Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 8951× prečítané
Hľadáš tú pravú vanilku pre výrobu domáceho extraktu? Tak už nehľadaj, našiel si ma! Jemná kvetinová vôňa s nádychom sladkého drievka je všetko, čo k životu potrebuješ!
Vanilkový struk sa vám môže javiť ako niečo neobvyklé, niečo s čím si neviete rady. Je úzky, podlhovastý a zvrásnený. Jeho spracovanie je však naozaj jednoduché, struk stačí narezať po jeho dĺžke a z obalu vylúpnuť semienka. Tie držia pekne pohromade a tvoria tuhú hmotu, nemusíte sa preto obávať neporiadku. Vanilkové struky vám v domácnosti poslúžia na množstvo rôznych spôsobov. Môžete nimi okoreniť svoje jedlo alebo si prevoňať domácnosť. Vysušený prázdny struk môžete vložiť do nádoby s cukrom, a dodať mu tak príjemné arómu.
Vanilkové struky Tahitensis z Papuy-Novej Guiney sú chuťovo veľmi podobné ich indonézskym susedom. Líšia sa ale hlavne vo veľkosti, táto varianta je oproti indonézskej trochu dlhšia; a tiež v obsahu vody – struky z Papuy-Novej Guiney sú suchšie, vďaka čomu sa dokonale hodia napríklad na výrobu extraktov alebo k macerovaniu v mlieku či smotane.
Prvými pestovateľmi vanilky boli ľudia z kmeňa Totonaků, ktorí žili na brehu Mexického zálivu, približne v miestach dnešného Veracruzu. Podľa totonacké mytológie za zrodením vanilky stojí príbeh nešťastnej lásky – princeznú na úteku popravili spolu s milencom. A tam, kde sa ich krv dotkla zeme, vyrástla liana s nádhernými kvetmi, ktorá neskôr dostala názov vanilka.
Vďaka španielskym cestovateľom sa potom rozšírila do celého sveta. Najkvalitnejší producenti vanilkových strukov sú na Madagaskare, v Mexiku a v Indonézii. Každý výrobca však používa iný druh vanilky aj spôsob sušenia, preto je tiež odlišná aj výsledná chuť – na Madagaskare sladká, z Mexika trochu korenistá a z Indonézie kvetinová. Výsledný produkt je však vzhľadovo rovnaký, čokoládovo hnedý až zdanlivo čierny struk. Kvalita však vyžaduje obete, a tak sú struky z týchto krajín zároveň tie najdrahšie.
Pestovanie a využitie vanilky alias voňavé tajomstvo vanilkovníka
08.12.21 | 3269× prečítané | 5 minút
Ako vybrať vanilkový cukor alias pozor na vanilín
09.11.21 | 6784× prečítané | 7 minút
Tento produkt zatiaľ nemá žiadne hodnotenie.
Vanilkové lusky z Papuy-Nové Guiney