilka. Zabudnite na umelo navoňané výrobky, ktoré vanilku videli len na ilustračnej fotke. Poodhaľte s nami tajomstvá pravej vanilky a pripravte si ten najsilnejší vanilkový extrakt doma – nie je to nič náročné, stačí len začať včas. Prevedieme vás receptom krok za krokom a na záver pridáme zaujímavosti o vanilke. Mmmm, to je vôňa!

Zdieľať



Ako pripraviť domáci vanilkový extrakt?

Čo sa v článku dozviete:

Vanilková aróma, alebo radšej extrakt?

Vanilkovú arómu kúpite v obchodoch často lacnejšie ako kvalitný extrakt, pretože je potrebné menej vstupnej suroviny. Tú je navyše možné úplne nahradiť synteticky namnoženými vonnými látkami. Neviete si rady, čo je lepšie? Extrakty a arómy nás svojou vôňou neobalamutili – poriadne sme ich preskúmali aj oňuchal, a vy si tak môžete prečítať, čo skrývajú za omamnými závojmi.

Vanilka sama o sebe je dokonca tak aromatická, že nie je problém si z nej vyrobiť dokonale voňavý extrakt aj doma. Na rozdiel od takých čučoriedok alebo melónu, z ktorých by ste doma vonné látky nedostali, aj keby ste sa snažili akokoľvek, silný vanilkový extrakt môžete vyčarovať takmer bezpráce. Vanilka navyše nie je hviezdou len na Vianoce, hoci ju máme s vianočnými sviatkami neodmysliteľne spätú. Napríklad taký vanilkový krém s pravým extraktom v narodeninovej torte očarí oslávenca aj uprostred júla!

Domáce extrakty sa ale dajú vyrobiť aj z iných aromatických surovín. Môžete skúsiť škoricový, mätový, citrónový a pomarančový alebo mandľový. U mäty, citrónu a pomaranča ale po čase potrebnom na vylúhovanie pôvodnú surovinu vyhoďte a nechajte vnútri fľaštičky len výslednú tekutinu. Dôležité je tiež strážiť kvalitu vstupnej suroviny – jesť výluh z chemicky ošetrenej pomarančovej kôry by ste asi nechceli, na škoricový extrakt zase používajte len tú pravú škoricu. Že neviete, ako ju spoznať? Poradíme!  

Domácí vanilkový extrakt
Z vanilky si vďaka jej výraznej aróme môžete pripraviť extrakt aj doma.

Výhody vanilkového extraktu

V receptoch sa často stretávame s tým, že kuchári a kuchárky dávajú ako záverečnú voňavú bodku do jedla vanilkový extrakt alebo arómu. Veľa domácich kuchárov tento krok jednoducho preskakuje, v horšom prípade nahrádza kvalitné produkty vanilínovým cukrom alebo umelými arómami. Prečo je to zle?

Verte, neverte, aj kvapka kvalitného vanilkového extraktu dokáže viac ako dva sáčky vanilinového cukru a celá lyžička potom nahradí aj polovicu čerstvého struku! Dodá vášmu jedlu dokonalú vôňu a chuť, dokáže pozdvihnúť aj obyčajný krém na kulinársky zážitok a podčiarkne celé jedlo ako povestná záverečná čerešnička.

Naviac je vanilkový extrakt trvanlivý produkt, vydrží vám v špajze aj niekoľko mesiacov a vy tak budete mať vždy po ruke čarovnú formulu na najvoňavejšie torty a koláčiky.

Domácí vanilkový extrakt
Vanilkový extrakt vzniká lúhovaním vanilkových strukov v alkohole.

Ako si vyrobiť domáci vanilkový extrakt

Hoci to znie ako zložitý chemický proces, vyrobiť si vanilkový extrakt doma nie je žiadna veda. Jedná sa vlastne o obyčajné lúhovanie. Akýkoľvek extrakt totiž vzniká macerováním suroviny v rozpúšťadle (najčastejšie v alkohole).

Žiadne záludnosti nehľadajte, stačí si pamätať jednoduché pravidlo troch. Na prípravu budeme potrebovať 3 veci, postup má 3 základné kroky, príprava bude trvať približne 3 minúty a počkáte si 3 mesiace.

Ingrediencie:

  1. 3 vanilkové struky
  2. 200 ml kvalitného alkoholu
  3. uzatvárateľná a dobre tesniaca nádoba

Postup:

  1. Vanilkové struky rozrežeme pozdĺžne napolovicu a nakrájame ich na menšie kusy.  
  2. Kusy vložíme do vyčistenej nádoby, zalejeme alkoholom a dobre uzatvoríme.
  3. Skladujeme v tme, občas jemne pretrepeme a po 3 mesiacoch môžeme extrakt použiť. 
  • Doba prípravy: 3 minúty
  • Doba lúhovania: 3 mesiace
Domácí vanilkový extrakt postup

A teraz trošku podrobnejšie

Aké vanilkové struky vybrať?

