30 minút + príprava gélu (2 hod)
12 porcií
Čo budete potrebovať?
Na korpus:
- 240 g datľovej pasty izbovej teploty
- 100 g mandľovej múky
- 80 g kešu múky
- 50 g kokosu
Na náplň:
- 200 g horkej 70% čokolády
- 50 g kokosového oleja
- 200 g datľové pasty
- 300 g gélu z írskeho machu (= 100 g írskeho machu)
Na ozdobu:
Postup
1. Gél z írskeho machu
Írsky mach dôkladne prepláchneme v mise, vodu vymeníme niekoľkokrát, kým nebude odsolená, ja som opakovala asi 8×. Potom ponoríme mach do čistej vody a necháme ho v nej 2 hodiny. Po 2 hodinách vodu vylejeme, mach opláchneme a pridáme k nemu 100 ml čistej vody. Rozmixujeme tyčovým mixérom (alebo iným výkonným mixérom) do hladkého gélu. Zo 100 gramov machu nám vznikne približne 300 gramov gélu.
2. Korpus
Datľovú pastu vložíme do misy spoločne s ostatnými ingredienciami na korpus a rukou prehnite, kým sa všetko nespojí v cesto. Do formy na tortu s priemerom 23 cm vložíme na dno papier na pečenie a vtlačíme do nej korpusové cesto. Okraje necháme vyššie asi o 1–2 centimetre.
Recept a foto: @eat_your_fears
3. Náplň a zdobenie
Čokoládu si rozpustíme v kastróliku s kokosovým olejom, potom dôkladne vmiešame datľovú pastu a nakoniec pridáme gél z írskeho machu. Vzniknutú náplň navrstvíme na korpus, uhladíme a ozdobíme lyofilizovanými jahodami alebo malinami. Necháme stuhnúť v chladničke aspoň dve hodiny.
Dobrou chuť!