60 minút
Forma 17 x 17 cm
Čo budete potrebovať?
Na základnú karamelovú vrstvu:
- 300 g krupicového cukru
- 150 g masla
- 6 lyžíc vody
- 1 vanilkový lusk
- štipka soli
- pražené lieskové oriešky
Na druhú vrstvu s čokoládou:
- pražené lieskové oriešky
- horká čokoláda
Postup prípravy English Toffee
Pripravte si formu na pečenie a vymažte ju kúskom masla. Na dno takto pripravenej formy nasypte celé pražené lieskové oriešky. V hrnci si na strednom stupni rozpustite spoločne maslo, cukor a vodu a varte, kým sa zmes nerozpustí. Potom pridajte aj semienka z vanilkového lusku.
Zmes varte na strednom stupni za stáleho dozoru a občasného premiešania vareškou, do tej doby, než získa karamelový nádych aj konzistenciu.
Karamel prejde niekoľkými fázami – ingrediencie sa najprv rozpustia a po dosiahnutí bodu varu budú krásne prebublávať, kým sa nevyparí všetka tekutina a zostane vám v hrnci konzistencia podobná piesku. Ten sa ale za chvíľu začne opäť rozpúšťať a chytať najskôr ružovú a potom karamelovú farbu.
Priebežne premiešavame. Akonáhle sa zmes zase rozpustí, je možné, že sa od nej oddelí troška masla – v tejto chvíli sa nezľaknite, ale stále jemne premiešavajte. Počas minútky sa rozpustené maslo zapracuje späť do hmoty a vy získate krásne hladký maslový karamel.
Pekanové sušienky s karamelom
Pre tých, čo by sa do karamelu s čokoládou zahryzli pokojne aj o polnoci!
V tej chvíli hrniec odstavte a zmes nalejte do pripravenej formy na vyskladané oriešky. (Pracujte opatrne, karamel je totiž veľmi horúci!) Stále horúci karamel posypte čokoládovými kúskami, ktoré sa na ňom za minútku rozpustia. Čokoládovú vrstvu potom už len uhlaďte lyžicou a posypte nahrubo nasekanými lieskovými orieškami.
Formu nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a potom ju presuňte do chladničky.
Vychladnuté English Toffee nakrájajte alebo nalámte na kúsky a skladujte v uzavretej nádobe na chladnom mieste.
Toffee by sa malo spotrebovať zhruba do týždňa – úprimne si ale myslíme, že vám táto karamelová dobrota z kuchyne zmizne počas žmurknutia oka.
Recept a foto: @gazdina.cz