Vyberajte čo najkvalitnejšie struky. Vo Světě plodů nájdete vanilku z rôznych častí sveta, všetky v perfektnej kvalite. Cez nášho nákupcu Toma totiž neprejdú žiadne slabé kusy.

Ponúkame vanilku z Indonézie, ktorá vonia po kvetoch a čerešniach, najznámejšiu a najžiadanejšiu Bourbon vanilku z Madagaskaru, a to dokonca vo variante pre gurmánov a tiež pre všetkých, ktorí hľadajú len a len prémiovú kvalitu! Na prípravu extraktu sa hodia vanilkové struky z Papuy Novej Guiney. Chuťou majú blízko k tým indonézskym, sú ale trošku dlhšie a suchšie, čo je pre výrobu extraktu ideálne.

Načítám

Ako si všetko priraviť na lúhovanie?

Vanilkové struky pred lúhovaním nie je potreba nijak umývať alebo inak ošetrovať. Pozdĺžne ich rozrežte na pol a nakrájajte na menšie kusy – záleží aj na veľkosti nádoby, v ktorej budete extrakt pripravovať. Struky totiž musia byť kompletne ponorené v alkohole.

Fľaštička či nádobka, v ktorej budete extrakt uchovávať, musí byť uzatvárateľná a pred použitím perfektne vymytá a ideálne aj prevarená. Aj keď sa pri lúhovaní používa alkohol, neradno podceňovať hygienu. Nádoba musí dobre tesniť.

Domácí vanilkový extrakt
Vanilkové struky musia byť v alkohole ponorené celé. Nádobku starostlivo uzatvorte.

Aký alkohol použiť?

Alkohol by mal mať aspoň 40 %. Na domáce vanilkové extrakty sa najčastejšie používa vodka – má totiž neutrálnu chuť, takže výsledný extrakt bude chutiť čisto vanilkovo. Vyberte si nejakú kvalitnú. Pokiaľ chcete extrakt ozvláštniť alebo mu pridať extra chuť, zalejte struky brandy alebo bourbonom.

Kde extrakt skladovať?

Počas doby, kedy sa vanilkové struky lúhujú, nechávajte extrakt na chladnom tmavom mieste. Položiť ho môžete do chladničky, ak máte chladnú špajzu, nechajte ho pokojne aj tam. Extrakt by ste mali po dobu vyzrievanie zhruba raz týždenne pretrepať

Ako vanilkový extrakt použiť?

Vanilkový extrakt je možné použiť už za približne 8 týždňov, ideálne je ale počkať aj 3 mesiace alebo dlhšie. Čím dlhšie necháte struky v alkohole máčať, tým silnejší extrakt bude. Po tejto dobe môžete obsah prefiltrovať cez plátno a preliať do nového čistého pohára.

Parádu urobí vo všetkých vanilkových krémoch, sušienkach aj zákuskoch. Použiť ho môžete aj inam než do pečenia. Dodá chuť napríklad koktailom so základom z bourbonu alebo whisky, prevonia kávu alebo dovedie k dokonalosti sladký sirup na palacinky.

Domácí vanilkový extrakt postup
Vanilkový extrakt je možné použiť už za približne 8 týždňov, ideálne je ale počkať aj 3 mesiace alebo dlhšie. Čím dlhšie necháte struky v alkohole máčať, tým silnejší extrakt bude. Po tejto dobe môžete obsah prefiltrovať cez plátno a preliať do nového čistého pohára. Parádu urobí vo všetkých vanilkových krémoch, sušienkach aj zákuskoch. Použiť ho môžete aj inam než do pečenia. Dodá chuť napríklad koktailom so základom z bourbonu alebo whisky, prevonia kávu alebo dovedie k dokonalosti sladký sirup na palacinky.

Vedeli ste, že…?

  • Vanilka je vlastne plod exotickej orchidey.
  • Okrem vanilinu obsahuje až 200 ďalších aromatických látok.
  • Harmonizuje myseľ – jej vôňa má na nás ukľudňujúce účinky.
  • Patrí medzi najdrahšie korenia na svete.
  • Kvitne len krátko a ak v priebehu tejto doby nedôjde k opeleniu, nevyrastie struk.
  • Medzi najcennejšie druhy patrí aj vanilka zvaná Bourbon.
  • Najkvalitnejšie struky môžu mať až 20 centimetrov.

Hotový domáci vanilkový extrakt taktiež poteší ako darček. Stačí si na neho pripraviť ozdobnú nádobku a spomenúť si na narodeniny, meniny, výročie alebo Vianoce včas. Tak hurá na to!

Nestíhate domácu prípravu? Máme riešenie:

Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?