Upozornenie: Z dôvodu prechodu na nový systém je pre prihlásenie nutné obnoviť si heslo.

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako spoznať kvalitnú škoricu

19. 5. | 71× prečítané | 4 minuty čítanie


Škorica je od pradávna ceneným korením, bez ktorého sa nezaobíde veľa receptov naprieč kuchyňami z celého sveta. A nie je sa čomu diviť – k jedinečnej chuti a vôni nesmieme zabudnúť prirátať zdraviu prospešné látky, ktoré škorica obsahuje. Druhov škorice však existuje viac a líšia sa vlastnosťami aj zložením. V tomto článku vám poradíme, ako spoznáte pravú škoricu. Tá je totiž najchutnejšia, najvoňavejšia a predovšetkým najzdravšia.

Zdieľať



Ako spoznať kvalitnú škoricu

Čo sa v článku dozviete:

Ako spoznať tú pravú

Čo to vlastne škorica je? Ide o sušenú kôru stálezeleného exotického stromu škoricovníka. Táto kôra sa počas sušenia balí do typických zvitkov, ktoré môžu byť následne ešte spracované na prášok, extrakt alebo napríklad olej. Odrôd škoricovníka je ale hneď niekoľko, a rovnako tak je aj niekoľko druhov voňavého korenia. Najdôležitejšie je rozlišovať medzi škoricou pravou a tými ostatnými.

Nepravá škorica

Na pultoch slovenských obchodov sa vo väčšine prípadov stretnete so škoricou cassia, ktorá sa najčastejšie pestuje v Číne, Indonézii, Vietname a ďalších krajinách juhovýchodnej Ázie. U škorice cassia sa zberá celá vrchná kôra škoricovníka. Počas tohto procesu dochádza často k znižovaniu kvality korenia, pretože sa spolu s vrchnou kôrou často spracováva aj jej nehodnotná časť a kúsky dreva. Chuť škorice cassia je ostrejšia a štipľavejšia, zvitky sú tmavo hnedé a na dotyk tvrdé. Majú tvar dutých jednovrstvových rúrok. Ak je však korenie namleté, býva pomerne ťažké druhy na prvý pohľad rozoznať.

Pravá škorica

Keď sa povie pravá škorica, máme na mysli korenie pochádzajúce zo škoricovníka cejlónskeho (cinnamomum zeylonicum). Okrem chuťových a aromatických vlastností spočíva rozdiel medzi pravou a nepravou škoricou v spôsobe zberu. U cejlónskej škorice sa spracováva len veľmi tenká vrstva vnútornej kôry. Najskôr je teda nutné precízne oškrabať vrchnú časť kôry až do miest, kde sa nachádza jej zhruba 1 mm hrubá primárna vrstva. Práve tá sa následne zberá a balí do jednotlivých vretien, ktoré sú zarolované podobne ako šúľaná cigara. Tieto tyčinky sú oproti ostatným druhom škorice veľmi krehké a ľahko ich rozdrvíte medzi prstami. Pravá škorica sa líši aj svetlejšou farbou. Vzhľad ale nie je to jediné, čo obe škorice odlišuje. Cejlónska škorica má naozaj delikátnu chuť, je sladkastá, jemná a dopĺňa ju jedinečná aróma, ktorá nesmie chýbať v mnohých pokrmoch či nápojoch.

Srovnání skořice
Ako spoznať tú pravú škoricu? Stačí sa riadiť jednoduchými signálmi.

Nenechajte sa v obchode nachytať

Hľadanie pravej škorice na pultoch obchodov môže byť pomerne náročná úloha. Veľakrát vám v tom nepomôžu ani údaje na obale, kde často vyčítate maximálne krajinu pôvodu. Pravá škorica pochádza len a iba zo škoricovníka cejlónskeho. Môže sa teda pokojne stať, že na balení bude ako krajina pôvodu uvedený Cejlón, ale korenie bude pochádzať z inej odrody škoricovníka. Nenechajte sa zmiasť ani obrázkami na obaloch, ktoré koľkokrát nezodpovedajú realite a sú len ilustračné. Istým vodítkom pre vás môže byť cena – tá je totiž u pravej škorice výrazne vyššia.

Ak potrebujete korenie v mletej podobe a nie ste si istí pôvodom, kúpte celé tyčinky a tie si doma nameľte. Alebo si jednoducho vyberte cejlónsku mletú škoricu priamo vo Světě plodů – je pravá, vonia a chutí priamo božsky. A navyše je v bio kvalite!

Cejlonská skořice
Cejlónska škorica zo Světa plodů je jemne namletá, a navyše v BIO kvalite.

Pozor na kumarín

Odlišnosti v chuti, vôni či štruktúre nie sú zďaleka jedinou príčinou, prečo by ste mali v kuchyni preferovať pravú škoricu. Hlavným dôvodom je obsah látky menom kumarín. Tento prírodný toxín spájajú vedecké výskumy s negatívnymi dôsledkami na pečeň, zrážanlivosť krvi, závratmi či bolesťami hlavy. Množstvo kumarínu v jednotlivých druhoch škorice sa pritom výrazne líši. Iba pravá cejlónska škorica tejto látky obsahuje len nízke množstvo, ostatné druhy majú naopak hladinu kumarínu vysokú. Denný príjem kumarínu by nemal byť vyšší ako 0,1 mg na 1 kg telesnej váhy.

tabulka srovnání skořice
Denný príjem kumarínu by nemal byť vyšší než 0,1 mg na 1 kg telesnej váhy.

V roku 2012 vyšla štúdia skúmajúca obsah kumarínu v škorici predávanej v českých obchodoch. Celkovo bolo meraniu podrobených 60 vzoriek od 12 rôznych značiek. Hladina kumarínu v „nepravej" škorici z Vietnamu, Indonézie, Indie či škorici, u ktorej nebola označená krajina pôvodu, bol v rozmedzí od 2,650 do 7,017 mg/kg. Oproti tomu jediná skúmaná vzorka pravej škorice z Cejlónu obsahovala kumarínu iba stopy pod úrovňou merateľnosti. 

Až budete nabudúce vyberať škoricu, už budete vedieť, ktorá je tá najlepšia! Nielen, že božsky chutí a prevonia váš dom hrejivo jemnou vôňou, navyše sa nemusíte báť si s ňou život poriadne okoreniť! Pravá škorica má totiž hneď niekoľko prínosov pre vaše zdravie! Je prospešná pre srdce, upokojuje myseľ a pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Tak kam si ju pridáte ako prvú?

Načítám

Zdroj dat

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?