30 minút
2 kusy
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 90 g horkej čokolády (najlepšie nad 70 %)
- 35 g masla + maslo na vymazanie formy
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 30 g erytritolu
- štipka soli
- 1 a pol lyžičky kávovej esencie alebo instantnej kávy
- 20 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- štipka kypriaceho prášku do pečiva
- kakao na vysypanie formičiek
- morská soľ
Na ozdobu dezertu:
- čerstvé alebo lyofilizované maliny
- môžete servírovať s jedlými kvetmi
- kakao na posypanie
Ako pripraviť Lava cake:
Čokoládu s maslom spoločne rozpustite vo vodnom kúpeli. Zvyšným kúskom masla vymažte dve zapekacie mištičky a vysypte ich kakaom.
Vajcia, žĺtok, erytritol a malú štipku soli vyšľahajte do peny. Pridajte rozpustenú čokoládu s maslom, kávovú esenciu a znova opatrne našľahajte. Nakoniec vmiešajte múku so štipkou kypriaceho prášku.
Cesto rozdeľte do mištičiek, vložte do rúry vyhriatej na 200 °C v režime teplovzduch a pečte 8–10 minút. Potom vytiahnite mištičky z rúry a nechajte 1–2 minúty odstáť.
Nakoniec Lava cake priklopte tanierikom a otočte „hore nohami“ – koláč tak pekne vypadne z formičky. Pred podávaním valentínsky dezert posypte kakaom a malou štipkou morskej soli, aby sa zvýraznila bohatá chuť čokolády.
Dezertu najviac pristane čerstvé drobné ovocie, ako sú napríklad maliny, ale rozhodne nešliapnete vedľa ani s jahodami alebo čučoriedkami. Neprehliadnuteľnou ozdobou Lava Caku a pomyselnou čerešničkou na koniec môžu byť aj pestrofarebné jedlé kvety. Tie vyzerajú úplne fantasticky takmer na akomkoľvek dezerte.
Valentínske čokorecepty, ktoré zahrejú pri srdci
Prajeme vám dobrú chuť a nielen na toho Valentína tiež veľa (seba)lásky!
Recept a foto: @zdrave_zivena