Košík

(0)
Zavrieť

V košíku nemáte žiadny tovar.

Mandľová galetka s hruškami a pistáciami

4. 10. | 6526× prečítané


Galetka je plochý koláč pôvodom z Francúzska. Jej príprava je rýchla a naozaj jednoduchá – a to až tak, že sa snáď nedá ani pokaziť. Krehké cesto chutí skvele s akoukoľvek náplňou, nasladko aj naslano. My pre vás máme recept na galetku s chrumkavými pistáciami a sladučkými hruškami, vďaka ktorým nepotrebuje takmer žiadny cukor navyše. Tak hurá do toho!

Zdieľať



Mandľová galetka s hruškami a pistáciami
60 minút
1 galetka

Čo budete potrebovať?

Na cesto:

  • 110 g hladkej múky
  • 70 g mandľovej múky
  • 40 g práškového cukru
  • 120 g masla
  • 2 lyžice studenej vody
  • štipku soli

Na náplň:

Postup

Obe múky zmiešame s cukrom a soľou. Potom pridáme maslo priamo z chladničky a studenú vodu. Prstami spracujeme kompaktné cesto, ktoré necháme hodinu v chladničke vychladiť. Prikryjeme ho fóliou, aby neoschlo. 

Hrušky zbavíme jadrovníka a nakrájame na plátky. Tiež ich môžeme pokvapkať citrónom, aby si udržali farbu a nezačali hnednúť.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov

Oddýchnuté cesto na galetku vyvaľkáme do okrúhleho tvaru na hrúbku asi 5 mm. Placku preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme pistáciovým maslom. Okraje galetky (asi 5 cm) necháme voľné. Na maslo vyskladáme plátky hrušiek, cez ktoré potom prehneme okraje cesta.

Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a celú galetku posypeme pistáciami. Pokiaľ máte radi veľmi sladké dezerty, môžete prisladiť cukrom alebo napríklad agávovým sirupom. Zrelé hrušky spolu s pistáciovým maslom však galetku pekne osladia. 

Galetku pečieme v rúre asi 30 minút, kým nie sú okraje pekne zlatisté. 

Galetka s hruškami a pistáciemi

Recept a foto:  @michaela_foodphoto

Nechýbajú vám v špajzi?

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?