Upozornenie: Z dôvodu prechodu na nový systém je pre prihlásenie nutné obnoviť si heslo.

Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Domáce žemle

1. 9. | 211× prečítané


Mmm, aké sú vláčne a chrumkavé zároveň. Čo je tajomstvom najlepších domácich žemlí? Láska, starostlivosť a recept zo Světa plodů. Doprajte deťom na desiatu do školy, rodine na výlet alebo sebe len tak na nedeľné raňajky domáce žemle! Prevoňajú celý dom a pošteklia chuťové bunky ako nič predtým. A keď sa s nimi pohráte, budú aj zábavné. Tak hurá do kuchyne!

Zdieľať



Domáce žemle
90 minút
6 žemlí

Čo budete potrebovať?

Postup

Do veľkej misy nasypeme všetky múky, premiešame ich a uprostred vytvoríme jamku. Do jamky rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a soli a zalejeme vlažnou vodu. Droždie vo vode rozmiešame, aby sa rozpustilo. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme asi 15 minút vykysnúť kvások.

Až je kvások tak akurát, pridáme do misy olivový olej. Teraz je tiež čas na obľúbené semienka či orechy – nám žemličky moc chutia s tekvicovými, slnečnicovými alebo konopnými semienkami, prihodiť ale môžete aj pínie alebo mandle.

A začneme hniesť cesto. Cesto na žemle by malo byť hladké a nelepkavé. Uhnetené cesto rozdelíme na polovice. Z každej z ktorých vytvarujeme 6 rovnakých guličiek. Guličky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich utierkou a necháme 20 minút nakysnúť. Medzitým necháme rúru predhriať na 200 °C. Nakysnuté žemle potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry na 10 minút.

recept na domácí housky

Ak chcete žemle vyšperkovať, môžete sa inšpirovať našou Terezkou, ktorá ich upiekla v tvare malých medvedíkov. Ako oči a nos použite lieskové oriešky, pusinku vytvarujete pomocou kešu. Deti budú mať radosť a v triede budú so svojou desiatou za hviezdy – uvidíte!

Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?