Čo sa v článku dozviete?
Hladu vstup zakázaný
Pár zelených listov a dva plátky paradajky – po takom šaláte nielenže budete mať hneď hlad, ale ani vám nedodá potrebné živiny. Večerný nájazd na chladničku je tak zaručený. Aby ste mohli šalát považovať za hlavný a plnohodnotný chod, je potreba ho trochu „vytuniť".
Tak ako každé vyvážené jedlo, žiada si aj poriadny šalát porciu bielkovín, trochu tukov a štipku kvalitných sacharidov. O bielkoviny sa postará mäso, ryba, syr, tofu alebo strukoviny. Zdravé tuky dodajú kvalitné oleje, semienka a oriešky alebo napríklad avokádo. V šaláte majú dôležitú úlohu – umožní vstrebanie vitamínov zo zeleniny, ktoré sú rozpustné len v tukoch (A, D, E a K). Sacharidy potom zabezpečí sladšia zelenina, ako je mrkva alebo repa, ale aj cestoviny, kuskus alebo kúsok pečiva či tortilly na ďobkanie. Do cestovinového šalátu vyskúšajte proteínové cestoviny, ktoré dodajú sacharidy aj bielkoviny jedným vrzom. A ak neviete, ktoré si vybrať, pomôže náš článok.
Inšpirovať sa môžete osvedčenými kombináciami pre zdravie, ktoré sme pre vás spracovali v článku o food synergy. Skvelým parťákom sú aj klíčky, ktoré zo šalátu urobia zdroj nevyčerpateľnej energie – presne takej, akou prekypuje jarná príroda. Do klíčenia sa môžete vrhnúť doma a vypiplať si klíčky z bio semienok.
Pokiaľ zo šalátu nechcete mať kalorickú bombu, vyhnite sa litrom majonézových dresingov, vyprážaným kúskom mäsa v trojobale, hromadám tučných syrov, ale aj nadmernému množstvu avokáda a orechov či semienok. Tie sú síce zdravé, ale pomerne tučné a bohaté na energiu. Do šalátu ich preto pridajte len hŕstku.
Pochutnanie v ponuke
Základom gurmánskeho zážitku sú kvalitné a čerstvé suroviny. Obráťte sa na miestnych farmárov, siahnite po BIO kvalite alebo aspoň starostlivo vyberajte. Našťastie sme vo Světě plodů výber tých najkvalitnejších surovín vykonali za vás – bez kompromisov a ústupkov!
Ako šalát ochutiť?
Niekedy stačí len soľ, korenie, trocha kvalitného oleja a citrónová šťava. Pokiaľ ale túžite po explózii chutí aj s hlasnými fanfárami, stavte na osvedčené šalátové zálievky.
- Balsamico – balzamikový ocot je talianskou špecialitou s typicky sladkastou chuťou. Hodí sa ku všetkým druhom listových šalátov a čerstvej zelenine aj k jemným syrom, ako je napríklad mozzarella.
- Tahini dresing – zmiešajte sezamovú pastu tahini s trochou vody, citrónovej šťavy a pravou japonskou sójovou omáčkou tamari, môžete pridať aj rímsku rascu. Táto zálievka si rozumie so šalátom z červenej repy, ale aj s grilovanou zeleninou alebo pečenou tekvicou.
- Jogurtový dip – hodí sa k zeleninovým šalátom všetkého druhu rovnako ako k hydinovému mäsu alebo pečeným zemiakom. Poslúži aj ako dresing do cestovinového šalátu. A ako na neho? Biely (pokojne aj rastlinný) jogurt stačí zmiešať s trochou soli, pretlačeným cesnakom a bylinkami. Ak práve nemáte po ruke čerstvé, vyskúšajte bylinky sušené mrazom, ktoré si zachovali pôvodné aróma aj maximum chuti. Kam sa hrabú sušené bylinky zo sáčku!
O výraznú chuť sa postará tiež kvalitný syr alebo olivy. A ak máte radi netradičné chute, vyskúšajte zeleninovo-ovocné kombinácie alebo šalát s melónom. Perfektne osvieži a vyváža slanú chuť ďalších prísad.
Záverečnou čerešničkou na torte sú pražené a ochutené semienka alebo orechy. Nasypte si ich do desiatonosiča a noste ho všade so sebou. Aj narýchlo kúpený šalát zo supermarketu tak na cestách alebo v práci ľahko vyladíte k dokonalosti. Desiatonosič skvele tesní, takže v ňom môžete prenášať aj zálievku. A obavy, že vám napáchne? Tie hoďte za hlavu! Je vyrobený z kvalitného materiálu, ktorý neabsorbuje chute ani farbu. Jednotlivé diely desiatonosiča potom jednoducho šupnete do umývačky.
Radosť zjesť aj vidieť
Jeme aj očami a vďaka farebnej škále zeleniny je pre nich šalát doslova pastvou. Navyše dobre vyzerá na fotkách (hviezdy Instagramu, zbystrite)! Základom je šalát pekne naservírovať – najlepšie vynikne na bielom kuchynskom riade. Skúste aj ozdobné štýly krájania alebo siahnite po špiralizéri, ktorý vytvorí efektné rezance. A ak hľadáte ešte niečo extra, stavte na jedlé kvety. Vyskúšajte tie exotickejšie alebo vyrazte na lúku. Trebárs púpava alebo sedmokráska prihodí ako bonus aj svoje liečivé účinky.
Väčšinu šalátov je potreba hneď zjesť. Listy časom vädnú, zálievka začne púšťať vodu a celý pokrm stráca na atraktivite. Ak šalát servírujete pre viac stravníkov, alebo ho budete jesť až neskôr, odporúčame dať zálievku a posyp zvlášť. Každý si tak namieša čerstvú porciu, a navyše si šalát doladia podľa svojej chuti.
Úvodnú šalátovú lekciu máme za sebou. Teraz je čas obrátiť list a vrhnúť sa na prax! Dajte nám vedieť, ako sa vám naše rady osvedčili, a nezabudnite nás na sociálnych sieťach u vašich šalátových fotiek označiť. Utrieme slinu a budeme hrdí, že sme pomohli k ďalším spokojným žalúdkom. Tak zdravému chrumkaniu zdar!