Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 8160× prečítané
Iba do nedele DOPRAVA ZADARMO už od 20 EUR! Zadaj kód DZ20 a poštovné nechaj na nás!
Sladká panna cotta, chutný domáci puding, vanilkové mlieko do postele! Presne viem na čo myslíš. Ale neboj, so mnou to máš všetko na dosah ruky. Stačí vylúsknuť a užiť si čerstvú chuť kvalitnej vanilky.
Vanilkový struk sa vám môže javiť ako niečo neobvyklé, niečo s čím si neviete rady. Je úzky, podlhovastý a zvrásnený. Jeho spracovanie je však naozaj jednoduché, struk stačí rozrezať po jeho dĺžke a z struku vyškrabnúť semienka. Tie držia pekne pohromade a tvoria tuhú hmotu, nemusíte sa preto obávať neporiadku. Vanilkové struky vám v domácnosti poslúžia na množstvo rôznych spôsobov. Môžete nimi okoreniť svoje jedlo alebo si prevoňať domácnosť. Vysušený prázdny struk môžete vložiť do nádoby s cukrom, a dodať mu tak príjemné aróma alebo ho nechať lúhovať v mliečnej alebo alkoholovej tekutine, kam uvoľní silné vanilkové aróma a chuť.
Ako Bourbon je označovaná len vanilka rastúca na Madagaskare a ostrovoch Réunion, Maurícius, Comore a Mayotte. Tieto vanilkové struky sú dlhé, plné a vláčne, ich semená majú sladkú chuť a aróma je výrazne sladké a predovšetkým silné a dlhotrvajúce. Vďaka svojej kvalite je Bourbon vanilka považovaná za najviac cenenú vôbec.
Prvými pestovateľmi vanilky boli ľudia z kmeňa Totonakov, ktorí žili na brehu Mexického zálivu, približne v miestach dnešného Veracruzu. Podľa totonackej mytológie za zrodením vanilky stojí príbeh nešťastnej lásky – princeznú za zlý výber milenca spolu s ním popravili. A tam, kde sa ich krv dotkla zeme, vyrástla liana s nádhernými kvetmi, ktorá neskôr dostala názov vanilka.
Vďaka španielskym cestovateľom sa vanilka rozšírila do celého sveta. Najkvalitnejší producenti vanilkových strukov sú na Madagaskare, v Mexiku a v Indonézii. Každý výrobca však používa iný druh aj spôsob sušenia, preto je tiež odlišná aj výsledná chuť – na Madagaskare sladká, z Mexika trochu korenistá a z Indonézie kvetinová. Výsledný produkt je však vzhľadovo rovnaký, čokoládovo hnedý až zdanlivo čierny struk. Kvalita však vyžaduje obete, a tak sú struky z týchto krajín zároveň tie najdrahšie.
Pestovanie a využitie vanilky alias voňavé tajomstvo vanilkovníka
08.12.21 | 2857× prečítané | 5 minút
Ako vybrať vanilkový cukor alias pozor na vanilín
09.11.21 | 6099× prečítané | 7 minút
Tento produkt zatiaľ nemá žiadne hodnotenie.
Vanilkové lusky Gourmet Bourbon z Madagaskaru