60 minút
1 galetka
Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 110 g hladkej múky
- 70 g mandľovej múky
- 40 g práškového cukru
- 120 g masla
- 2 lyžice studenej vody
- štipku soli
Na náplň:
- 3 lyžice pistáciového masla
- 4 hrušky
- hrsť nasekaných pistácií
- vajce na potrenie
Postup
Obe múky zmiešame s cukrom a soľou. Potom pridáme maslo priamo z chladničky a studenú vodu. Prstami spracujeme kompaktné cesto, ktoré necháme hodinu v chladničke vychladiť. Prikryjeme ho fóliou, aby neoschlo.
Hrušky zbavíme jadrovníka a nakrájame na plátky. Tiež ich môžeme pokvapkať citrónom, aby si udržali farbu a nezačali hnednúť.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
Oddýchnuté cesto na galetku vyvaľkáme do okrúhleho tvaru na hrúbku asi 5 mm. Placku preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme pistáciovým maslom. Okraje galetky (asi 5 cm) necháme voľné. Na maslo vyskladáme plátky hrušiek, cez ktoré potom prehneme okraje cesta.
Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a celú galetku posypeme pistáciami. Pokiaľ máte radi veľmi sladké dezerty, môžete prisladiť cukrom alebo napríklad agávovým sirupom. Zrelé hrušky spolu s pistáciovým maslom však galetku pekne osladia.
Galetku pečieme v rúre asi 30 minút, kým nie sú okraje pekne zlatisté.
Recept a foto: @michaela_foodphoto