90 minút
6 žemlí
Čo budete potrebovať?
- 350 g pšeničnej hladkej múky
- 50 g celozrnnej hladkej múky
- 50 g mandľovej múky
- 250 ml vlažnej vody
- 25 g čerstvého droždia
- 1 lyžičku cukru
- 1 lyžičku soli
- 25 g tuku – ideálny je olivový olej
- obľúbené semienka alebo chrumkavé orechy
Postup
Do veľkej misy nasypeme všetky múky, premiešame ich a uprostred vytvoríme jamku. Do jamky rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a soli a zalejeme vlažnou vodu. Droždie vo vode rozmiešame, aby sa rozpustilo. Misu prikryjeme čistou utierkou a necháme asi 15 minút vykysnúť kvások.
Až je kvások tak akurát, pridáme do misy olivový olej. Teraz je tiež čas na obľúbené semienka či orechy – nám žemličky moc chutia s tekvicovými, slnečnicovými alebo konopnými semienkami, prihodiť ale môžete aj pínie alebo mandle.
A začneme hniesť cesto. Cesto na žemle by malo byť hladké a nelepkavé. Uhnetené cesto rozdelíme na polovice. Z každej z ktorých vytvarujeme 6 rovnakých guličiek. Guličky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme ich utierkou a necháme 20 minút nakysnúť. Medzitým necháme rúru predhriať na 200 °C. Nakysnuté žemle potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry na 10 minút.
Ak chcete žemle vyšperkovať, môžete sa inšpirovať našou Terezkou, ktorá ich upiekla v tvare malých medvedíkov. Ako oči a nos použite lieskové oriešky, pusinku vytvarujete pomocou kešu. Deti budú mať radosť a v triede budú so svojou desiatou za hviezdy – uvidíte!