1 deň dopredu
12–15 kusov
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 120 g zmäknutého masla
- 100 g trstinovej múčky (stačí rozmixovať trstinový cukor)
- 3 kvapky kardamómového extraktu
- 1 lyžička cejlónskej škorice
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 lyžička lyofilizovaného zázvoru
- 200 g tekutého medu
- 325 g hladkej špaldovej múky
- pol lyžičky sódy

Postup
Všetky ingrediencie vypracujeme do cesta, ktoré necháme do druhého dňa odležať v chlade – cesto na perníčky zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky. Druhý deň vyvaľkáme cesto na pomúčenej doske na hrubší plát (cca 0,5 cm) a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
Perníčky pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie na 160 °C cca 8–10 minút. Perníčky nezabudnite svedomito strážiť, aby sa nepripálili! Dĺžka pečenia závisí od druhu rúry, veľkosti perníkov i hrúbky cesta. Mali by ste ich z rúry vytiahnuť ideálne vtedy, keď im začnú zlátnuť okraje.
Recept a foto: @tastykitchen
Ako ozdobiť perníčky
Klasikou je sneh z bielkov, kreatívne sa na perníčkoch môžete vyhrať aj s farebnými polevami, čokoládou, citrónovou polevou, prilepiť na ne môžete kúsky ovocia či orieškov.
Klasická bielková poleva - recept
- 1 bielok
- 8–10 lyžíc preosiateho práškového cukru
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- lyžička zemiakového škrobu (solamylu)
Múčkový cukor je najlepšie preosiať cez veľmi jemné sitko, a až potom vmiešavať k bielku. Bielok preceďte cez silónovú ponožku, aby ste ho zbavili tzv. pútok.
Potom pridajte citrónovú šťavu a škrob a šľahajte, kým sneh na perníčky nezhustne. Pokiaľ je sneh veľmi hustý, môžete pridať trošku vody či bielku, ak je riedky, pridajte trošku škrobu.
A ako rozpoznať tú správnu konzistenciu? Bielková poleva na perníčky nesmie byť ani hustá tak, že bude držať „na kopček“ už v mise, nesmie ale byť ani veľmi riedka – z lyžičky by mala pomaly stekať a vytvárať na povrchu jemné kopčeky.
Ako na farebnú polevu na perníčky
Čím zafarbiť sneh? Môžete si kúpiť už zafarbené polevy na zdobenie v supermarkete alebo cukrárskych potrebách, ide to ale aj inak. Ak chcete mať sneh farebný, využiť môžete tekuté prírodné farbivá. Tie už v pár kvapkách sneh zafarbia do krásnych žiarivých farieb. Sneh však pravdepodobne trošku zriedia, takže bude potrebné pridať cukor alebo škrob.

Na perníčky sa dajú do bielkovej či citrónovej polevy vmiešať aj práškové farbivá z lyofilizovaného ovocia. Odporúčame ich cez jemné sitko preosiať, aby v nich nezostali nežiadúce semienka. Treba počítať s tým, že sneh ľahko zhustne a že farby nebudú také žiarivé, ako pri polevách s umelými farbivami, ale budú skôr jemné a decentné. Avšak budú krásne voňať a chutiť po ovocí.
Originálne zdobenie perníčkov
Prášky z lyofilizovaného ovocia nemusíte pridávať priamo do snehu, môžete nimi poprášiť už nazdobené perníky a vytvoriť tak zaujímavé efekty. Najlepšie táto technika zdobenia vyzerá na väčších plochách. Pokiaľ chcete polevou „vyfarbiť“ väčšiu plochu perníka, ideálne bude si tenkou čiarou túto plochu ohraničiť, a potom sáčkom s väčším otvorom ju rovnomerne vyplniť snehom. Následne párkrát klepnite nad perníkom sitkom s lyo práškom.
Čokoládová poleva
Podrobný návod, ako rozpustiť čokoládu, nájdete v tomto článku. Vraj sú perníčky s obyčajnou mliečnou či horkou čokoládou nuda? Vyskúšajte iné, zaujímavejšie varianty – ruby, pomarančovú, bielu, cappucino alebo napríklad karamelovú!

Netradičné zdobenie perníčkov
Rovnako ako prášky z lyofilizovaného ovocia budú na perníkoch dokonale vyzerať aj výborne chutiť ďalšie práškové farbivá či dochucovadlá. Vyskúšajte buď do cesta, alebo do polevy pridať pomarančový, karamelový alebo citrónový púder. Ak máte radi sladké drievko, vyskúšajte aj ten s príchuťou sladkého drievka.
Dobre budú na perníčkoch vyzerať aj kúsky orieškov či karamelu. S používaním kúskov lyofilizovaného ovocia dávajte pozor u perníkov, ktoré potrebujú čas na zmäknutie. Do väčších kúskov lyofilizovaného ovocia sa nesmie dostať vlhkosť, pretože by toto ovocie mohlo stratiť svoju chrumkavosť a časom aj začať plesnivieť. Preto si ním nazdobte len perníčky určené na okamžité maškrtenie.
7 tipov na dokonalé perníčky
- Na jednom plechu pečte vždy podobne veľké tvary.
- Aby ste docielili lesklý povrch perníkov, potrite ich hneď po vytiahnutí z rúry vajíčkom rozšľahaným s troškou mlieka.
- Pred zdobením ich nechajte aspoň jeden deň odstáť.
- Dajte si záležať na kvalite perníkového korenia – škoricu používajte cejlónsku, pre poriadnu silu zázvoru siahnite po lyofilizovanom.
- Ak si chcete namiešať vlastné perníkové korenie, jeho základom by mali byť tieto ingrediencie: škorica, klinčeky, kardamóm, badián, zázvor a muškátový oriešok.
- Ak chcete mať perníky tmavšej farby, do cesta môžete vmiešať lyžicu tmavého kakaa.
- Perníky najlepšie mäknú uzavreté v papierovej krabici a uskladnené v chladnejšej vlhkej miestnosti.